13.02.2025 - 11:20 | Son Güncellenme:
Evde sürekli hamur işleriyle uğraşıyorsanız pasta şeflerinin önerisi tam da size göre. Hamur istediğiniz gibi olmuyorsa kullandığınız tereyağının buna etkisi büyük olabilir. Peki nasıl?
Pasta şefleri, en ideal tereyağının hangisi olduğunu da açıkladı. Şefler, tatlı, kurabiye, yufka gibi hamur işlerinde kullanılması sonucu üstün lezzet getirecek tereyağının PDO etiketli ürünler olduğunu açıkladı.
Hangi tür hamur işi olursa olsun malzemenin kalitesi ve özellikle tereyağı önemli bir detay olduğundan dikkat edilmesi gereken noktaların başında gelir. Pasta eğitmeni Lea özellikle, "Tüm hamurlar için PDO tereyağı kullanmak idealdir. Hatta zorunludur diyebiliriz. Milföy, tatlı ve pastalar gibi" diyor.
Peki neden PDO (Protected Designation of Origin) etiketine sahip tereyağları kullanılmalı? Çünkü bu etikete sahip tereyağları hem üretim şartlarından, hem de içeriği bakımından farklıdır. PDO etiketli tereyağlarında, Yapay renklendiriciler, koruyucular ve tatlandırıcılar da yer almıyor.
Bu tereyağı, standart ticari tereyağlarından çok daha yüksek bir kaliteye sahiptir. Bu da bileşimine, tadına ve dokusuna yansır ve ortaya çok daha leziz hamur işleri çıkar. Türkiye'de de bu işaret 'tescilli coğrafi işaret' olarak bazı ürünlerde yerini alıyor.
Bu tereyağları özellikle pasta yapımında yüksek erime noktasına ulaştığı için avantajlıdır. Yani tereyağı ısıya direnç gösterir ve pişirme sırasında stabil kalır. PDO tereyağları sadece hamur işinde değil makarna gibi yemeklerde de üstün performansı ile tercih edilir.