Genel SağlıkHer Hamile Kadının Farkında Olması Gereken 10 Risk Faktörü

Her Hamile Kadının Farkında Olması Gereken 10 Risk Faktörü

21.12.2013 - 23:40 | Son Güncellenme:

Bir fetüsün sağlıklı bir çocuğa dönüşmesini pek çok faktör etkiler, bunlardan bazıları kontrol edilemezken bazıları kontrol edilebilir.

Her Hamile Kadının Farkında Olması Gereken 10 Risk Faktörü

Bir fetüsün sağlıklı bir çocuğa dönüşmesini pek çok faktör etkiler, bunlardan bazıları kontrol edilemezken bazıları kontrol edilebilir. Kontrol edilebilen ya da etkilenebilen 10 en genel hamilelik risk faktörleri aşağıdadır:

Haberin Devamı
  1. Sigara içmek: Sigara içmek yalnız sizin için değil, bebeğiniz için de zararlıdır. Hamilelikte sigara içmek bebeğin aldığı oksijen miktarını azaltır ve düşük yapma, kanama ve sabah bulantısı riskini artırır. Sigara içilirken içeri çekilen kimyasallar bebekte başka sağlık sorunlarına da neden olabilir. Azalan doğum kilosu, prematüre doğum, artan AIDS riski ve ölü doğum olası sonuçlardan bazılarıdır. Hamile kadınlar pasif içicilikten uzak durmaya özen göstermelidir.
  2. Alkol: Alkol, fetal alkol sendromu, düşük doğum kilosu, tıbbi sorunlar ve davranışsal anormallikler gibi belirtilere neden olabilir. Hamile olduğunuz öğrendiğiniz an, alkol almayı bırakın.
  3. Kafein: Kafein ve hamilelik arasındaki ilişkiyle ilgili çok farklı çalışmalar mevcuttur; bazıları kafeinin bir zamanlar düşünüldüğü kadar zararlı olmadığını düşünülüyor. Buna rağmen FDA hamilelikte kafein tüketimine karşı uyarır ve kafein tüketimini bırakmayı ya da en azından azaltmayı tavsiye eder. Kafeinin fetal kalp atışlarına ve uyku zamanına etkisi kanıtlanmıştır (fetüs siz uyurken büyür). Kafeinsiz kahve de zararlı olabilir çünkü o üreticiler genelde kafeini arıtmak için başka kimyasallar kullanır. Kafein ayrıca doğum izlerinin de çoğalma riskini artırır. Kafeini birden bırakmak baş ağrısına neden olabilir; o yüzden uzmanlar kafein miktarının kademeli olarak azaltılmasını tavsiye eder.
  4. İlaçlar ve doğal tedaviler: Doktorlar tarafından reçete edilmeyen ilaçlar ve doğal yöntemlerle ilgili her zaman azami dikkat gösterin. Bu maddeler doğmamış çocuğunuzun gelişimini olumsuz etkileyebilir.
  5. Beslenme: Çocuğun gelişimi için iyi beslenme çok kritiktir, özellikle yeterli miktarda folik asit almak önemlidir. Folik asit eksikliği doğum kusurlarına neden olabilir. Bu B vitamininden, hamilelikten bir ay öncesinden başlayarak bütün hamilelik süreci boyunca en az 400-1000 mikrogram (eğer nöral doğum kusurlu bir doğumunuz olmuşsa on kat daha fazla) alınması tavsiye edilir. Lifli gıdalar, portakal suyu ve fasulye de doğal folik asit kaynaklarıdır. Birçok mağazada folik asitli vitaminler bulunur.
  6. Egzersiz: Makul miktarda egzersiz yapmak annenin ruhsal durumunu düzelteceği gibi fetüse olan oksijen akışını da artıracaktır. Buna karşın, fazla egzersiz tehlikeli olabilir. Uzmanların çoğu, hamilelikte egzersiz yoğunluğunu azaltmanızı tavsiye ediyor. Yürümek, yüzme ve yoga kimi aktiviteler hamileler arasında oldukça yaygındır.
  7. Doğum öncesi bakım: Düzenli doktor ziyaretleri, bebeğin gelişimi için önemlidir. Hamilelik esnasında, vücut birçok değişikliğe maruz kalır. Bazen yan etkiler tamamen normalken bazıları böyle olmayabilir. Profesyonel bir sağlıkçı tarafında düzenli kontrol çocuğunuzun sağlığını garanti almanıza yardımcı olacaktır.
  8. Birden fazla seks partneri: Birden fazla seks partnerinizin olması cinsel yolla bulaşan hastalık riskinizi artırıp doğum ve hamilelikte komplikasyonlar yaşamanıza neden olabilir; bunlardan bazıları düşük kilolu doğum ve prematüre doğumdur.
  9. Kimyasallara maruz kalma. Hamilelikte, doğal olmayan kimyasallara özellikle de pestisit (böcek öldürücü) gibi maddelere maruz kalmayınız. Günümüzde pek çok insan kimyasallar olmadan yetiştirilen organik gıdalar tüketiyor. Meyve ve sebzeleri tüketmeden önce alınabilecek en basit önlem onları çok iyi yıkamaktır. Ayrıca sebzelerin dış yüzeyini ayırmak da yardımcı olabilir çünkü pestisitlerin çoğu meyve ve sebzelerin dış kısmında bulunur.
  10. Diğer faktörler: Kalp hastalığı, annenin yaşı (15 yaşından önce be 35 yaşından sonrası risklidir) , astım, aşırı stres ve depresyon, hastalıklar ve kanama gibi birçok faktör fetal gelişimi olumsuz etkileyebilir. Bu durumlardan herhangi birinden etkilenmişseniz, doktorunuza başvurun.

Gebelik Sırasında Yatak İstirahati



Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar