Zafer, Can ve Sercan…
Son zamanlarda duyduğum en etkileyici hikayelerden birinin kahramanları.
Yaşları henüz 20’lerin başlarında ancak yaptıkları iş ve yüreklerindeki büyüklük yaşlarını aşmış, koşturmaya başlamış…
Teknoloji hayatlarımıza emin adımlarla girdi, artık hemen hepimizin birer akıllı telefonu var bu telefonları hem iş, hem alışveriş, hem sosyalleşmede, hem de kılavuz olacak faydalı durumlar için kullanmaktayız.
Öncelikle önemli bir noktaya dokunalım;
"Apple, 2008 yılında uygulama devrimini başlattığından beri Avrupa’da 1,4 milyon iş olanağı yaratılmasına yardımcı olmuş.
Bu işler, Apple’da ve Apple’ın desteklediği geliştiriciler ve şirketlerde yer almakta. Dünya çapında App Store satışlarından elde edilen 36,5 milyar Euro’nun üzerindeki kazancın 10,2 milyar Euro’su Avrupa’daki uygulama geliştiricilere ödenmiş.
Türkiye’de de Apple ekosistemi tarafından desteklenen 8000’in üzerinde iOS uygulama geliştiricisi var. Apple’ın inovasyonu ve teknolojisi uygulama geliştiriciler, tasarımcılar, girişimciler ve diğerleri için böyle bir istihdam artışını mümkün kılmakta."
Teknolojinin hayatımızdaki yeri ve önemi ve konusunda üstünkörü bir fikre sahipseniz doğru kullanıldığında “hayat kurtaracak” kadar faydalı dokunuşları olabileceğini hatırlatmak isterim.
Hikaye şöyle başlıyor;
Zafer’in otizmli bir kardeşi var. İsmi Alper, 14 yaşında. Alper konuşamıyor, kendi başına dışarı çıkıp, yemek yiyemiyor. Aldığı eğitime 5 dakikadan fazla odaklanamıyor.
Otizm bir zihinsel engel. Her 68 insanın 1'i otizmli. Bu tüm kanser hastalarının yaklaşık 3 katından fazla.
Otizmin neden kaynaklandığı bilinmiyor. Tek çözüm yöntemi erken ve yoğun eğitim.
Ancak bu çocuklar eğitime ulaşamıyorlar.
Örneğin Türkiye'de sadece %5'i eğitim alabiliyor. %95'i kaderlerine terk ediliyor. Eğitim alan çocuklar ise eğitime 5 dakikadan fazla odaklanamıyor.
Bir gün Zafer kardeşi Alper’in okuma yazma bilmemesine rağmen, konuşamamasına rağmen iPad ile oynayabildiğini fark etmiş. Alper 50 dakika boyunca iPad’deki bir uygulamaya sıkılmadan odaklanabiliyormuş.
Otsimo’nun doğuşu da bu noktada başlamış.
Zafer ve arkadaşları otizmli çocuklar için eğitsel oyunlara ve bu çocukların aileleri için eğitim ve takip platformuna sahip harika bir uygulama geliştirmişler.
Otsimo Nedir?
Otizmli çocukların eksik kalan eğitimini iPad aracılığyla evde tamamlamak ve bu çocukları topluma kazandırmak amacı ile yaratılmış olan Otsimo; çocuk, etkinliği kanıtlanmış ABA eğitim modelini tabletlere eğitsel oyunlarla getiren bir uygulama.
*Otsimo büyük veri ve veri madenciliği kullanarak öğrenen bir eğitim platformu.
*Otsimo sayesinde aileler çocuklarının eğitimini daha ileriye götürebilirler.
*Otsimo 100 milyondan fazla kişinin hayatına dokunacak ve rahatlıkla diyebliyorlar ki; "Şu an geleceği değiştiriyoruz!”.
Türkiye’de Zafer, Can ve Sercan’ın da içlerinde olduğu, iOS platformunda kayıtlı bulunan 8000’den fazla geliştirici var.
Otsimo’ya destek veren kurumların başında IOS geliyor ancak elbette Tohum Otizm Vakfı da üzerine düşeni yaparak katkılarını eksik etmemiş.
Otsimo'ya buradan ulaşabilirsiniz; https://otsimo.com/
Otsimo dünyanın en saygın sosyal girişimcilik yarışması olan Global Social Venture Competition'da London Business School'da düzenlenen Orta Doğu, Avrupa, Afrika birincisi çıkarak finale kalmış.
1999’dan beri UC Berkeley tarafından düzenlenen dünya çapındaki bu yarışmanın finaline kalan ilk Türk girişimi olmanın yanı sıra finalde Three Global Finalist Award'ı kazanmışlar ve ülkemize ödül ile dönmüşler. Bu ödül sayesinde 1000$'lık kaynağın dışında, Unicef, MakerSpace, AWR Lloyd gibi kurumlardan mentorlüğe ulaşmışlar.
Önümüzdeki günlerde Otsimo’nun yaratıcısı bu güzel insanlarla özel bir röportaj yapacağım. Eminim sizler de hikayelerini dinlemekten keyif alacaksınız.
Genç neslin kafalarını kaldırmadan akıllı telefon veya tablet başında zaman öldürdüğünü düşünenlere bir notum var..
Dünya inanılmaz bir yere gidiyor… ya siz?
Önemli bir not:
Otsimo benzeri bir çok uygulama yurt dışında kullanılmakta ancak hiç biri Türkçe olmadığından ülkemizde yaşayan otizm teşhisi konmuş çocuklar için bir fayda sağlayamıyor.
Otsimo’yla tanışmak IOS T ekibini de oldukça heyecanlandırmış.
Otsimo’nun yurt dışındaki benzerlerinden farkı bir eğitim uygulaması olması. Ayrıca "Açık Kaynak” olması da önemli bir özellik.
Bu ne demek?
İsteyen herkes bu platforma kod yazarak geliştirebilir anlamına geliyor.
Ellerinize, yüreğinize sağlık çocuklar...
Papatya Somer
Otsimo'yu buradan indirebilirsiniz;