Cumhurbaşkanı tarafından onaylanan yeni hükümetin başbakanı Yılmaz, amaçlarının ülkeyi rejim ve devlet bunalımından kurtarmak olduğunu söyledi
ANAP, DSP cve DTP'nin oluşturduğu, bağımsızlarla CHP'nin desteklediği ANAP Lideri Mesut Yılmaz başbakanlığındaki 55. hükümet, dün Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından onaylanarak resmen kuruldu.
Başbakan Yılmaz, DSP Lideri Bülent Ecevit ve DTP Lideri Hüsamettin Cindoruk ile birlikte TBMM'de düzenlediği basın toplantısında hükümetin, "ülkeyi 54. hükümet tarafından içine düşürüldüğü rejim ve devlet bunalımından kurtarmak" amacında olduğunu söyledi.
ANAP, DSP ve DTP liderleri önceki gün başladıkları toplantılarına dün de Yılmaz'ın konutunda devam etti. Saat 11.00'de bir araya gelen liderler kabine listesine ve hükümet protokolüne
son şeklini verdikten sonra Yılmaz saat 12.00'de Cumhurbaşkanlığı Köşkü'ne çıkarak listeyi Demirel'e sundu. Ardından Ecevit ve Cindoruk'la TBMM'ye gelen Yılmaz buradaki basın toplantısında 55. hükümetin kuruluşunun sorunların demokrasi içinde çözülebileceğini gösterdiğini belirterek şöyle dedi:
"Bu hükümet ülkeyi 54 hükümet tarafından içine düşürüldüğü rejim ve devlet bunalımından kurtarmak, toplumdaki gerginliği ortadan kaldırıp uzlaşmayı güçlendirmek, ahlaki yozlaşmayı, kamu yönetiminin yeniden yapılanmasını, temiz toplumu, üretken ekonomiyi, devletin saygınlığını, laik ve demokratik cumhuriyetin güçlendirilmesini kendine ilke edinmiştir."
Yılmaz, üç parti arasında
seçim tarihine ilişkin bir anlaşmanın olmamasına karşın, seçimle ilgili hazırlıkların en kısa sürede başlatılacağını söyledi. Yılmaz, "Hükümetimiz ülkeyi seçime hazırlamak dahil ülkenin bütün sorunlarına çözüm getirmeyi amaçlayan bir uzlaşma hükümetidir. Seçimle ilgili hazırlıkların ne zaman tamamlanacağı belli olmamaktadır. Hazırlıklara en kısa sürede başlanması ilke olarak kabul edilmiştir. Seçime hazırlık çalışmalarının neler olduğu konusunda üç parti arasında mutabakat var" dedi
Seçimle ilgili bir soru üzerine DSP Lideri Bülent Ecevit, "Erken genel seçim kararıyla Meclis'i bağlamamak gerekiyor. Çok kısa süre de olsa toplumun acil çözüm bekleyen sorunlarının çözümü için bu hükümet katkıda bulunacaktır" dedi. Cindoruk ise, "Seçmenlerimizin oy kullanma hakkına kavuşması gerekir. 1990'dan beri nüfus tesbiti yapılmamış. Bu nedenle 1995 seçimleri böyle sonuçlanmış. Bu hazırlıklar bittikten sonra elbette seçim yapılacaktır. Zaten her hükümet seçim hükümetidir" diye konuştu.
Cindoruk, kendisinin Bakanlar Kurulu'nda yer almamasına yönelik bir soru üzerine, partisinin 1997 Temmuz'dan itibaren kongre çalışmalarının başlayacağını belirterek, "Görev ağırlaşacak onun için affetmelerini istedim başka nedeni yoktur" dedi. Yılmaz da, Cindoruk'un kabinede yer almasının Ecevit'le birlikte ortak arzuları olduğunu ancak, DTP liderinin parti örgütlenmesi nedeniyle kabinede yer alamadığını söyledi.
Yılmaz, hükümet listesinin bugün Meclis bilgisine sunulmasını hedeflediklerini belirterek, güvenoylamasının da 12 Temmuz'da yapılmasını planladıklarını bildirdi.
Yılmaz, bağımsız milletvekillerine bakanlık verilmesiyle ilgili olarak "Erez, Refahyol'a ilk karşı çıkan milletvekillerinden biridir. Gensorumuza açıkça destek vermiş, bu nedenle bakanlık görevinden istifa etmiştir. Türkiye'de uzlaşmanın yolu, bütünleşmeden geçmektedir. Yalım Erez'in partimizin kontenjanından bakanlık görevini üstlenmesini, hükümetimizin ana amacı bakımından önemli olduğunu düşündük" diye yanıtladı.
Susurluk konusunun hatırlatılması üzerine Yılmaz, "Susurluk olayı kapatılmadı. Hükümet her türlü yolsuzluk konusunda selefinden çok daha büyük titizlik içinde davranacaktır" dedi.
Ecevit ise kabinede yer alışlarını şöyle açıkladı:
"Bir politikacının uzun yıllar icraat olanağından uzak kalması bir yorgunluk getirir. Başlıca ülke sorunları hakkında çözüm üretmeyi görev edinmiş bir partiyiz. Zaman içinde bu çözümlerin gerçekçi olduğu görülmüştür. Şimdi çok uyumlu çalışacağına inandığım hükümet içinde, ülke için önerdiğimiz çözümleri uygulama olanağı bulmak beni ve tüm parti arkadaşlarımı mutlu ediyor."
Başbakan: Mesut Yılmaz.
Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı: Bülent Ecevit
Başbakan yardımcısı ve Milli Savunma Bakanı İsmet Sezgin
Devlet Bakanı: Güneş Taner
Devlet Bakanı: Hüsamettin Özkan
Devlet Bakanı: Yücel Seçkiner
Devlet Bakanı: Işılay Saygın
Devlet Bakanı: Prof. Dr. Hikmet Sami Türk
Devlet Bakanı: Prof. Dr. Salih Yıldırım
Devlet Bakanı: Rıfat Serdaroğlu
Devlet Bakanı: Metin Gürdere
Devlet Bakanı: Prof. Dr. Şükrü Sina Gürel
Devlet Bakanı: Prof. Dr.Ahad Andican
Devlet Bakanı: Işın Çelebi
Devlet Bakanı: Mustafa Yılmaz
Devlet Bakanı: Refaaddin Şahin
Devlet Bakanı: Burhan Kara
Devlet Bakanı: Cavit Kavak
Devlet Bakanı: Eyüp Aşık
Devlet Bakanı: Rüştü Kazım Yücelen
Devlet Bakanı: Hasan Gemici
Devlet Bakanı: Mehmet Batallı
Adalet Bakanı: Oltan Sungurlu
İçişleri Bakanı: Murat Başesgioğlu
Dışişleri Bakanı: İsmail Cem
Maliye Bakanı: Zekeriya Temizel
Milli Eğitim Bakanı: Hikmet Uluğbay
Bayındırlık Bakanı: Yaşar Topçu
Sağlık Bakanı: Halil İbrahim Özsoy
Ulaştırma Bakanı: Necdet Menzir
Tarım Bakanı: Mustafa Taşar
Çalışma Bakanı: Nami Çağan
Sanayi ve Ticaret Bakanı: Yalım Erez
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı: Cumhur Ersümer
Kültür Bakanı: İstemihan Talay
Turizm Bakanı: İbrahim Gürdal
Orman Bakanı: Ersin Taranoğlu
Çevre Bakanı: İmren Aykut