SiyasetÇankaya Köşkü Başbakanlığa devredilecek

Çankaya Köşkü Başbakanlığa devredilecek

03.09.2014 - 00:46 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı; Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı sırasında taşındığı ve zaman içinde yerleşkeye dönüşen Çankaya Köşkü’nden Atatürk Orman Çiftliği içinde yeni yapılan yerleşkeye taşınacak.

Çankaya Köşkü Başbakanlığa devredilecek

Çankaya Köşkü’nün içinde müze niteliği olan yapıların dışındaki hizmet binası ile konut ise Başbakanlığa devredilecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Emine Erdoğan, bir süre mevcut Cumhurbaşkanlığı Konutu’nda ikamet ettikten sonra AOÇ yerleşkesi içinde yapılan yeni konuta taşınacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Azerbaycan’a hareketinden önce şu açıklamada bulundu:

"Şu anda oturduğum yer ikamet adresimdir. Henüz yeni ikamet adresim, şöyle ifade edeceğim, Sayın Cumhurbaşkanımızın (Abdullah Gül) oturduğu yerden ayrılmasıyla orada bir süre daha oturmaya devam edeceğiz. Daha sonra da inşallah yeni yapılan binalara, Cumhurbaşkanlığı olarak taşınmayı planlıyoruz. Şu andaki Cumhurbaşkanlığı Binası'na da ve aynı zamanda konutlarına da Başbakanımızın taşınmasını aramızda planlamış durumdayız."

KÖŞK'E İLK FİKRİYE HANIM ÇIKTI

Resmi kayıtlara göre; Çankaya Köşkü'nün ilk hanımefendisi Latife Hanım. Ancak Cumhuriyet öncesinde milli mücadele yıllarında Çankaya Köşkü'ne Mustafa Kemal ile birlikte taşınan ilk kadın Fikriye Hanım oldu. Sonra Köşk'e dönüşecek Çankaya'daki bağ evinin ilk hanımefendisi gönüllerde hep Fikriye Hanım olarak kaldı. Resmi olarak ilk hanımefendi olan Latife Hanım ile Atatürk'ün evliliği iki yıl sürdü. Çankaya Köşkü'nün hanımefendileri daha sonra sırayla Mevhibe İnönü, Reşide Bayar, Melahat Gürsel, Atıfet Sunay, Emel Korutürk, Sekine Evren, Semra Özal, Nazmiye Demirel, Semra Sezer ve Hayrünnisa Gül oldu.

SEKİNE EVREN KÖŞK'E TAŞINMADI
Kenan Evren darbeden sonra ilk önce devlet başkanıydı. Felçli olan eşi Sekine Evren, Köşk'e çıkmayı redetti ve lojmanda yaşadı. Sekine Evren, 1982 yılında vefat etti. Hayrünnisa Gül ise cumhurbaşkanlarının ikametgah olarak kullandığı Çankaya Köşkü'ne taşınmadı.

HAYRÜNNİSA GÜL TAŞINMADI

Çankaya Köşkü, Atatürk'ten sonra Cumhurbaşkanlığı görevini üstlenen sırasıyla İsmet İnönü, Celal Bayar, Cemal Gürsel, Cevdet Sunay, Fahri Korutürk, Kenan Evren, Turgut Özal, ve Süleyman Demirel'e hem konut
hem çalışma binası olarak hizmet verdi. Yeni hizmet

binasının tamamlanmasıyla Demirel ve Sezer tarafından yalnızca ikametgâh olarak kullanıldı.
Gül'ün cumhurbaşkanlığı döneminde ise Çankaya Köşkü ikametgah olarak kullanılmadı. Gül, eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte Dışişleri Konutu'nu ikametgah olarak kullanmayı tercih etti. Bu konut, Dışişleri Bakanlığı tarafından Cumhurbaşkanlığı'na verilerek, böylece Cumhurbaşkanlığı yerleşkeleri içine alındı.

Subayevleri’ndeki evlerinden taşınan Çankaya'nın yeni hanımefendisi Emine Erdoğan, bir süre Hayrünnisa Gül’ün boşalttığı konutu ikametgah olarak kullanacak. Erdoğan, yapımı yeni biten AOÇ yerleşkesi içindeki konuta hazır hale gelince taşınacak.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANLIĞI BAŞBAKANLIK OLACAK
Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi içindeki Müze Köşk ile Başyaverlik Binası müze statüsünde kalacak. Cumhurbaşkanlığı’nın hizmet binası ise Başbakanlık Binası haline getirilecek. Konut statüsündeki Pembe Köşk ile Gül çiftinin kullandığı konut da Başbakanlığa devredilecek. Ahmet Davutoğlu ile Sare Davutoğlu’nun Atatürk’ün kullandığı Pembe Köşkü mü yoksa Başbakanlık Konutu’nu mu ikamet olarak kullanacağı merak konusu oldu. Başbakanlık Konutu ile Gül çiftinin kullandığı yan yana bulunan iki konut da birleştirilecek.

Başkanlık Yerleşkesi
Başbakanlık için yapılan AOÇ içindeki yerleşke ise Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi haline gelecek. Erdoğan çiftinin oturacağı konut da bu yerleşkenin içinde yer alıyor. Kulislerde; 2015 seçimlerinden sonra anayasa değişikliğini yapacak bir sayısal gücü Ak Parti’nin sağlaması ve Başkanlık sistemine geçilmesi durumunda AOÇ içindeki yerleşkenin Başkanlık Yerleşkesi olmasının planlandığı da konuşuluyor.