Siyaset65. Hükümet kuruldu

65. Hükümet kuruldu

25.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yıldırım’ın açıkladığı kabinede 13 isim yerini korudu, 4’ü yer değiştirdi. Yalçın Akdoğan, Mahir Ünal ve Volkan Bozkır’ın da aralarında bulunduğu 8 isim kabine dışı kaldı. Yeni hükümet ilk toplantısını bugün Cumhurbaşkanı başkanlığında Beştepe’de yapacak

65. Hükümet kuruldu

Ak Parti’nin geçen pazar yapılan kongresinde genel başkanlığa seçilen ve aynı gün 65. Hükümet’i kurma görevini alan Başbakan Binali Yıldırım, 27 kişilik kabinesini dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunduktan sonra kamuoyuna açıkladı.
Yıldırım, önceki gece 01.30’da İstanbul’dan Ankara’ya dönen Cumhurbaşkanı Erdoğan ile sürpriz bir şekilde bir araya geldi. 2 saat süren görüşmede hem yeni kabine hem de Ak Parti MYK ele alındı. Gece yarısı zirvesinin ardından dün sabah yeniden Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne giden Yıldırım, Erdoğan’ın imzalamasının ardından 65. Hükümet’in Bakanlar Kurulu listesini açıkladı.
Yıldırım dün sabah saat 10.30’da kabinesini sunmak üzere sivil plakalı araçla Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne gitti. Cumhurbaşkanı’nın kabineyi onaylanmasının ardından “0002” numaralı plaka ve Başbakanlığa ait koruma motorları ve cipleriyle Beştepe’den ayrılan Yıldırım, Meclis’e geçti ve grup konuşmasını da Başbakan olarak yaptı. Meclis’te adeta izdiham yaşanırken korumalar da zor anlar yaşadı. Daha sonra Meclis’ten ayrılan Yıldırım, Çankaya Köşkü’ne giderek Ahmet Davutoğlu’ndan görevi devraldı. Yıldırım, Davutoğlu’nu kapıya kadar uğurlarken Davutoğlu’nun sivil plakalı bir araç ile Köşk’ten ayrıldığı görüldü.
‘Tutkal görevi’
Erdoğan ile de görüşerek yeni kabineyi hazırlayan Yıldırım’ın yeni anayasa sürecinde partideki birliği korumaya da özen gösterdiği ifade edildi. Yıldırım’ın Mehmet Özhaseki’yi kabineye alarak, “Abdullah Gül’e yakınlaşabilecek” Kayseri ekibini korumayı, Lütfi Elvan’ı da kabineye alarak, “Davutoğlu partiden tasfiye edildi” algısını yaratmamayı düşündüğü ifade ediliyor. Ak Parti kurmayları, yeni kabineyi, “tutkal görevi” gören kabine olarak yorumlarken Gül ve Davutoğlu’nun da özellikle gözetildiğine dikkat çekiyor.
Akdoğan liste dışı
Yıldırım tarafından kurulan 65. Hükümet’te 3’te 1 oranında değişikliğe gidildi. Yıldırım, Davutoğlu kabinesindeki sekiz bakan ile yollarını ayırırken kabineye dokuz yeni bakan girdi. 13 bakanın yerini koruduğu kabinede Yıldırım hariç dört bakan ise yer değiştirdi. Başbakan yardımcılarından Numan Kurtulmuş, Mehmet Şimşek ve Tuğrul Türkeş yerlerini korudu. Ak Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ile Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak yeni başbakan yardımcıları oldu. Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Kalkınma Bakanlığı’na kaydırılırken Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan kabine dışı kaldı. Liste dışı kalan sekiz bakandan Akdoğan ile Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Dolmabahçe görüşmesinde ön plandaki isimlerdendi. Volkan Bozkır’ın AB ile yeni sürecin yaşanacağı bir aşamada kabine dışı kalması da dikkati çekti. Erdoğan ve Yıldırım’ın vize muafiyeti başta olmak üzere AB ile görüşmelerin yapılacağı yeni dönemde bu görevi müzakereci kimliğiyle de bilinen Ömer Çelik’e emanet etmeyi uygun buldukları ifade ediliyor.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da kabineye giremedi. Ensar Vakfı’nda yaşanan taciz olayında yaptığı açıklamalar ile kamuoyunun tepkisini çeken Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu da liste dışı kaldı. Ramazanoğlu’nun yerine Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Fatma Betül Sayan Kaya Aile Bakanı olurken 1981 doğumlu Kaya en genç bakanlardan biri oldu.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kabinedeki yerini koruyan isimlerden oldu
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na adı Milli Savunma Bakanlığı için geçen TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Düzce Milletvekili Faruk Özlü getirilirken, kabinede Karadeniz ağırlığı da dikkati çekti. Özlü’nün yanı sıra Karadeniz’den Başbakan yardımcıları Canikli Giresun’dan, Kurtulmuş Ordu’dan, Soylu Trabzon’dan, Kılıç Samsun’dan, Ağbal, Bayburt’tan kabineye giren isimler oldu. Trabzonlu olduğu bilinen Berat Albayrak ile Artvinli olan Faruk Çelik’in de kabineye girdiği dikkate alındığında Karadenizli sayısındaki fazlalık dikkat çekiyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı kabine dışı kalırken, yerine Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı 21 yıl üstlendikten sonra Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı olan Mehmet Özhaseki getirildi. Özhaseki, 11. Cumhurbaşkanı Gül’e yakınlığı ile de biliniyor. Ekonomi Bakanlığı, Mustafa Elitaş’tan alınarak, yeniden eski bakan Nihat Zeybekçi’ye verildi. Liste dışı kalan Elitaş’ın grup başkanvekilliğine getirilebileceği de konuşuluyor. Ramazanoğlu’ndan boşalan, “Denizli kontenjanı” Zeybekçi’ye; Elitaş’tan boşalan, “Kayseri kontenjanı” da Özhaseki’ye bakanlık getirdi.
Elvan sürprizi
Davutoğlu’na en yakın isimlerden biri olan eski Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, yeni kabinenin en sürpriz ismi oldu. Elvan, Kalkınma Bakanlığı’na getirilirken Cevdet Yılmaz ise kabine dışı kaldı. Elvan’ın kabineye girmesine Ankara kulislerinde ihtimal verilmiyordu. Kulislerde Davutoğlu ile Yıldırım’ın yaptığı görüşmede konunun gündem gelmiş olabileceği de konuşuluyor. Milli Görüş çizgisinin en önemli şehri olarak kabul edilen Konya’ya bakanlık verilmezken Elvan’a bakanlık verilmesinde Konya, Karaman bölgesindeki ağırlığı da gerekçe gösteriliyor.
Yerleri değişti
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Kültür Bakanlığı’na getirilirken, Milli Savunma Bakanı olan İsmet Yılmaz da Milli Eğitim’e getirildi. Başbakan Yardımcısı olan Lütfi Elvan, Kalkınma Bakanlığı’na, Bilim, Sanayi Bakanı Fikri Işık da Milli Savunma Bakanlığı’na getirildi. Yerli araç projesinin de yürütücüsü olan Işık, şimdi yerli savunma sanayi projelerini yönetecek.
Kabine’de Sağlık Bakanlığı’nda Mehmet Müezzioğlu ile Recep Akdağ yeniden halef selef oldu. Müezzinoğlu’na görevi devreden Akdağ, yeniden Sağlık Bakanlığı’na getirildi. Yıldırım’ın en önem verdiği bakanlıkların başında gelen Ulaştırma Bakanlığı’na da Yıldırım’a bakanlığı sırasında en yakın isimlerden biri olan Kars Milletvekili Ahmet Arslan getirildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın genel başkanlığı döneminde Ak Parti’ye dahil ettiği isimlerden Numan Kurtulmuş ve Süleyman Soylu kabinedeki yerlerini korudu. Geçmişte Has Parti Genel Başkanlığı yapan Kurtulmuş ile Demokrat Parti Genel Başkanlığı üstlenen Soylu ile birlikte daha önce Aydınlık Türkiye Partisi Genel Başkanı olan Tuğrul Türkeş de kabinede yer aldı. 65. Hükümet’in güvenoyu takvimine ilişkin grup önerisi kabul edildi.
Başbakan Binali Yıldırım, partisinin dün belirlediği MYK ile aynı gün saat 20.20 sıralarında toplandı.

Haberin Devamı

Görevlendirme bugün

Yeni hükümet ilk toplantısını bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Beştepe’de yapacak. Başbakan yardımcılarının görev dağılımı da bugün yapılacak Bakanlar Kurulu’nda ele alınacak. Şimşek’in yine ekonomiden sorumlu olması beklenirken, Türkeş’in de görev alanlarının aynı kalması bekleniyor. Nurettin Canikli’nin TRT, AA’dan sorumlu olması ve hükümet sözcüsü olması, Kurtulmuş’un da AFAD, Yurtdışı Türkler gibi kurumlardan sorumlu olması bekleniyor. Veysi Kaynak’ın da reformların koordinasyonundan sorumlu olabileceği ifade ediliyor.

Sekiz bakan liste dışı

- Liste dışı kalanlar: Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, AB Bakanı Volkan Bozkır, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu.

Haberin Devamı

- Yerini koruyanlar: Başbakan yardımcıları: Numan Kurtulmuş, Mehmet Şimşek, Tuğrul Türkeş, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Çalışma Bakanı Süleyman Soylu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji bakanı Berat Albayrak, Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç, Tarım Bakanı Faruk Çelik, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, Maliye Bakanı Naci Ağbal, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu.

- Yeni kabineye girenler: Başbakan yardımcıları Nurettin Canikli ve Veysi Kaynak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, AB Bakanı Ömer Çelik, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Bakanı Recep Akdağ, Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan.

- Yeri değişenler: Başbakan Binali Yıldırım, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık.

KEŞFETYENİ
Merve Boluğur paylaştı! Olay yorum: Abla korktum gece gece
Merve Boluğur paylaştı! Olay yorum: Abla korktum gece gece

Cadde | 12.03.2025 - 11:59

Uzun zamandır ekranlarda yer almayan fakat sosyal medyayı sık kullanan Merve Boluğur'dan yeni paylaşım geldi. Gece saatlerinde paylaşım yapan Merve Boluğur'a şoke eden yorum yapıldı.

Yazarlar