11.07.2024 - 12:24 | Son Güncellenme:
B7 Vücudun fonksiyonlarını devam ettirebilmesi için önemli görevleri olan vitaminlerden biri. B7 insan vücudunda, çeşitli enzimatik reaksiyonlarda, kofaktör olarak yer alıyor. Ek olarak bu vitamin metabolizmanın sağlıklı düzeyde çalışmasında etkili. Biotin (H vitamini) vücutta depolanma özelliği taşımıyor. Bağırsaktaki bazı faydalı bakteriler, çok az miktarda H vitamini sentezleme özelliğine sahip. Biotinin emilimi, vücutta onikiparmak bağırsağında gerçekleşiyor. İnsan vücudunda B7 vitamini ise en fazla böbrek ve karaciğerde bulunuyor.
B kompleks vitaminleri arasında bulunan B7 vitamini (Biotin), sıcaklığa ve asidik ortamlara karşı dayanıklı yapıda. Ancak bu yapısı, UV ışınlarına ve oksijene karşı dayanıklı değil. B7 vitamini, yağların ve karbonhidratların enerjiye dönüşümünde de aktif rol oynuyor.
Biotin, saç foliküllerindeki keratin üretimini artırarak saçların daha sağlıklı ve güçlü olmasını sağlıyor. Saç dökülmesini önleme ve saç uzamasını hızlandırma sürecinde etkili.
Tırnaklar, saç gibi keratin içeriyor. Biotin (H vitamini) keratin altyapısının güçlenmesini sağlıyor. Biotin takviyesi ya da biotin içeren besinler yardımıyla, tırnakların daha güçlü yapıya gelmesi kolaylaşıyor.
Biotin ya da B7 vitamini, karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasında görev alarak enerji üretimine yardımcı olabiliyor. Karbonhidratları glikoza, proteinleri amino asitlere ve yağları yağ asitlerine dönüştüren metabolik süreçlerde yer aldığından, kişilerin gün içinde ihtiyaç duyduğu enerjiyi verebilir.
Biotin, cilt hücrelerinin yenilenme sürecini hızlandırıyor. Cildin daha yumuşak, esnek ve nemli kalmasına yardımcı olan bir vitamin olan B7, nem dengesini düzenleme göreviyle, cildin kurumasını da önlüyor.
Yağ asitlerinin sentezi ve parçalanmasında yer alan biotin, yağ metabolizmasını kontrol ediyor. Böylece, sağlıklı bir vücut ağırlığının korunmasına ve genel metabolik işlevlerin düzgün çalışmasına yardımcı oluyor.
Hücre bölünmesi ve DNA/RNA sentezi için gerekli olan Biotin B7 vitamini, hücre büyümesini kolaylaştırıyor. Bu etkisi ile hasarlı hücrelerin onarımına da yardım ediyor. Sağlıklı doku ve organ fonksiyonları için, hücrelerin iyileşme sürecini de hızlandırabiliyor.
Biotin, bağışıklık sisteminin işlevlerini destekliyor. Böylece, vücudun hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı daha dirençli olmasını sağlıyor. Beyaz kan hücrelerinin üretimini ve etkinliğini de artırıyor. Bu durum da bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkili oluyor.
H vitamini bir diğer adıyla B7 vitamini, sinir hücrelerinin enerji üretim süreçlerini destekliyor. Bu etkisiyle, nörodejeneratif hastalıkların riskini azaltmaya yardım eden vitamin, bununla beraber, yaşlanma döneminde artan sinir hücresi hasarını da önlüyor.
Biotin, glikoz metabolizmasını düzenliyor. Glikoz metabolizması düzenlendiğinde, kan şekeri seviyesi de kişilerin yaşına ve sağlık durumuna göre dengeleniyor. İnsülin salınımını destekler ve hücrelerin glikozu daha verimli kullanmasına yardımcı oluyor.
B7 vitamini, lipid metabolizmasını etkileyerek LDL (kötü) kolesterol seviyelerini düşürmeye yardım ediyor. Böylece, HDL (iyi) kolesterol seviyelerini de artırabilir. Biotinin bu etkisi ise, arterlerde plak birikimini önleyerek kalp hastalığı riskini azaltıyor.
Vücutta depolanmadığı için biotin besinler yoluyla alınmak zorunda. En iyi biotin kaynakları arasında; baklagiller, yumurta sarısı, maya, yer fıstığı, fındık, ıspanak, soya fasülyesi, yulaf gevreği, buğday, mantar ve dana ciğeri bulunuyor.