Aktar Emin Şarkışla, karamuk bitkisinin çok bulunan bir bitki olmadığını ifade ederek, “Bize gelen müşteriler ağırlıklı olarak şeker hastalığı ve tansiyon için karamuk alırlar. Yine idrar yolu iltihabı hastalığında da kullanılıyor. Sivas soğuk bir memleket olduğu için iltihap olayı özellikle kadınlarda çok oluyor. Karamuk meyvesini alıp güzelce kaynatıp içiyorlar.
Bu meyve çok bulunan bir meyve değil. Belli bir miktarda çıkıyor. Meyve bittikten sonra da kök olarak satın alınıyor" diye konuştu.
Şarkışla, bitkinin kök kısmının da hem sağlık alanında hem da boyamada kullanıldığını belirterek, “Karamuğun bir de kök kısmı kullanılıyor. Bu kök kısmı da bundan 100-200 sene önce Sivas’ta özellikle halı ve kilim boyamalarında kullanılmış. Bizim burada üniversite öğrencileri iplik boyaması için bizden karamuk kökü alıyorlar. Çok güzel tatlı bir sarılığı var.
Yine kökü kaynatılarak hem parazit dökmede hem de şeker hastalığında kullanılıyor. Karamuk meyvesinin kurutulmuş halinin kilosu 60 lira. O da epey bir gider. 1 kilosu ile yaklaşık 15 litre hoşaf yapılabilir" dedi.