11.03.2024 - 11:40 | Son Güncellenme:
Her sene olduğu gibi bu Ramazan ayında da oruç tutanların aklında hep oruç bozabilecek şeyler geliyor. Normalde orucun bozulması için yeme, içme gibi eylemlerde bulunulması gerekiyor. Oruçlu iken diş tedavisi yaptırmak isteyen biri, yeme ve içme gibi eylemleri yapmadığı için orucunun bozulmayacağını bilmeli. Diş tedavisi sırasında yapılan bütün operasyonlarda tutulan oruç bozulmaz. Şiddetli diş ağrısı çeken birinin dişini çekmesi ya da dişle ilgili başka bir müdahale edilen kişinin orucu bozulmaz.
Diş tedavisi sırasında enjekte edilen şeyler orucu bozar mı?
Diş tedavisinin orucu bozmayacağını Diyanet İşleri Başkanlığı açıklamıştı. Diş tedavisi sırasında kişinin acı çekmemesi için yapılan iğneler ya da spreyler boğaza gitmediği için orucu bozmaz. Tedavi sırasında kan yutmak ya da suyla ağız çalkalarken boğaza kaçan su orucu bozar. Bu yüzden de diş tedavisi sırasında oruç kişilerin bu duruma dikkat etmesi gerekir.
Uzman kişiler diş tedavisi için ne diyor?
Diş doktorları bu durum için oruç tutan kişilerin 16 saat boyunca dişlerini fırçalama eylemini gerçekleştiremeyeceğini için dişin çürüme ihtimalin de yüksek olduğunu vurguluyor. Bu durumda da iftardan sonra diş fırçalama eylemini gerçekleştirmek gerekir. Bazı hocalar diş fırçasının ıslak olmaması söylüyor, bazıları da tam ters düşünceyi savunuyor. Uzman doktorlar diş fırçasının ıslak olmamasının dişe bir zarar vermediğini ifade ediyor. Uzman doktorlar da Ramazan ayında diş tedavi yaptırmak ya da dolgu yaptırmanın orucu bozmayacağını ifade ediyor. Diyanetin dediği gibi suyla ağız çalkalama eylemi sırasında boğaza su kaçmamasına dikkat etmesi gerektiğini vurguluyor. Ayrıca uzman doktorlar, deri üzerine sürülen krem nasıl orucu bozmuyorsa, dişe dolgu yaptırmakta orucu bozmadığını ifade ediyorlar.