SiyasetAnayasaya uyan siyasi anlayışa ihtiyaç var

Anayasaya uyan siyasi anlayışa ihtiyaç var

28.02.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin kutuplaşmadan çıkması gerektiğini belirten CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Anayasa değişikliği için her şeyden önce doğru siyasi iklime, yürürlükte olan anayasaya uyan bir siyasi anlayışa ihtiyaç var” dedi

Anayasaya uyan siyasi anlayışa ihtiyaç var

CHP Parti Meclisi (PM), CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında dün video konferans yöntemiyle toplandı. PM’ye sunulan sunulan Merkez Yönetim Kurulu (MYK) raporuna sunuş konuşması yazan Kılıçdaroğlu, özetle şu değerlendirmeleri yaptı:

Haberin Devamı

TUZUN KOKTUĞU SÜREÇ: Tuzun koktuğu bir süreçteyiz. Hukukun hak ve adalet dağıtmasını istiyoruz. Bunun için de ısrarla ‘adliyeye siyaset sokulmamalı’ diyoruz. Adalete olan güven sarsılmış durumda. İhtiyacımız, ‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’dir. Bugün Türkiye’de demokrasiden yana olan herkes, ‘Anayasanın ilk dört maddesinin aynı kalması kaydıyla, Türkiye’nin demokratik yeni bir anayasaya ihtiyacı var’ diyor. Ancak böyle bir anayasa değişikliği için her şeyden önce doğru siyasi iklime, yürürlükte olan anayasaya uyan bir siyasi anlayışa ihtiyaç var. Türkiye’nin bu kutuplaşmadan çıkması lazım. Bu tartışmayı başlatabilmeniz için öncelikle var olan anayasaya uymanız gerekir. Ancak anayasa ihlalleri, hukuksuzluklar bitmiyor.

Haberin Devamı

EKONOMİK BUHRAN VAR: Büyük bir ekonomik buhran var. Resmi verilere göre 4 milyon vatandaşımız, gerçekte 10 milyonu aşkın vatandaşımız işsiz. Son bir yılda istihdam 1 milyon 103 bin azaldı. Türkiye’nin ivedilikle faiz-döviz ekseninden çıkması; yatırım, istihdam ve üretime odaklanması gerekmektedir. Esnaf Bakanlığı kurulmalıdır. Sicil affı çıkarılmalıdır. Esnafımızın kullandığı krediler, faizsiz ve ödeme gücüne göre taksitlendirilmelidir. Kiralarda stopaj kaldırılmalıdır. AVM’ler haftanın bir günü kapanmalıdır. Esnafın sosyal güvenlik primleri, işyerlerinin kapalı olduğu dönemde Hazine tarafından karşılanmalıdır.

ÇİFTÇİ EKEMİYOR: 19 yılın sonunda üç Trakya büyüklüğünde alan çiftçiler tarafından ekilemez hale geldi. Türkiye’de yanlış tarım politikaları nedeniyle son 18 yılda üretim yapılan tarım arazileri 3,5 milyon hektar azaldı. Durum böyleyken iktidar, Afrika ülkeleri Nijer ve Sudan’da 1,78 milyon hektarlık tarım arazisi kiraladı.

40 GÜN BAKILMADI: Saray iktidarının pandemiyi yönetmek yerine algıyı yönetmekle uğraştığını gördük. Türkiye G-20 üyesi olarak G-20 ülkeleri arasında vatandaşlarına pandemi ile mücadele kapsamında da en az gelir desteği sağlayan ülkeler arasında yer aldı. İktidar destek olarak 6,5 milyar lirası bütçeden, 45,5 milyar lirası İşsizlik Sigortası Fonu’ndan ve gelen bağışlardan olmak üzere toplam 52 milyar lira destek sağladı. Oysa G-20 ülkeleri milli gelirlerinin ortalama yüzde 7’sini vatandaşlarına gelir desteği olarak dağıttılar. Türkiye bu ortalama düzeyinde destek verseydi 52 milyar lira değil 335 milyar lira destek vermesi gerekirdi. Sonuçta, 40 yıl vergi veren esnafa salgında 40 gün bakılamadı.

Haberin Devamı

CHP NELER YAPACAK?: Türkiye’yi içinden geçmekte olduğu çok yönlü buhrandan çıkarmanın yegane yolu, buhranı yaratan siyasi sorumluları demokratik yollarla iktidardan uzaklaştırmak, iktidarı değiştirmektir. Halkın, milyonların çıkarlarını temsil eden bir siyasi anlayışı iktidara taşımaktır.

CHP’den ‘sosyal medya’ atağı

CHP, kurumsal bir danışmanlık şirketiyle sosyal medya verilerinin analizi ve raporlanması yönünde bir anlaşma yaptı. PM’ye sunulan CHP MYK Raporu’nda konuya ilişkin “Sosyal medyada CHP’li tüm yöneticilerin ve rakiplerimizin sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımlar ve bu paylaşımlara gelen tepkiler kayıt altına alınmaya ve analiz edilmeye başlanmıştır” denildi.

Haberin Devamı

Raporda ayrıca tüm CHP’li belediyelerin ve başkanların sosyal medya hesaplarını analiz edileceği belirtildi. CHP’li 247 belediye başkanından Mart 2019 yerel seçimi adaylıkları döneminde vadettikleri projelerin yer aldığı dokümanların istendiği belirtilen raporda, “Değerlendirmenin bir sonraki aşamasında seçim döneminde vaat edilen projelerin tamamlanma oranları ve vaatlerini yerine getirmeyen belediyelerimiz takip edilecektir” denildi.

‘Vatandaşın sorunu ekmek’

CHP Parti Meclisi’nin basına kapalı toplantısı yaklaşık 5 saat sürdü. Edinilen bilgiye göre CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, saha çalışmalarının önemine dikkat çekerek şu yorumu yaptı: “Vatandaşın öncelikli gündemi ekonomi. Tek adam sisteminin getirdiği nokta ekonomiyi de direkt olarak etkiliyor. Ben Aksaray’da vatandaşın ahırına girdim. 10 tane ineği varmış. Nerdeyse hiç kalmamış. Adamın derdi büyük. O kişi anayasa tartışmalarıyla direkt ilgilenmez ama biz kaynakların belirsiz yere aktarılmasını, vatandaşın haberinin olmamasını anlatabilirsek, anayasa işletilmediği için senin hakkın başkalarına veriliyor diyebilirsek, vatandaş o zaman ilgilenebilir. Vatandaşın ekmek sorunu var şu anda.” İstanbul’da CHP’li bazı belediyelerde işçilerin greve gitmesine ilişkin ise Kılıçdaroğlu’nun bu konunun iyi anlatılması gerektiğini belirterek, “Her belediyenin kendine göre bütçesi var. Pandemi sürecinde fazlasıyla sosyal belediyecilik örneği gösterdi belediyeler. İktidarın belirlediğinin çok çok üzerinde asgari ücret veriyor” dediği öğrenildi. Parti örgütünde ve üye yapısındaki son durum da PM’de ele alındı. Üyelikten ayrılanların arandığı, niye “istifa ettiğinin” sorulduğu ve “Devlette işe başvuracağız. O yüzden ayrılma ihtiyacı hissettik” şeklinde bir yanıt alındığı belirtildi.

Haberin Devamı

Aşı sorusu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ücretsiz aşı tartışmasına ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı videolu paylaşımda şu ifadeleri kullandı: “Önce ‘aracı firma yok’ dediler, şimdi ‘var’ diyorlar. Bedelsiz gönderilen 1 milyon aşıya, ‘12 milyon dolar ödedik ama bir sorun neden ödedik’ diyorlar. Haklarını yemeyelim, bu sefer akıllanmışlar. Peçeteye yazıp imzalatmak yerine bilgisayar çıktısı almışlar. Sayın Sağlık Bakanı, ‘Biz anlaşmamızı doğrudan Sinovac’ın kendisiyle yaptık. Devlet Malzeme Ofisi ve Sinovac arasında herhangi bir aracı yoktur’ diye açıklama yaptı. Bir aracı var. Hatta ismini de vereyim, Keymen İlaç Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi. 31.12.2020 tarihinde 1 milyon 342 bin 298 doz aşı gümrükten Keymen tarafından çekiliyor ve Devlet Malzeme Ofisi’ne faturalanıyor. Buradaki önemli nokta şu: Gümrükteki beyana göre 1 milyon doz aşı ücretsiz. Gayet açık, gayet net yazıyor. 12 milyon dolarlık aşı ücretsiz verilmiş. Şimdi ben Sayın Bakana ve Erdoğan’a soruyorum: Ücretsiz olarak ithal edilen 1 milyon doz aşı, Devlet Malzeme Ofisi’ne, her dozu 12 dolardan fatura edildi mi, edilmedi mi? Bu sorunun cevabını bekliyorum.” l ANKARA Milliyet