Çocuklarımızın kemikleri, hafızası ve beyni gelişsin diye ne yemeleri gerektiği ile ilgili olarak hassas davranırız. Araştırıp, öğreniriz, pişirip yediririz.
TEOG için de sorup soruşturur, nasıl destek alacağımıza karar verip adımlar atarız. Çocuğumuz istediği sonucu alır ya da alamaz. Ancak küçüklüğünden beri korunup kollanan prens ya da prensesimiz için zor bir dönem olur. Çünkü biz anne olarak oturup onun yerine soru cevaplayamayız ya da daha çok test çözemeyiz. Bugüne kadar çantalarını taşımış, ödevlerini yapmışızdır ama bu başka. O sınava girecek olan kızımız ya da oğlumuz baş başadır sorularla.
Bu durumda hem TEOG’ dan hem de yemekten daha önemli bir şey çıkıyor karşımıza..
Çocuğumuza kazandıracağımız beceriler, yetkinlikler ve değerler. Bunlara sahip bir çocuğun sınava hazırlanma süreci de, beslenme süreci de hepsi çok başka biçimde ilerler.
Bahsettiğim şey genellikle pek planlanmayan, önemsenmeyen karşılaşıldığında önlem alınmaya çalışılan şeyler aslında. Bu nedenle de çocuğu anne babanın şikayetçi olduğu taraftan bahsediyorum.
“İsteyerek oturmuyor çalışmaya”,” Hep benim zorumla çalışıyor”,”çok sorumsuz”,”elinden tablet düşmüyor ki ders çalışsın”, “bir türlü zamanını planlayamıyor”,” neyi ne zaman yapacağını bilse daha başarılı olacak zaten”, “aklı fikri sosyal medya da” bu sözler uzar gider.
Eğer bebeklikten itibaren çocuğunun hangi değerleri, erdemleri ve becerileri olacağına kafa yormuş bir ebeveyn bu cümleleri ya hiç kurmaz ya da çok az kurar.
Çünkü bebeklikten itibaren kurallar,sınırlar ve prensiplerle temel değerleri kazanmış bir çocuk ne zaman, ne kadar, ne ile, nasıl çalışacağına dair sorumluluk alır ve sürdürür. Bir çocuğa kazandırılması gereken en temel değer belki de sorumluluktur. Sorumluluk kazanmış bir çocuk, neyi nasıl yapması ve yapmaması gerektiği konusunda kendi kararlarını alabilir, en azından anne babası ile alabilir. Oysa biz anne baba zoru ile bir şeyler yaptırılmaya zorlanan çocuklardan bahsediyoruz.
Sorumluluk gibi, öz yönetim gibi, sabır gibi, değerleri olan çocuklar,planlama, önceliklendirme, duygu yönetimi vb becerileri ile kendilerini yönetebilmektedirler.
Liderlik kişinin kendisini yönetmesine bağlı olduğu için iyi beslenen ama neyi ne kadar yapacağını, yiyeceğini bilmeyen çocuklar mı, teog gibi sınavlarda başarılı ama zorlamayla ve didişmeyle alınmış puanlar m değerli acaba yaşama dair.
Günün sorusu; bedeni beslenmiş ve yüksek puanlı çocuklar mı istersiniz,kişisel liderliğini eline almış olanları mı?
İkisi arasındaki farkı siz yaratıyorsunuz, sevgili anne babalar.
Bunu düşünmek öncelikle çocuklarınız için değerli, kolay gelsin.