İngiliz bilimadamlarının araştırmasına göre sevgi ve nefret beynin benzer bölgelerinde bulunuyor. Fakat sevgi, nefretten farklı olarak yargılama ve mantıklı düşünme yetisini azaltıyor.
Hafıza kaybı, öğrenme kabiliyetinde düşüş, kendini kontrol edememe… Hepsinin nedeni kronikleşmiş stres olabilir. Buna ek olarak stres, kişinin daha fazla endişe duymasına ve daha çabuk sinirlenmesine ve dikkat dağınıklığına sebep olur.
Bilimadamları hamilelik döneminin zekayı etkilediğini ve empati kurma yetisi kazandırdığını kanıtladı. Bunun sebebinin ise hamilelik döneminde bebek ve annenin iletişimini güçlendirmek ve çocuğun ihtiyaçlarını anlayarak olası tehlikeleri sezebilmek için olduğu söyleniyor.
California Üniversitesi bilimadamları tarafından yapılan bir araştırmaya göre uyku bozukluğu hafızayı kötü etkiliyor ve alzhaimer hastalığını tetikliyor. Gece uykusu sayesinde beyin hücreleri kendisi için zararlı bileşenleri yok ediyor. Bunun bir sonucu olarak da eğer yeterli uyku almazsanız, beyininiz zarar görebiliyor.
Beynimizin %80’i sudan oluşur. Bu yüzden %2’lik su kaybı bile hafızayı etkileyebilir, konsantrasyon eksikliği yaratabilir ve öğrenme problemlerine sebep olabilir.
Oxford üniversitesinde yapılan araştırmalara göre okuma alışkanlığı beynin yeteneklerini geliştiriyor ve kullanılmayan bölgelerin de aktif hale gelmesini sağlıyor.
Fazla früktoz tüketimi beynin çalışmasını yavaşlatıyor ve dolayısıyla öğrenmede güçlük, konsantrasyon ve hafızada zayıflık ortaya çıkıyor.