15.04.2009 - 23:31 | Son Güncellenme:
YASEMİN BAY
Bugün açılan “Batı’ya Yolculuk Türk Resim Sanatının 70 Yıllık Serüveni (1860 - 1930)” adlı sergi, 19. yüzyılda doğmuş ressamların tabloları aracılığıyla, Türk resim sanatının 70 yıllık serüvenini tüm zenginliğiyle gözler önüne seriyor.
15 ressamın 152 tablosunu bir araya getiren sergiyle ilgili bilgi veren SSM Müdürü Nazan Ölçer, “Türk resminin en erken döneminde, Batı’ya özellikle Paris’e yönelen ustaları buluşturduk. Bu sergi için ilk defa Cumhurbaşkanlığı makamından çok sayıda resim verildi” dedi.
Serginin en büyük sürprizi, Osman Hamdi imzalı bir başka “Kaplumbağa Terbiyecisi”!
Neden iki tablo?
Türk sanatının en pahalı tablosu olan “Kaplumbağa Terbiyecisi”, 2004’te 5 trilyon liraya Pera Müzesi’ne satılmıştı. Osman Hamdi, bu sergideki “Kaplumbağa Terbiyecisi”ni ise, 5 trilyon liraya satılan “Kaplumbağa Terbiyecisi”nden bir yıl sonra yapmış. Resimler arasında çok az fark var. Ölçer, ilk kez sergilenen tablonun hikâyesini şöyle anlatıyor:
“Simavi ailesinin koleksiyonundan bu diğer ‘Kaplumbağa Terbiyecisi’... Osman Hamdi ailesinden gelen Edhem Eldem’in anlatımıyla Fransızca bir dergideki bir Japon sanatçının illüstrasyonu, Osman Hamdi’nin bu ünlü 2 tablosuna ilham kaynağı olmuş”. Serginin küratörü Ferit Edgü, Osman Hamdi’nin “Kaplumbağa Terbiyecisi” resminden neden iki tane yaptığını şöyle açıkladı:
“Oryantalist ressamların çok sık başvurduğu bir yoldur bu. Yapıtlarının çoğu 2 tanedir. Çünkü oryantalist resim, detaylar üzerinedir. İlkini yapınca ikincisini yapmak detayları çözümlediği için kolaydır.”
Yüksel İnşaat’ın desteğiyle düzenlenen sergi, 30 Haziran’a kadar izlenebilir.