Siyaset‘Altılı komisyon’dan ‘anayasa’ çalışması

‘Altılı komisyon’dan ‘anayasa’ çalışması

12.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Parlamenter sisteme dönüş için bir araya gelen 6 partinin üyelerinden oluşan komisyon, kısmi anayasa değişikliği teklif metni için kolları sıvadı. Komisyon 29 Mayıs’taki liderler buluşmasına bir ön çalışma sunacak...

‘Altılı komisyon’dan ‘anayasa’ çalışması

 

Mehtap Gökdemir / ANKARA - Altılı masada kurulan Anayasal ve Yasal Çerçeve Hazırlık Komisyonu Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e uygun kısmi anayasa değişikliği teklif metnini hazırlamak için çalışmalarına başladı.

Haberin Devamı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya, Demokrat Parti Genel Sekreteri Serhan Yücel, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Serap Yazıcı, DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu’ndan oluşan komisyon önceki gün Gelecek Partisi ev sahipliğinde toplandı.

Kısmi değişiklik yapılacak

Toplantıda komisyon çalışma usulünü ve yöntemini belirledi. Buna göre, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem mutabakatının çizdiği çerçeve itibarıyla Anayasa’nın sadece yasama yürütme ve yargı bölümlerine yönelik kısmi anayasa değişikliği teklifinin çalışmasını yürütecek komisyona, önce her parti kendi öneri metnini sunacak. Böylece altı parti önerilerinin örtüşüp örtüşmediğini görecek. Uyumlu ve görüş birlikteliği olmayan maddeler gzerinden bir uzlaşma aranacak.

Haberin Devamı

İlk 75 madde korunacak

Komisyon 29 Mayıs’ta Gelecek Partisi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek olan liderler buluşmasında altılı masaya bir ön metin sunmayı planlıyor. Komisyon Haziran ayında İYİ Parti’nin ev sahipliğinde yapılacak olan liderler buluşmasına ise metni tamamlamayı hedefliyor.

Parti kurmayları, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’in çizdiği çerçeve itibarıyla Anayasa’nın 75. maddesinden başlayacak bir değişiklik mesaisi yürüteceklerini belirterek, şunları söylediler:

“Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e uygun metni kaleme alıyoruz. 75. Maddeden itibaren yapılması gereken değişikleri kaleme alacağız. Sıfırdan bir anayasa hazırlığı değil bu. Amacımız Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini sona erdirip onun yerine Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e geçişi sağlayacak bir anayasa değişikliği teklif metni hazırlamak. Anayasanın yasamayı, yürütmeyi ve yargıyı düzenleyen bölümlerine ilişkin bir metin hazırlayacağız. İlk 75 maddede herhangi bir değişiklik söz konusu değil.”

Komisyon, kısmi anayasa değişikliği teklif taslağı çalışmasının ardından da Siyasi Ahlak Yasa teklifini, TBMM İçtüzük değişiklik teklif taslağını, Siyasi Partiler ve seçim kanunlarından yapılacak değişiklikler için mesai yapacak.