SiyasetTürkiye yaptırımlara katılacak mı? Bakan Çavuşoğlu'ndan Rusya açıklaması

Türkiye yaptırımlara katılacak mı? Bakan Çavuşoğlu'ndan Rusya açıklaması

14.04.2022 - 11:15 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna-Rusya savaşıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, Buça'da yaşananların müzakereyi olumsuz anlamda etkilediğini belirterek tüm zorluklara rağmen ateşkes imkanının da var olduğunu söyledi. "Türkiye, Rusya'ya yönelik uygulanan yaptırımlara katılacak mı?" sorusuna yanıt veren Çavuşoğlu önemli mesajlar verdi.

Türkiye yaptırımlara katılacak mı Bakan Çavuşoğlundan Rusya açıklaması

NTV canlı yayınına katılan Bakan Çavuşoğlu, Buça'da yaşananların müzakereyi olumsuz anlamda etkilediğini belirterek tüm zorluklara rağmen ateşkes imkanının da var olduğunu söyledi. 

Haberin Devamı

Liderleri biraraya getirmek için çaba sarf edeceklerini dile getiren Bakan Çavuşoğlu, "Tıkanan noktalarda kolaylaştırıcıyız. Türkiye olarak bir çözüm için çaba sarf ediyoruz." dedi. 

MARİUPOL'DEN TAHLİYELER

Mariupol'den tahliyelerle ilgili Çavuşoğlu, "İstediğimiz neticeyi maalesef henüz alamadık. Her iki taraf birbirini suçluyor. Değişik yöntemlerle tahliyeleri gerçekleştirdik. Tahliyelerde tüm risklere rağmen başarı elde ettik. Otobüsümüz şehrin dışında bekliyor. Bu konuyu yakından takip ediyoruz. Yaralıların özellikle çıkarılması için gemiye ihtiyaç var' ifadelerine yer verdi.

PUTİN-ZELENSKİY GÖRÜŞMESİ OLACAK MI?

"Bir liderler zirvesi çok mu uzak?" sorusuna Çavuşoğlu, "Bana göre çok uzak değil. İki liderin 'evet' demesine bağlı. Özellikle Putin'in. Putin buna 'hayır' demedi. İki liderin biraraya gelmesi için görüş ayrılıklarının azaltılması lazım. Bu konuda da iki heyet arasında yoğun müzakerelerinin devam ettiğini görüyoruz." açıklamasını yanıtını verdi.

Haberin Devamı

"YAPTIRIMLAR BM YAPTIRIMI OLURSA UYARIZ"
Rusya'ya yönelik yaptırımlarla ilgili ise Çavuşoğlu, "Rusya'nın Türkiye uluslararası hukuk uygun hareket ediyor. Yaptırımlar BM yaptırımı olursa uyarız. Biz dengeli tutumumuzu sürdüreceğiz. Yaptırımlar bizim şirketlerimizi de etkileyebiliyor. Çoğu zaman biz neden katılmadığınızı veya neden katılamayacağınızı anlıyoruz' diyoruz. Biz ilkeli tutumumuzu sürdüreceğiz. Ayrıca uluslararası hukuka uygun bir şekilde adımlar atacağız. Ama en önemlisi çabalarımızı artırarak sürdüreceğiz." dedi.

"GÜÇLENEN TÜRKİYE İLERDE ÇOK DAHA BÜYÜK AKTÖR HALİNE GELECEK"

Savaş sonrası NATO'nun öneminin arttığını belirten Çavuşoğlu, 'Türkiye'ye yönelik bakış olumlu anlamda değişti. Kanada ile ambargo sorununu aşmayı planlıyoruz. Biz ATAK helikopterletini biz Filipinlere sattık. Motorunu ABD'den alıyoruz. ABD ihracat izni verdi motorları aldığımız için. Pakistan'a ihracat edeceğiz ATAK helikopterleri ihracat iznini henüz alamadık. Türkiye bugün önemli rol üstleniyor. Güçlenen Türkiye ilerde çok daha büyük aktör haline gelecek.' açıklamasını yaptı.

TÜRKİYE'YE F-16 SATIŞI

ABD'nin Türkiye'ye F-16 satışına yeşil ışık yakmasıyla ilgili de konuşan Çavuşoğlu, sürecin başladığını ve müzakerelerin devam ettiğini söyledi. Çavuşoğlu, "Kongreyi ikna edecek olan Biden yönetimidir" dedi.

YENİ BİR SOĞUK SAVAŞ MI?

"Yeni bir soğuk savaşın belirtilerini görüyoruz" diyen Çavuşoğlu, 'Biz dengeli politikalar izlemeye devam edeceğiz. Teşkilatlar içinde elbette uyuma önem verdik. Buna elbette dikkat edeceğiz. Dış politikamızda bir denge unsuru var. En çok eleştirenler bile bizim izlediğimiz politikanın ne kadar doğru olduğunu görmeye başladı. Biz ilkeli dış politika izlemeye devam edeceğiz. Bunun kolay olmayacağını biliyoruz. Elbette baskılar olabilir.' açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

İSRAİL'E ZİYARET

Bakan Çavuşoğlu, Mayıs'ın 3. haftası gibi İsrail'e gitmeyi planladıklarını da sözlerine ekledi.

MISIR İLE İLİŞKİLER

Mısır ile ilişkiler ile ilgili de konuşan Çavuşoğlu, "Mısır ile ilişkilerin düzelmesi gerekiyor. İki ülkenin ilişkileri birçok bölge için önemli. Normalleşme Doğu Akdeniz konusunda önemli. Tekrar karşılıklı büyükelçi atama söz konusu olabilir" dedi.

KAŞIKÇI DAVASININ DEVRİ

Cemal Kaşıkçı davasının Suudi Arabistan'a devredilmesi ile ilgili soruya Çavuşoğlu, "Davanın devri işleyen hukuki bir süreçtir" ifadelerine yer verdi.