Tam kıvamında ve dağılmayan bir mercimek köftesi hazırlamak için malzemeleri hazırladıktan sonra yapım aşamasına geçebilirsiniz. İlk olarak mercimekleri soğuk suda ovalayarak temizlemeniz gerekiyor. Kirli suyu tamamen çıkana kadar bu işleme devam edebilirsiniz. Ardından mercimekleri geniş yüzeyli bir tencereye alıp üzerine su ekleyebilirsiniz. Hafif sulu kalana kadar pişirin.
Ardından mercimeklerin üzerine ince bulgur ilave edin. Karıştırıp pişirmeye devam edin. Bu aşamada tencere kapağını kapatmanız daha doğru olacaktır. Farklı bir tava alıp doğradığınız soğanları kavurmaya başlayın. Sonrasında baharatları ve salçayı ilave ederek bütünleşinceye kadar kavurun.
Tenceredeki mercimekleri karışımı karıştırma kabına alıp üzerine sıcak karışımı dökün. Pürüzsüzleşip yumuşayana kadar yoğurmaya başlayın. İşlemin sonunda hazırladığınız harcı kontrol etmek için elinize yapışıp yapışmadığına dikkat edin. Eğer yapışmıyorsa, kıvamı hazır demektir.
Taze soğan ve maydanoz yapraklarını ince ince doğrayıp yoğurduğunuz karışıma ekleyin. Ardından limon suyunu koyup ezmeden, bastırarak karıştırın. Son olarak ufak parçalar kopararak avucunuzla sıkıp şekil verebilirsiniz.
Tüm işlemlerin sonunda mercimek köftesi servise hazır olacaktır. Daha iyi bir kıvamda olması ve dağılmaması için bir süre buzdolabında bekletebilirsiniz. Ancak buzdolabına ağzı açık bir şekilde koymayın. Üzerine ince bir poşet geçirerek soğumasını bekleyebilirsiniz. Marul ve limon ile birlikte servis edilmelidir.