Her sene Kurban Bayramı zamanı geldiğinde; burnumda kan ve çiğ et kokusu, kafamda soru işaretleri, gözlerimde dehşet..

Biliyorum yalnız değilim.

Ancak bunları yalnızca vejetaryenler, hayvan severler, dini duyguları/bilgileri sığ olanlar hissediyor sanmayın.

Bu sabah açtım okudum, bakındım, sordum soruşturdum.

Neden Kurban Kesiyoruz?

İnternet dediğin şey deniz derya. Google’a bir sor bin işit. Birbirinden farklı tezler savunan binlerce, on binlerce kaynak var ve hepsi de farklı şeyler söyleyebiliyor.

Hepsini derleyerek söylemek gerekirse, görünen o ki kurban kesilmesinin sebebi;

Haberin Devamı

Hz. İbrahim’in Allah’tan bir erkek çocuk istemesi ve bunun olması karşılığında bu çocuğu kurban etmeyi taahhüt etmesi. Oğlu olduktan sonra bir gece rüyasında onu kurban edişini görmesi üzerine verdiği söz aklına gelen Hz. İbrahim oğlunu alarak kurban etmeye yöneliyor.

Oğlunu kurban etmek üzere olduğu sırada ona gönderilen koç ile Allah’a verdiği sözü tuttuğunun görülmesi ve sadakati sebebi ile ödüllendirildiği söylenmekte.

Başarı ile geçilen bu imtihan sonrasında Müslümanlar Hicri Takvim’e göre Zilhicce ayının onuncu gününden itibaren 4 gün boyunca Kurban Bayram’ını kutluyor ve Hz. İbrahim’in başlatmış olduğuna inanılan geleneği devam ettirerek kurban kesiyorlar.

Şükretme, verdiği sözü yerine getirme, sadakat gibi duyguların ortaya çıkışını ve ortaya koyulmasını pekiştiren bu hareket günümüze bir gelenek olarak gelmiş ve devam ettirilmekte.

Bize verilene şükretmek, verdiğimiz sözü tutmak, sadık kalmak gibi ahlaki ve vicdani değerlere sahip çıkmak harika. Hz. İbrahim’in verdiği sözün aklına gelerek bu sözü yerine getirmesi de çok harika.

Peki neden böyle bir söz verdi? Sahip olmak için can attığı oğlunu kurban etmek yerine neden kendini kurban etmeyi taahhüt etmedi?

Bu adaktaki cehalet yüce Allah tarafından gönderilen koç ile Hz. İbrahim’in yaptığı yanlıştan dönmesine işaret olabilir mi?

Hz. İbrahim’in günün şartları, cehaleti ve korkuları ile verdiği söz sonucunda gösterdiği sadakatin ve şükürün günümüzde “can almak” şeklinde devam etmesi yerine Allah’a, Allah’ın bize verdiklerine olan minnetimizi, sahip olduklarımıza sahip olmayanların hallerine olan duyarlılığımızı, ettiğimiz duaların karşılık bulmasına şükredişimizi, sevdiklerimize ve sahip olduklarımıza olan sadakatimizi göstermenin yolu KURBAN ETMEK mi olmalı?

Haberin Devamı

Ahlaki ve Vicdani değerlerin öğrenilmesi, korunması ilkesine sahip bir yol gösterici olan DİN kavramına ait kutsal günler yine AHLAKİ ve VİCDANİ değerler göz önünde tutularak kutlanmalı.

Kurban Bayramı geldiğinde bir açı doyurmak, 4 gün boyunca mabedine kapanıp sana verilenlere şükretmek, evlatlarına vicdanı ve ahlakı anlatmak, yalnızlara can yoldaşı olmak, küslüklerin ve kızgınların ile barışmak için adım atmak gibi kavramlar ile Allah’a olan yakınlığını, sadakatini ve şükredişini göstermiş olmaz mısın?

Olabilirsin... Bir dene..

Papatya Somer