19.02.2018 - 13:36 | Son Güncellenme:
Sağlıklı bir vücut için tüm organların uyum içinde ve işlevini tam anlamıyla yerine getirecek şekilde çalışması gerekir. Bir organ bile görevini aksatsa tüm vücut bu durumdan etkilenir. Üstelik diğer organların göreceği zararı kestirmek mümkün bile değildir.
Tüm organlar gibi karaciğer de çok önemlidir. Düzgün çalışmaması durumunda pek çok hastalık ve şikâyet meydana gelmektedir. Karaciğeri korumak için yapılması gerekenler ise oldukça kolaydır.
Karaciğeri yoran alışkanlıklar
Çok fazla alkol tüketmek, sağlıksız beslenmek, düzensiz uyku gibi etmenler karaciğerinizi yorar. Karaciğeri iyileştiren ve temizleyen besinler tüketerek oluşabilecek hastalıkların önüne geçmeniz mümkündür.
Karaciğerin düzgün çalışmadığına dair işaretler
Kilo vermekte zorluk, şişkinlik, koyu idrar, iştahsızlık, güçsüz bağışıklık sistemi, mide yanması, depresyon, kronik yorgunluk, sarı cilt ve gözler gibi belirtiler karaciğerinizin düzgün çalışmadığının habercisi olabilir.
Karaciğer dostu besinler
Sarımsak
Karaciğerinizin sağlıklı çalışması için detoks önemlidir. Sarımsak bu detoksu sağlamak için yardımcı olabilecek en iyi besindir. Çiğ tüketemiyorsanız eczanelerden kapsül şeklinde satın alabilirsiniz.
Brokoli
Brokoli, izotiyosiyanatların ve kükürt içeren bileşenlerin mükemmel bir kaynağıdır. Haftada en az 2-3 defa tüketmeniz, karaciğer sağlığınızı olumlu yönde etkileyecektir.
Pancar
Pancar, betalains olarak bilinen antioksidanları içerir. Pancar suyunun uzun süre tüketilmesi DNA ve karaciğer hasarını azaltmaya yardımcı olur. Haftada 3-4 defa tüketmeye özen gösterin.
Yeşil çay
Yeşil çayın iyi bir antioksidan olduğu ve birçok yararı olduğu bilinen bir gerçektir. Yeşil çayın antioksidan özelliği içerisinde bulunan polifenoller ve kateşinlerden gelir. Yeşil çay, karaciğer hastalıkları ve hepatit risklerini düşürmeye yardımcı olur. Günde 2-3 bardak yeşil çay tüketebilirsiniz.
Zeytinyağı
En yaygın karaciğer problemi, sağlıksız yaşam tarzı tercihlerinden kaynaklanan karaciğer yağlanmasıdır. Bilim adamları, zeytinyağı tüketen kişilerin karaciğer hastalıklarına daha az eğilimli olduğunu gözlemlemişlerdir. Zeytinyağı, kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Karaciğerinizi sağlıklı tutmak için yemeklerde katı yağlar yerine zeytinyağını tercih etmelisiniz.