Çok faydalı bir besin olmakla beraber şekerin yerine tereddütsüz kullanılabilir. Üstelik çayı tatlandırmak içinde kullanılabilir. Bal gibi çok besleyici ve faydalıdır. Bir yemek kaşığı pekmez demir, bakır, kalsiyum, potasyum ve magnezyum gibi vücut için gerekli mineralleri karşılar. Şeker yerine kullanılabilecek ürünlerin arasındadır. Akçaağaç Şurubu, tam tahıllı kahvaltıları tatlandırmak içinde kullanılabilir. Yemeklere eklenen az miktarda tarçının kandaki şeker düzeyini belirgin şekilde düşürür. Çaya atılan tarçın kabuğu şeker hastalarının ensülin değerinide iyileştirir. Çaya atılan 2 kesme şekerde (32 kalori) bulunmaktadır. Çayda beyaz şeker yerine kuru üzüm tüketilirse şekere oranla günlük 253 kalori daha az alınmış olunacak. Bu yüzden çayı şeker yerine kuru üzümle içmek daha sağlıklıdır. Diyabet metabolizmasını düzenler. Meme Kanseri ve birçok kansere karşı çok faydalıdır. Bu yüzden şeker yerine bolca tüketilmesi şiddetle tavsiye edilmektedir.