02.12.2021 - 16:13 | Son Güncellenme:
Saymakla faydaları bitmeyen ıhlamur özellikle kış aylarında baş gösteren grip, nezle gibi hastalıklar için daha çok tüketilir. Ihlamur ebegümecigiller ailesinden gelen ağaç türleridir. Ağaç şeklinin yanı sıra çalı olarak da görebiliriz. Çiçeklerini Haziran - Ağustos aylarında verir. Ihlamurun en önemli kısmı bu çiçekleridir. Söz konusu çiçekler ıhlamur çayının demlenmesinde kullanılır. Ayıca tıbbi olarak da kullanılan bir bitki türüdür.
Pek çok farklı rahatsızlığın tedavisi için doğal bir kaynak olarak kendini gösteren Ihlamur, ülkemizde de epeyce tercih edilmektedir. Ihlamur ağacında yetişen ve değişik tüketim alternatifleri olan ıhlamur, ayrıca tilia olarak da bilinmektedir. Bilhassa psikolojik açıdan stres ve kaygıdan uzak bir yaşam sunarken, sinirleri yatıştırarak daha sakin bir yaşam sürme olanağı sunar. Ihlamur, yalnızca psikolojik değil, fiziksel olarak da birçok rahatsızlığın tedavisi konusunda ciddi bir potansiyel oluşturuyor.
Ihlamurun Faydaları Nelerdir?
İltihabı Giderir; Ihlamurun içerisinde bulunan iltihap giderici antioksidanlar, kas ağrıları, spazmlar, artrit, eklem ve baş ağrıları, solunum yolu iltihapları, zayıf kan dolaşımının sebep olduğu yaralar başta olmak üzere çeşitli türlü iltihaplanma durumlarının tedavisine destek olmaktadır.
Soğuk Algınlığı ve Gripte Etkilidir; Ihlamur çayı ağızda veya boğazda oluşabilecek tahrişi azaltmaya yardımcı olan müsilaj denilen bir madde içermektedir. Bu müsilaj maddesi mukus üretimi, boğaz ağrısı ve öksürük vb. gribal belirtilerle mücadele etmeye yardımcı olmaktadır. Ihlamur çayı, grip, boğaz ağrısı ya da soğuk algınlığının ateş yapma durumlarında terlemeyi teşvik ederek vücut sıcaklığını düşürmektedir. Boğaz ağrılarını önler.
Sakinleştiricidir; Ihlamurun en bilinen niteliği sakinleştirici ve dinlendirici olmasıdır. Sinirleri yatıştırır, uyku bozukluklarına iyi gelir. Anksiyete ve depresyon gibi sorunları olanların yatmadan önce ıhlamur çayı içmesi, kendilerini iyi hissetmelerini ve rahat uyumalarını sağlayabilmektedir. Alerji sorunu olmaması halinde çocuklarda hiperaktivite problemi için ve altı aylıktan büyük bebeklerde kullanım güvenlidir.
Kalp Sağlığını Destekler; Ihlamur kan basıncını düşürerek kalp rahatsızlıklarına karşı koruma sağlamaktadır. Kan damarları ve arterlerdeki iltihaplanmayı engelleyebilir ve kan pıhtısı, kalp krizi, aritmi riskini azaltabilir. Öte yandan hipertansiyona da iyi gelmektedir. Fakat ıhlamurun içerisindeki kimi bileşiklerin kardiyotoksik yapısından dolayı, kalp rahatsızlığı geçmişi olanların dikkatli tüketmesi önerilmektedir.
Saçları Besler; Saçlarını parlatmak isteyenler, ıhlamur yaprakları ve çiçekleriyle beraber kaynattıktan sonra elde edilen suyla saçlarınızı yıkayabilir. Bununla birlikte ıhlamur suyu kafa derisini rahatlatır, saç köklerini ve saç derisini kuvvetlendirerek saç dökülmesini önlemektedir.
Cilt Sağlığını Korur; Ihlamur çayı buhar banyosu yapmak cilt için yararlıdır. Gözenekleri açar, cilt iltihabı tedavisine ve kirlenmeye bağlı oluşan lekeleri temizlemeye destek olur. Cildi nemlendirir ve güneş kaynaklı cilt problemlerine karşı da etkili olabilmektedir.
Bağışıklığı Güçlendirir; Yapılan araştırmalarda ıhlamur bitkisinin çiçeğinden elde edilen bileşiklerin çeşitli maya ve bakteri türlerine karşı olumlu etkisi olduğu, bağışıklığı destekleyerek vücudu rahatsızlıklara karşı kuvvetlendirdiği bulunmuştur.
Stresi Azaltır; Ihlamur çiçeği çayında olduğu gibi ıhlamur yapraklarından hazırlanan çayın da stresi azaltmada etkili olduğu düşünülmektedir
Ihlamur Nasıl Yapılır?
Hazırlanışı: İki gram kadar ıhlamuru bir demliğe koyun ve üzerine 1 su bardağı kaynamaya yakın sıcaklıkta su ilâve edin. 5-10 dakika kadar çay gibi demlenmesini bekleyin. Sonra içebilirsiniz. Taşıdığı uçucu yağın kaybolmasını önlemek için demliğin ağzını kapalı tutun.
- Ihlamur çayı bekletildiğinde içindeki aktif maddeler kaybolduğundan daima taze olarak demlenip içilmelidir.
- Uyku verici özelliğinden dolayı sindirimi yavaşlatabilir. Bu nedenle öğünler arasında içmek daha faydalıdır.
- Ihlamur çayı 10 dakikadan fazla bekletilirse yapısındaki maddeler değişerek sarı rengi kırmızıya dönüşür ve kokusu kaybolmaya başlar. Yaprak ıhlamur kullanılırsa demlemeden itibaren kırmızı rengi alır ve sağlayacağı fayda azalır, tadı ve kokusu da kaybolur. Günde 2-3 bardaktan fazla içilmemelidir.
Ihlamur çayını yüksek tansiyon için alıçla; damar sertliği için mabet ağacıyla; gerginlik için şerbetçiotuyla; soğuk algınlığı ve grip için mürverle harmanlayarak içebilirsiniz.
Meyveli Ihlamur Çayı Tarifi
Malzemeler:
1 adet elma, ayva, limon ve kabuk tarçın
5-6 adet karanfil
Bir tutam ıhlamur
2 yemek kaşığı bal
Yapılışı: Elma, ayva, limon kabuklarını yıkayıp 4 parçaya bölün ve bir tencereye koyun. Üzerine kabuk tarçın ve karanfili de ekleyin. Tencereye su koyduktan sonra kaynatın. Kaynadıktan sonra ıhlamuru da ekleyerek çayı demlenmeye bırakın. Ardından süzüp bal ekleyerek içebilirsiniz.
Ihlamur Çayı Neye İyi Gelir?
Ülkemizde olduğu gibi dünyanın birçok ülkesinde ıhlamur çayı dönemsel olarak kullanılmaktadır. Bilhassa grip ve benzeri rahatsızlıklar karşısında yükselen ateşi düşürmede oldukça etkilidir. Ayrıca ıhlamur çayının buharı burun tıkanıklığına iyi gelmektedir. Sakinleştirici etkisiyle sinirlerin yatışmasına olanak vermek mümkündür.
Bu şekilde migren vb. ağrılardan uzak kalınabilir. Stres, kaygı bozukluğu ve kalp çarpıntısı gibi sorunların önüne geçme olanağı vermektedir. Aynı zamanda değişik kullanım yöntemleri üzerinden deri rahatsızlıkları için de epeyce etkilidir. İdrar söktürücü olarak safra kesesi ve karaciğer hastalıklarına karşı mühim bir tedavi metodu olarak ele alınır. Yapılan araştırmalar karşısında kas kasılmaları karşı da iyi geldiği tespit edilmiştir.
Ihlamurun Yan Etkileri ve Zararları
- Kalp hastalığı geçmişi veya riski varsa kullanmaktan kaçınılmalıdır. Uzun süreli ve yoğun tüketimi kardiyotoksik etki yaratabilir.
- Lityum kullanan kişiler doktora danışarak tüketmelidir.
- Hafif alerjik reaksiyonlar oluşma riski vardır.
- Hamilelere ve emziren kadınlara önerilmez.
- Anemisi olan kişilere önerilmez.
- İlaç etkileşimi olabileceğinden, kullandığınız herhangi bir ilaç varsa doktorunuza danışın.
- Yemekten sonra içilirse hazmı güçleştirir.
- Uyuşukluk yapabilir.