15.01.2025 - 16:32 | Son Güncellenme:
Beşamel soslu karnabahar, karnabaharın yumuşak dokusunu ve beşamel sosun kremsi lezzetini birleştiren harika bir yemektir. Karnabaharın sağlık faydalarından bu yemek sayesinde faydalanabilirsiniz. İşte püf noktalarıyla birlikte tarifi.
- 1 kg karnabahar
- 1 büyük boy soğan
- 1 büyük boy havuç
- 1 biber kapya
- 2 köy biber
- Yarım fincan sıvı yağı
- 3 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı tuz
Sos
- 3 yemek kaşığı tepeleme un
- 1 fincan sıvı yağ
- 2 diş sarımsak
- 3 su bardağı süt
İlk olarak karnabaharı çiçeklerine ayırın ve iyice yıkayın. Ardından soğuk su dolu bir kasenin içerisinde bekletmelisiniz. Karnabaharları bekletirken büyük boy soğan, havuç, sarımsak ve biberleri doğrayın. Sonrasında bu malzemeleri bir tencerenin içerisine ekleyin.
Ocağın altını yakın ve sıvıyağı ekleyin. Yağ ısındıktan sonra havuç, soğan ve sarımsağı birlikte ekleyin. Hafif kavurduktan sonra biberleri ilave edebilirsiniz. Tencerenin kapağını kapattığınızda daha çabuk pişecektir. 3-4 dakika karıştırarak kavurmaya devam edin.
Karışım rengini atmaya başladığında, kavurma işlemi bitmiş demektir. Tam bu aşamada ocağı kısık dereceye getirip karnabaharları kavrulan malzemelerin üzerine ekleyin. Hepsini dizdikten sonra kapağı kapatıp pişirmeye devam edin.
Buharı aldıktan sonra dizdiğiniz karnabaharların karışmasını sağlayabilirsiniz. 20 dakika pişirdikten sonra baharatları ilave edebilirsiniz. Ardından karnabahar yemeğinin üzerine nefis bir sos hazırlayabilirsiniz.
Beşamel sos hazırlamak için 3 yemek kaşığı tepeleme unu boş bir tencereye ekleyin. Karıştırmaya devam ederken yağını dökün. Hızlıca karıştırıp diğer malzemeleri ekleyin. Koyulaşmaya başlayana kadar karıştırmanız gerekiyor. Çok koyu olduğunda 1 bardak süt daha ilave edebilirsiniz.
Sosunuz koyulaştığında 2 diş sarımsak ve tuz ilave edebilirsiniz. Son aşamada bir fırın tepsisine hazırlamış olduğunuz karnabaharları dizin. Ardından beşamel sosu üzerine ilave edebilirsiniz. Dilerseniz, hepsini karıştırıp o şekilde tepsiye dizebilirsiniz. Damak zevkinize bağlı olarak kaşar ilave edebilirsiniz. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişirebilirsiniz. Ardından servis edin.