07.02.2025 - 17:02 | Son Güncellenme:
Birçok kişi mayonez tüketmeyi sevse de içerisindeki yağ miktarı, sağlığa olan etkileri ve diğer nedenlerden ötürü tüketemez. Ancak aynı lezzetin sağlıklı bir versiyonunu elde etmek mümkün. İşte protein deposu mayonez tarifi.
2 haşlanmış yumurta
4 kaşık zeytinyağı
1 kaşık limon
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı hardal
2 kaşık su
İlk olarak yumurtaları sert kıvamda haşlamak için kaynar suda yaklaşık 10-12 dakika bekletmeniz yeterli olacak. Haşlandıktan sonra kabuklarını soyun ve sarısıyla beyazını birlikte kullanın. Ardından blender kullanarak pürüzsüzleştirebilirsiniz. Eğer elinizde blender yoksa, çatal ile iyice ezerek kremamsı bir kıvam elde edebilirsiniz.
Zeytinyağını azar azar ekleyerek karıştırın. Buradaki püf noktası yağı birden eklememek. Yavaş yavaş ve sürekli karıştırarak eklemek, mayonezin kıvamını daha pürüzsüz yapar. Limon suyu, tuz ve hardalı ilave edin. Hardal mayoneze hafif bir keskinlik katarken, limon suyu da lezzeti artıracak.
Kıvamı ayarlamak için 2 yemek kaşığı su ekleyin. Eğer mayoneziniz çok koyu olduysa, su ekleyerek daha akışkan hale getirebilirsiniz. Son olarak iyice karıştırın ve kıvam alınca buzdolabına kaldırın. 30 dakika dinlendirdiğinizde lezzeti daha iyi olur.
Hazırladığınız sağlıklı sos, buzdolabında bekletildiği zaman tazeliğini 3-4 güne kadar koruyabilir. Ancak ev yapımı olduğu için çok uzun süre saklamamaya özen gösterin. Eğer hardal tüketmeyi sevmiyorsanız, kullanmayabilirsiniz. Ancak lezzet açısından fark edilebilir.
Daha baharatlı ve yoğun tatları seviyorsanız karışımın içerisine 1 diş sarımsak, yarım diş sarımsak ilave edebilirsiniz. Sarımsaklı mayonezin de sağlıklı alternatifini hazırlamış olursunuz. Afiyet olsun.