DünyaSon dakika... Rusya'dan İsveç ve Finlandiya'ya nükleer tehdit

Son dakika... Rusya'dan İsveç ve Finlandiya'ya nükleer tehdit

14.04.2022 - 10:29 | Son Güncellenme:

İskandinav ülkelerinin NATO'ya katılmasının Rusya'nın düşmanlarında birkaç artışa neden olacağını belirten Medvedev, Baltık bölgesine nükleer silah konuşlandırma sinyali verdi.

Son dakika... Rusyadan İsveç ve Finlandiyaya nükleer tehdit

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitry Medvedev, Ukrayna işgalinin ardından NATO üyeliğini gündeme alan İsveç ve Finlandiya'yı açık şekilde tehdit etti.

Haberin Devamı

Bir dönem Rusya Devlet Başkanlığı da yapan Medvedev, İskandinav ülkelerinin NATO'ya üye olması halinde Moskova'nın gerekli tedbirleri alacağını söyledi. Moskova, NATO'yu İsveç ve Finlandiya askeri ittifaka katılırsa Rusya'nın savunmasını güçlendirmek zorunda kalacağı ve 'nükleerden arındırılmış' bir Baltık'ın mümkün olmayacağı konusunda uyardı.

Rusya Güvenlik Konseyi başkan yardımcısı Dmitry Medvedev, "Artık Baltık'ın nükleerden arındırılmış statüsünden söz edilemez, denge yeniden sağlanmalı" dedi.

Baltık bölgesindeki dengelerin değişmesinin kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Medvedev, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılmasıyla Rusya'nın düşmanlarında birkaç tane daha artış olacağını kaydetti.

Bölge ülkelerinden Litvanya ise, Medvedev'in sözlerine hızla yanıt verdi. Başbakan Ingrida Simonyte, Rusya'nın aralarında nükleerin de bulunduğu askeri tehdidinin yeni olmadığını söyledi. Litvanya Savunma Bakanlığı ise, Moskova'nın halihazırda Baltık bölgesinde nükleer silah bulundurduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Rusya'nın ana karadan ayrı Avrupa'daki toprağı Kaliningrad'a nükleer füzeler yerleştirdiği yönündeki haberler son yıllarda artış gösterdi.

BÜYÜK SES GETİREN VİDEO

Rus ordusunun Finlandiya sınırına ve Finlandiya Körfezi'ne füze sistemleri taşıdığı videolar dün yayınlanmıştı. Video kaydında ayrıca Helsinki tabelası da açıkça seçiliyordu.

Son dakika... Rusyadan İsveç ve Finlandiyaya nükleer tehdit

Finlandiya yakınlarında kayda alınan füzeler, K-300P Bastion-P taşınabilir kıyı savunma sistemleri. Karadan gemilere veya uçaklara ateşlenen füzelerin menzili 1000 kilometreyi buluyor. Füzenin havada kat ettiği hızı ise saatte 3 bin kilometreyi aşıyor.

Aynı gün İsveç'i ziyaret eden Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, NATO üyeliğinin birkaç hafta içinde karara bağlanacağını söyledi.

Marin, ittifaka katılıp katılmamayı çok ciddi şekilde ele alacaklarını belirtip "Ancak bence işlem epey hızlı olacak, birkaç hafta içinde gerçekleşecek" dedi.

Finlandiya Başbakanı Marin, "NATO üyesi olmadan ittifakın güvenlik garantilerini elde edemezsiniz" diye konuştu.

Son dakika... Rusyadan İsveç ve Finlandiyaya nükleer tehdit

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ise, ülkenin güvenliği için en iyi seçeneği aramak zorunda olduklarını ve acele karar vermeyeceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Finlandiya Savunma Bakanı Atti Kaikkonen ise, Rusya sınırındaki askeri durum şimdilik sakin olsa da ülkesinin değişikliklere hazırlıklı olması gerektiğini söyledi.

Finlandiya, Rusya'yla 1.300 kilometrelik bir sınırı paylaşıyor. 1939'da Stalin'in orduları tarafından işgal edildiğinde Rusya'ya ağır kayıplar verdiren ve tarihsel olarak tarafsız bir ülke olan Finlandiya, teoride güvenli bir ülke. Ülkenin NATO'ya üyeliği hiçbir zaman çok destek bulmadı. Fakat Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü'nün, işgalin ilk günlerinde Finlandiya ve İsveç'i NATO'ya katılmanın ağır askeri sonuçları olacağı konusunda açıkça uyarması bu ülkelerde şok dalgası yarattı.

O tarihten sonra Rus savaş uçakları İsveç hava sahasını açıkça ihlal etti.

Gelinen noktada ise NATO üyeliği Finlandiya'da hiç olmadığı kadar yüksek bir desteğe ulaştı. İki Finlandiyalının internette başlattığı imza kampanyası günler içinde on binlerce imzaya ulaştı ve söz konusu öneri Finlandiya parlamentosunda tartışılacak.

Haberin Devamı

Rusya 1939'da Finlandiya'yı işgal etmişti. Stalin, generallerinin verdiği güvenceyle ordusunu Finlandiya'ya yollamış, Finlandiyalılar bu dev orduya karşı gerilla savaşı yürütmüştü. Rusya ordusu bu işgale (Kış Savaşı) bir yıl kadar önce birçok üst düzey askeri yetkilinin vatana ihanet suçlamasıyla ordudan atılıp idam edilmesinin yol açtığı moral bozukluğuyla girmişti.

Kış savaşı aylarca sürdü. Müzakereler sonunda iki ülke anlaştı; Rusya, Finlandiya'dan bir miktar toprak aldı ama Finlandiya bağımsızığını korudu.

Yazarlar