Genel SağlıkGüneşi cildinize dost yapın!

Güneşi cildinize dost yapın!

24.07.2012 - 14:48 | Son Güncellenme:

Güneşin Cildinize Dost Olmasını İstiyorsanız Bu Yanlışları Yapmayın!

Güneşi cildinize dost yapın

Bu sene yaz mevsiminin çok sıcak ve bunaltıcı geçmesiyle soluğu her fırsatta deniz kıyısında almaya başladık. Hem denize girerek ferahlamak hem de güneşlenerek bronzlaşmak için şezlonglardaki yerimiz hazır…

Haberin Devamı

Bronzlaşmak adına yapılan doğru bilinen yanlışları Hisar Intercontinental Hospital Dermatoloji Uzmanı Dr. Funda Ataman’dan öğrendik…

Güneş ve deniz sivilcilere iyi gelir

Doğru: Güneş 11:00’den önce ve 16:00’dan sonra maruz kalınmak şartıyla, gerçekten sivilcelere iyi gelir. Deniz suyunun sivilcelere bilinen etkisi olmamasına rağmen derinin temiz olmasının akne tedavisini destekleyici olduğu biliniyor.

Yazın iyice güneşlenilip, bronzlaşıldığında, kışın grip olmayız ya da çok hafif atlatırız

Doğru: Yazın fazla güneşlenilip bronzlaşıldığında kışın grip olmayacağımız ya da hafif atlatacağımız konusunda bilimsel bir veri yoktur. Ancak zarar görmeyecek şekilde güneşlenme, yüzme ve beraberinde düzenli beslenmenin dinlenmenin genel sağlığı olumlu etkileyeceği, enfeksiyonlara karşı bağışıklığı artıracağı doğrudur.

Haberin Devamı

Yanlış: Cildin bronzlaşması sağlıklı bir görünüm kazandığımız anlamına gelir

Doğru: Cildin bronzlaşması sağlıklı bir görünüm oluşturabilir. Günümüzde bu bronzlaşmayı sağlayıcı cildi geçici olarak boyayan kozmetikler mevcuttur. Arzu edilirse kışın da bu bronz renk, güneş zararına uğramadan temin edilebilir. Bronzlaşma cildin güneş hasarından hücrelerini korumak için melanin üretmesidir, bir savunma mekanizmasıdır. Yani ultraviyole saldırısına karşı bir defans sürecidir.

Yanlış: Güneş kremini sürüp hemen güneşlenmeye başlanabilir

Doğru: Güneş kremi güneşe çıkılmadan 20 dakika önce sürülmeli, çıkıldığı anda bir kat daha uygulanmalıdır. Güneş kremlerinin koruyucu etkisi ne yazık ki en geç 3 saat içinde biter. En iyisi 2 saatte bir güneşten koruyucunun tekrarlanması ve yeterli miktarda uygulanmasıdır.

Yanlış: Güneş kremlerinin özellikle parfümlü olanları alınmalıdır. UVA’ya karşı koruyucu olması ve suya dayanıklı olması yeterlidir. Zaten güneş kreminin terlemeyle etkisi azalmaz.

Doğru: Güneş kreminin parfümlü olması alerji riskini artıracağından tercih edilmemelidir. Hem UVA hem UVB’ye karşı filtre içermelidir. Hem suya dayanıklı hem su geçirmez olmalıdır. Güneş kremlerinin etkisi terlemeyle ve havluyla kurulanmayla azalır.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar