3 kilo süt (Tam yağlı), 1 buçuk yemek kaşığı taze ekşimemiş yoğurt mayası, 1 tencere veya cam kavanozlar evde yoğurt yapmak için yeterli.
Öncelikle satın aldığınız sütü bir tencereye dökmeden önce tencereyi suyla ıslatmayı unutmayın. Bu sayede sütün tencereye yapışmasını rahatlıkla engelleyebilirsiniz. Daha sonra sütü kaynatmaya geçebilirsiniz. Kaynadıktan sonra ılıması için bir kenara alın. Ara ara sıcaklığını kontrol edin ve sütün doğru soğuma noktasına gelip gelmediğini serçe parmağınızı süte batırarak öğrenin. Serçe parmağınıza göre ılıyan süt mayalanmaya hazırdır.
Sütü mayalama işlemi için her şey hazır. Bunun için ilk olarak 1 kâsenin içinde olan 1 buçuk yemek kaşığı taze yoğurdun üstüne, sütten birkaç kaşık ekleyip karıştırın. Karıştırdıktan sonra direkt sütün içine döküp tahta kaşıkla karıştırın.
Çok fazla karıştırmadan tencerede ya da cam kavanozlara mayalanması için bırakabilirsiniz. Ancak buradaki en önemli detay kapaklarda. Cam kavanozlara döktüyseniz kapaklarını kapatmalı, tencere de bıraktıysanız tencerenizin kapağını kapatmalısınız.
Bu işlemden sonra 2 türlü mayalama sürecini başlatabilirsiniz. İlk yöntemde oda sıcaklığında bir kenara alarak üstünü bezle sarabilirsiniz. İkinci yöntemde ise sıcak olan bir fırının içine koyarak mayalamasını sağlayabilirsiniz. Yoğurt mayalama sürecinde bütün adımları dikkatli bir şekilde uyguladığınız takdirde taş gibi bir yoğurt elde etmek mümkün.