11.11.2024 - 16:56 | Son Güncellenme:
Ev hanımlarının gün tabaklarından eksik olmayan, çay saatlerinin yancısı mercimek köftesi genellikle herkesin sevdiği soğuk yiyeceklerden biridir. Oldukça pratik bir hazırlanışa sahip olan bu lezzet, bazı püf noktalara dikkat edildiğinde nefis olabiliyor. İşte Masterchef Esra'nın mercimek köftesi taktiği.
Televizyon ekranlarının sevilen programı Masterchef'te tanınan Masterchef Esra, mercimek köftesi hazırlayanların dikkat etmesi gereken bazı püf noktalar olduğunu belirtti. Yemeği hazırlarken sadece 1 bardak bulgur eklenmesi gerektiğini söyleyen Esra, mercimek köftesinin bu şekilde daha lezzetli olacağını belirtiyor. İşte tarifi.
- 2 su bardağı kırmızı mercimek
- 4 su bardağı su
- 1 su bardağı ince bulgur
- 1/2 su bardağı zeytinyağı
- 2 adet kuru soğan
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1,5 yemek kaşığı domates salçası
- 1,5 yemek kaşığı biber salçası
- 8 adet taze soğan
- 1/2 demet maydanoz
- 1/2 adet limonun suyu
Tam kıvamında ve dağılmayan bir mercimek köftesi hazırlamak için malzemeleri hazırladıktan sonra yapım aşamasına geçebilirsiniz. İlk olarak mercimekleri soğuk suda ovalayarak temizlemeniz gerekiyor. Kirli suyu tamamen çıkana kadar bu işleme devam edebilirsiniz. Ardından mercimekleri geniş yüzeyli bir tencereye alıp üzerine su ekleyebilirsiniz. Hafif sulu kalana kadar pişirin.
Ardından mercimeklerin üzerine ince bulgur ilave edin. Karıştırıp pişirmeye devam edin. Bu aşamada tencere kapağını kapatmanız daha doğru olacaktır. Farklı bir tava alıp doğradığınız soğanları kavurmaya başlayın. Sonrasında baharatları ve salçayı ilave ederek bütünleşinceye kadar kavurun.
Tenceredeki mercimekleri karışımı karıştırma kabına alıp üzerine sıcak karışımı dökün. Pürüzsüzleşip yumuşayana kadar yoğurmaya başlayın. İşlemin sonunda hazırladığınız harcı kontrol etmek için elinize yapışıp yapışmadığına dikkat edin. Eğer yapışmıyorsa, kıvamı hazır demektir.
Taze soğan ve maydanoz yapraklarını ince ince doğrayıp yoğurduğunuz karışıma ekleyin. Ardından limon suyunu koyup ezmeden, bastırarak karıştırın. Son olarak ufak parçalar kopararak avucunuzla sıkıp şekil verebilirsiniz.
Tüm işlemlerin sonunda mercimek köftesi servise hazır olacaktır. Daha iyi bir kıvamda olması ve dağılmaması için bir süre buzdolabında bekletebilirsiniz. Ancak buzdolabına ağzı açık bir şekilde koymayın. Üzerine ince bir poşet geçirerek soğumasını bekleyebilirsiniz. Marul ve limon ile birlikte servis edilmelidir.