03.12.2021 - 15:52 | Son Güncellenme:
Şifalı bir bitki olan zerdeçal iltihap önleyici etkiye sahiptir. Yemeklerde, salatalarda ve bitki çayı olarak çokça tüketilmektedir. Son yıllarda popülaritesi oldukça artan zerdeçal sağlığa da iyi gelir.
Zerdeçalın faydaları nelerdir?
- Zerdeçal, soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi hastalıkların tedavisinde kullanılabilir.
- Solunum yollarında meydana gelen enfeksiyonlarda kullanılabilir.
- Vücudun direncini artırarak hastalıklara karşı koruma sağlayabilir.
- Karaciğer yağlanması tedavisinde kullanılabilir.
- Hafızayı kuvvetlendirmede etkilidir.
- Kemik erimesi gibi hastalıklara karşı faydalıdır.
- Zerdeçal, vücutta oluşmuş olan iltihapların tedavisinde rol oynar.
- Gaz problemlerinin tedavisinde kullanılabilir.
- Verem gibi pek çok hastalığın tedavisinde kullanılır.
- Astım hastalığı tedavisinde kullanılabilir.
- Beyin fonksiyonlarının gelişiminde etkilidir.
- Zerdeçal, karaciğerde oluşan toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
- Zerdeçal, çocuklarda gelişimi destekleyicidir.
- Vücut direncini artırarak halsizlik gibi sorunların çözümünde etkili olabilir.
- Daha sıkı bir cilde sahip olunmasına yardımcı olabilir.
- Hücre yenileyici özelliği sayesinde genel vücut sağlığı konusunda önemli bir destekçidir.
Zerdeçal nasıl tüketilir?
Zerdeçalı damak tadınıza bağlı olarak yemeklerinizde salatalarınızın içerisinde baharat olarak kullanılabilirsiniz.
Zerdeçal güçlü bir baharat olduğu için tadını kontrol ederek kullanmanızda fayda vardır. Yemeklerde tadı size göre değilse ılık suya, süte veya yoğurda bir çay kaşığı zerdeçalı katıp tüketebilirsiniz.
Solunum yolu hastalıkları, soğuk algınlığı gibi hastalıkların tedavisinde kullanılırken etkili kullanım şekillerinden biritoz haline getirilmiş zerdeçalın bal ile karıştırılarak tüketilmesidir.
Ayrıca soğuk kış günlerinde bağışıklık sisteminizi güçlendirmesi için zerdeçalı çay olarak da tüketebilirsiniz. Zerdeçal çayını hazırlamak için kaynattığınız iki bardak suya 1 çay kaşığı zerdeçalı katıp demlenmesi için 9-10 dakika bekleyin. Eğer tadını beğenmezseniz bal veya limon katabilirsiniz.
Zerdeçal çayı nasıl yapılır?
Baharat olarak birçok dünya mutfağında kendine yer bulan zerdeçal aynı zamanda sevilen bir bitki çayı olarak da kullanılmaktadır. Kök ve toz halinde bulunan zerdeçallardan ihtiyacınıza göre demleme yapabilirsiniz. 2 çay kaşığı öğütülmüş zerdeçal, 1,5-2 bardak su, 1 ya da yarım çay kaşığı zencefil ve istek doğrultusunda bal, limon ve meyveler eklenerek zerdeçal çayı yapılmaktadır.
Taze ve kök zerdeçal çayı nasıl demlenir?
Kök zerdeçal içilmek isteniyorsa öncelikle toz haline getirilmelidir. Demlenme şekilleri ise; Bir demlikte su 100 derece sıcaklık ile kaynatılmalıdır. Suyun kaynama işlemi tamamlandıktan sonra içine zerdeçal ve zencefil eklenir. 15 dakika beklenip su ile karışması ve suya rengini vermesi sağlanır. Demleme işlemi tamamlandıktan sonra süzgeçten geçirilerek bardağa konur ve hafif soğuması beklenir. Tat olarak beğenilmediği taktirde içine meyve, bal ya da limon katılabilir.
Zerdeçalın yan etkileri ve zararları nelerdir?
Zerdeçalın bilinen belirgin yan etkileri yoktur. Ancak aşırı miktarda zerdeçal tüketimine karşı dikkat edilmesi önerilmektedir. Zerdeçal kullanan bazı kişilerde mide bulantısı, baş dönmesi ve ishal gibi durumlar görülebilmektedir. Hamile kadınlar ve emziren anneler yüksek miktarda zerdeçal tüketmemeye özen göstermelidir ve zerdeçal tüketmeden doktorlarına danışmalıdır.
Zerdeçalın faydaları nelerdir?