08.05.2018 - 16:39 | Son Güncellenme:
İHA
Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Vakıf Haftası ve Restorasyonu Tamamlanan 250 Eserin 7 Bölgeden Canlı Bağlantılı Toplu Açılış Töreni'ne katıldı.
Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen açılış töreninde konuşan Çavuşoğlu, vakıfların önemine dikkat çekerek, "Diğerkamlığın, hayırseverliğin ve iyilik yapma duygusunun kurumsallaştığı bir kurum olarak vakıf kavramı, ülkemiz ve dünyamız için her geçen gün önemli hale gelmektedir. Yeryüzünde giderek artan sorunların, zulümlerin, adaletsizliklerin ve bunların sonuçları olarak ortaya çıkan açlık ve sefaletin ortadan kalkması için, İslam medeniyetinin en müstesna araçlarından olan vakıflar, 21. yüzyılda insanlığa sunmamız gereken en önemli çözüm yollarımızdan biridir. Zira, İslam medeniyeti daha çok vermek, elinde bir şey kalmayıncaya kadar, hatta gizlice vermek üzerine kurulmuştur. Batının Orta Çağı'nda kadının adı yokken, bizim kadın kahramanlarımız özgürce kendi iradeleriyle mallarını Allah rızası için vakfetmişler ve asırlar sonra bile bizlere ulaşan muhteşem eserlere vesile olmuşlardır. Tarihimizde mallarını vakfederek, kıyamete kadar isimlerini hayırla andığımız vakıf kuran kadınlar olduğu gibi, ekonomik özgürlüğüne eskisinden daha güçlü bir şekilde sahip olan günümüz kadınlarının da mallarını vakfederek vakıflar kurduklarına, ülkemiz adına minnet duygularımızla şahit oluyoruz. Hürrem Sultan gibi, Hatice Turhan Sultan gibi, Bezm-i Alem Valide Sultan gibi ecdat kadınlarımızın bıraktığı vakıflar yüzyıllar sonra bugün bile hizmetlerini nasıl sürdürüyorlarsa, günümüzde kadınlarımızın kurdukları ya da kuracakları vakıflar da gelecek nesiller tarafından öyle hayırla yad edilecektir" dedi.
"YURT DIŞI RESTORASYON PROJELERİ HER GEÇEN YIL ARTARAK DEVAM EDECEKTİR”
Ciddi ihmal ve talanlara maruz kalmış olan vakıflar kurumunun AK Parti hükümetleri döneminde tekrar Türkiye’nin yüz akı kurumlarından biri haline getirildiğine dikkat çeken Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu, "Vakıflar Genel Müdürlüğü, her yıl ülke genelinde 250 ile 300 arasında vakıf eserini restorasyona alarak sistemli bir planlamayla ülke genelinde tüm eserlere aciliyet sırasına göre dokunmaktadır. Vakıflar Genel Müdürlüğümüz sadece yurt içindeki vakıf eserlerine değil, Osmanlı coğrafyasındaki tüm vakıf eserlerine de el uzatmaya başlamıştır. Bugün itibariyle 7 farklı ülkede 49 ayrı restorasyon projesinden bir kısmını bitirmiş, bir kısmının da çalışmalarını devam ettirmektedir. Yurt dışı restorasyon projeleri her geçen yıl artarak devam edecektir. Yurt dışında sadece restorasyon hizmeti vermeyen genel müdürlüğümüz, aynı zamanda, vakfiyeleri arşivimizde bulunan ülkelere o vakfiyelerin hayır şartları gereği yardımlar yapmakta ve Bezm-i Alem Üniversitesi Hastanesinde de o ülkelerden getirdiği hasta ve muhtaç insanları din ve dil farkı gözetmeksizin tedavi ettirmektedir. Vakıflar Genel Müdürlüğü, artık kurum üreten bir kurum haline gelmiştir. Sekiz yıl önce İstanbul’da kurduğu Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ve Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi, Vakıflar Genel Müdürlüğünün ayni ve nakdi destekleriyle artık alanlarında ülkemizin en önemli eğitim kurumları haline gelmiştir. Ayrıca 2016 yılında hizmete giren ve sermayesinin tamamı Vakıflar Genel Müdürlüğünce karşılanan Vakıf Katılım da, finansal katılım sektöründe saygın bir konuma gelmiş bulunmaktadır. Kısacası, Vakıflar Genel Müdürlüğümüzün faaliyetleri sizin liderliğinizde, ecdadımıza yaraşır noktalara yaklaşmıştır. Bu büyük hazinenin önümüzdeki yıllarda da daha etkin hale geleceğinden, milletimize ve vakıf coğrafyamıza hizmet imkanlarının artacağından şüphe yoktur" ifadelerini kullandı.