Uyarıcı bir madde görevi gören kafein , beyin ile vücut arasındaki mesajların iletimini hızlandırır. Bu nedenle tüketirken dikkatli olmak gerekir. Kafeinin etkisi kişiden kişiye değişir ve bu konuda kilo, kafeine aşinalık ve alınan kafein miktarı etkilidir.
2020 yılında yapılan bir araştırmaya göre kahvenin performansı artırdığı tespit edildi. Bu önemli bir sıçrama gibi görünmese de, özellikle orta düzeyde rekabetçi düzeyde faaliyet gösteren sporcular için kesinlikle dikkate değerdir. Birleşik Krallık'ta daha önce yapılan bir araştırma, kahve tüketicilerinin tepki sürelerinde, hafızada ve görsel-mekansal muhakemede iyileşme gösterdiğini ve iyileşmenin derecesinin tüketilen kahve miktarıyla ilişkili olduğunu vurguladı.
Kahvenin ruh halini iyileştirici özellikleri olabilir. 2016'daki gözlemsel çalışmaların analizi, kafein tüketiminin depresyon riskinin azalmasıyla bağlantılı olduğunu ortaya çıkardı.
Egzersizden hemen önce kahve tüketmenin performansı arttırdığı ve dayanıklılık hissini arttırdığı gösterilmiştir. Bu da egzersiz sırasında kalori harcamasını artırabilir ve potansiyel olarak kilo kaybını hızlandırabilir.
Finlandiya ve Norveç'te yürütülen araştırmalar, kahvenin önemli bir antioksidan kaynağı olduğu sonucuna ulaştı. Kahve de dahil olmak üzere çeşitli kaynaklardan antioksidan açısından zengin bir beslenmenin benimsenmesi, vücudun zararlı oksidatif strese karşı savunmasını güçlendirmek için gereklidir.
Bilimsel kanıtlar , kafeinin yağ hücrelerini doğrudan uyardığını ve depolanan yağları parçalamalarını sağladığını doğrulamaktadır . Yağ, fiziksel aktivite yoluyla kullanılıp atılmadan önce bu parçalanma sürecini gerektirir. Ayrıca kahve, kan dolaşımındaki adrenalin seviyesini yükselterek yağların parçalanmasını kolaylaştırır.