06.08.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:
MUSA KESLER / İstanbul
Ergenekon davasını karara bağlayan 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin heyeti mahkeme başkanı Hasan Hüseyin Özese; üye hakimler Sedat Sami Haşıloğlu ve Hüsnü Çalmuk’tan oluşuyor. Davayı kabul eden ve 20 Ekim 2008’de ilk duruşmasını yapan heyete ise Köksal Şengün başkanlık ediyordu. Şengün’ün bu görevden alınmasının ardından mahkemenin en kıdemli üyesi Hasan Hüseyin Özese, 25 Temmuz 2011’den itibaren mahkeme başkanı olarak görev yapmaya başladı. “Naip Hakim” olarak görev yapan Hüsnü Çalmuk ise Özese’nin yerine üye hakim olarak görevlendirildi.
Yeni soruşturma yeni savcılar
Ergenekon davasının ilk iddianamesi Zekeriya Öz, Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın tarafından hazırlandı. İlk iddianamenin hazırlanmasının ve duruşmaların başlamasının ardından soruşturmalar devam etti. Nihat Taşkın, Mehmet Ali Pekgüzel duruşma savcısı olarak görevlerine devam ederken, Ercan Şafak, Fikret Seçen, Mehmet Murat Yönder ve Cihan Kansız da Ergenekon soruşturmaları için görevlendirildi. Duruşmaların devam ettiği süreçte savcı Murat Dalkuş da duruşma savcısı olarak görevlendirildi. 18 Mart’ta mahkemeye sunulan 2 bin 271 sayfalık mütalaada bu üç savsının imzası yer aldı.
Savcılar terfi etti
Ergenekon soruşturması Türkiye’de özel ve geniş yetkilere sahip savcıları da gündemi getirdi. Soruşturmayı başlatan ve ilk iddianameleri hazırlayan Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz, bütün dalgalar sırasında ön planda olan tek isimdi. Birçok kararı ve işlemi tartışılan Öz, sanıklar tarafından birçok kez HSYK’ya ve Adalet Bakanlığı’na şikâyet edildi. Oda Tv davası sanıklarından gazeteci Müyesser Yıldız, özel hayatına ilişkin telefon konuşmalarının dava dosyasına konulmasından dolayı Öz hakkında açtığı tazminat davasını kazandı. Öz’ün hatasından dolayı Adalet Bakanlığı Yıldız’a 4 bin lira tazminat ödedi. Tartışma ve eleştirilerin odağında olan Öz, 30 Mart 2011’de İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili olarak görevlendirildi. Öz’ün yürüttüğü soruşturmaları ise Cihan Kansız ve diğer savcılar devraldı. Öz’ün ardından soruşturmalarda görev alan diğer savcılar Ercan Şafak, Fikret Seçen ve Cihan Kansız da “Başsavcı Vekili” olarak görevlendirilerek, soruşturmalardaki görevlerinden ayrıldı.
İlk hâkim kanser tedavisi görüyor
Davayı kabul eden ve 3 yıl boyunca duruşmaları yürüten mahkeme başkanı Köksal Şengün, soruşturma kapsamındaki bazı şüphelilerle telefon görüşmelerinin tespit edilmesinin ardından hakkında soruşturma açılarak başkanlık görevinden alındı. Bolu’ya hakim olarak atanan Şengün, uzun süredir kanser tedavisi görüyor. Şengün, üye hakimlerin tutukluluğunun devamını istediği bazı sanıkların tahliyesi yönünde görüş bildiriyordu.
En tartışmalı sanık
Adam öldürmek, adam yaralamak, fuhuş yaptırmak gibi suçlardan sabıkası bulunan ve Ergenekon davası kapsamında Danıştay saldırısının azmettiricisi olduğu iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılanan Osman Yıldırım, en tartışmalı sanıklardan biriydi.
Saldırgan tavırları, sanıkları yönelik küfürlü konuşmaları, kontrolsüz davranışlarıyla birçok kez mahkeme salonundan atılan Yıldırım, Danıştay saldırısının Ergenekon adına Veli Küçük’ün talimatıyla gerçekleştirildiğini, cinayette kullanılan silahın Küçük tarafından tetikçi Alparslan Arslan’a gönderildiğini iddia etti. Yıldırım, Cumhuriyet gazetesine el bombası emrini de Muzaffer Tekin’in verdiğini ileri sürdü.
Danıştay davasının sanığı olduğu süreçte Ergenekon sanıkları, Yıldırım’ın hem sanık hem de gizli tanık olduğunu iddia etti.
Bu arada Ankara’da görülen 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki Danıştay katliamı davasında ceza alanlar Silivri Duruşması’nda beraat etti. Alparslan Arslan’ın “el bombaları ondan aldım” dediği, “liderim” diye adını açıkladığı Sülayman Esen beraat etti. Alparslan Arslan’ın evine gittiği dini eğitim aldığı ve buradaki konuşmalardan etkilenerek Cumhuriyet’e bomba attığını, Danıştay cinayetini gerçekleştirdiğini söylediği şeyh Salih Kunter de beraat etti.
Dalan ve Çömez’in dosyası ayrıldı
Yurtdışında bulunan davanın sanıklarından Bedrettin Dalan ile Turhan Çömez’in dosyası ayrıldı. İlhan Selçuk ve Kuddusi Okkır gibi Ergenekon soruşturması ve davası sürecinde hayatını kaybeden sanıklar hakkındaki davalar düştü. Mahkeme, Ali Yiğit, Süleyman Esen, Salih Kunter’in de aralarında bulunduğu 21 sanığın beraatine karar verdi.
Ağırlaştırılmış müebbet alanlar
- Tuncay Özkan
- Dursun Çiçek
- Hasan Ataman Yıldırım
- Fikri Karadağ
- Kemal Kerinçsiz
- Doğu Perinçek
- Alparslan Arslan (2 kez)
- Veli Küçük (2 kez)
- Muzaffer Tekin (2 kez)
Müebbet hapis cezası alanlar
- İlker Başbuğ
- Hurşit Tolon
- Durmuş Ali Özoğlu
- Fuat Selvi
- Hasan Iğsız
- Nusret Taşdeler
- Mehmet Eröz
- Şener Eruygur
- Mustafa Özbek
- Sevgi Erenerol