Dini BilgilerTenasüh Nedir? İslamiyette Tenasüh Nasıl Anlatılmıştır?

Tenasüh Nedir? İslamiyette Tenasüh Nasıl Anlatılmıştır?

28.03.2021 - 03:48 | Son Güncellenme:

Tenasüh kelimesi İslam'da da geçen bir terimdir. Kelime anlamı olarak da insanların ilgisini çeken bir konu olması sebebi ile tenasüh kelimesi sıklıkla araştırılmaktadır. Tenasüh nedir? İslamiyet'te tenasüh nasıl anlatılmıştır? İşte, tüm detaylar.

Tenasüh Nedir İslamiyette Tenasüh Nasıl Anlatılmıştır


Tenasüh, insanların ölümünün ardından ruhlarının başka bir bedene girmesine verilen isimdir. Bu durum ruh göçü olarak da bilinmektedir. Batıda da bu kavram bilinmektedir. Ancak tenasüh ile aralarında ince farklılıklar bulunur.

Tenasüh Nedir?

Tenasüh kelime anlamı bakımından bir şeyin başka bir şeyin yerini alması anlamına gelmektedir. Dinlere göre ise ölen birinin ruhunun başka bir bedende yaşamına devam etmesi anlamına gelir. Bu ruh bir insanın ya da bir hayvanın bedenine girebilmektedir.

Halk arasında bu durum ruh göçü anlamı ile de bilinmektedir. Batı da ise reenkarnasyon ismi ile bilinmektedir. Tenasüh inancı ilk defa Hindistan'da popüler olan Hindu inancından ortaya çıkmıştır. Sonrasında ise Çin, Japon, Kore, Tibet, Yunan gibi farklı kültürlerde de benimsenmiştir.

Tenasüh inancı Hinduizm, Caynizm, Maniheizm, Taoizm gibi çeşitli dinlerde görülmektedir. Tenasüh, en eski Hinduizm’in kutsal metinleri olan Upanişadlarda görülmektedir. Tenasüh inancına göre insanların yapmış olduğu iyilikler ya da kötülüklere göre ruhları bir insan bedenine ya da bir hayvan bedenine göç etmektedir. Hinduizm'de bu olay Samsara ismi ile de bilinmektedir.

İslamiyet'te Tenasüh Nasıl Anlatılmıştır?

İslam'da da tenasüh ölen bir ruhun başka bir bedene girmesi inancı olarak anlatılmaktadır. Bu inanç ilk defa ilkel kavimlerde görülmüştür. Kur'an'da ruh ile alakalı olarak çok fazla bir bilgi yer almaz.

Tenasühün kesin bir dille yok sayıldığı herhangi bir ayette bulunmamaktadır. Ancak ölüm, ölümden sonraki hayat, hayat ile ilgili yapılan açıklamalar neticesinde tenasühün İslam'a aykırı olduğu anlamı çıkmaktadır. Ahiret inancı ile tenasüh birbirine uymamaktadır.