Sağlıklı BeslenmeMasa başı çalışanlar nasıl beslenmeli?

Masa başı çalışanlar nasıl beslenmeli?

03.11.2021 - 11:20 | Son Güncellenme:

Zamanının çoğunu iş yerinde geçiren bireylerin beslenmelerine çok dikkat etmesi gerekir. Özellikle yoğunluk yüzünden öğünlerini masa başında yemek zorunda kalan çalışanların yetersiz beslenme, obezite ve diyabet gibi hastalıklara yakalanma riski artıyor. Diyetisyen Elif Bilgin Baş, masa başında çalışan kişiler için beslenme önerilerinde bulundu.

Masa başı çalışanlar nasıl beslenmeli

1. Önce ne kadar hareket ettiğinizi ve sonra ne kadar besin tükettiğinizi sorgulayın.

Haberin Devamı

Ağırlık artışı enerjinizi aldığınız enerjiden daha az harcadığınızı gösterir. Özellikle aralarda yediğiniz o küçük masum görünen atıştırmalıklarınız fazladan kalori almanıza sebep oluyor olabilir. Bu nedenle abur cubur alışkanlıklarınızdan vazgeçin.

2. Hareketli bir hayata geçin.

Asansörlere küsüp, merdivenlerle barışın. Her gün en az 10.000 adım atmak hedefiniz olsun. Kendinize ayağa kalmak için bahaneler yaratın. Suyun size gelmesini beklemek yerine siz ona gidin.

3. Kahvaltı en önemli öğündür.

Mutlaka kahvaltı edin. Öğle ve akşam yemeklerinizde ızgara veya fırın tercih edin. Bir öğününüz mutlaka sebze yemeği olsun.

4. Mevsimine uygun sebze ve meyveler tüketin.

Tam tahıllı ürünlere, kuru baklagillere beslenmenizde yer verin. Mevsimine göre beslenme planınızı düzenleyin.

Haberin Devamı

Masa başı çalışanlar nasıl beslenmeli

5. D vitaminine önem verin.

Kapalı alanda çalışan kişilerde en sık görülen D vitamini eksikliği görülür. En iyi kaynak güneş ışınlarıdır. Yağlı balıkların dışında hiçbir besin kaynağı, normalin üzerinde tüketilmiş olsa bile, D vitamini gereksinmesini karşılayamaz. Morina balığı yağı ile somon, sardalya gibi yağlı balıklar besinlerden iyi kaynaklardır. Yetersizliğinde dışarıdan alınması gerekir. Balığın bol olduğu bu mevsimde haftada en az 2 gün balık tüketin.

6. Bol su için

Günde en az 8 bardak su tüketin. Suyu içmek gelmiyorsa içinizden suyunuzun içine mandalina, portakal, tarçın, karanfil, limon ekleyerek aromalı sular hazırlayabilirsiniz.

7. Ara öğünlerle az az ve sık beslenin.

Çok yoğunsanız ve yerinizden kalkacak vaktiniz yoksa çekmecenizde, taze veya kuru meyve, fındık, ceviz diyet bisküvi, galeta gibi pratik yiyecekler bulundurup, limonlu yeşil çay, ayran ve süt tüketebilirsiniz.

8. Hızlı yemek yemeyin.

Beyne tokluk sinyalinin ulaşması için, yemeğe başladıktan sonra 20 dakika geçmesi gerekir. Bu nedenle hızlı yemek yemeyin; yediğiniz besinleri küçük parçalara bölerek uzun süre çiğneyerek tüketin. Lokmalar arasında çatalı bırakın.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar