Tarçın; kolesterol, trigliseritler ve kan basıncı gibi kalp hastalığını etkileyen rahatsızlıklara karşı iyi bir savunucu olabilir. Yapılan araştırmalarda Tip 2 diyabetli kişilerde günde 1 gram veya yaklaşık yarım çay kaşığı tarçının kan belirteçleri üzerinde faydalı etkileri olduğu gösterilmiştir.
Tarçın, kan şekerini düşürücü özellikleriyle bilinir. İnsülin direnci üzerindeki olumlu etkilerinin yanı sıra tarçın, kan şekerini başka mekanizmalarla da düşürebilir. Yapılan çalışmalar tarçının yemekten sonra kan dolaşımına giren glikoz miktarını azalttığını gösteriyor.
Bazı çalışmalar tarçının bazı bitlikler ile birlikte kullanıldığında konjonktivit ve kuru göz gibi göz bozukluklarının tedavisinde faydalı olabileceğini gösteriyor. Bu konuda tarçın ve zerdeçal öne çıkıyor. Ancak bunun tam olarak kanıtlanması için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu belirtiliyor.
Tarçının ana aktif bileşenlerinden biri olan sinnamaldehit, enfeksiyonlarla mücadele ederken önemli bir yardımcı olabilir. Tarçın tüketmek ayrıca Listeria ve Salmonella gibi belirli bakterilerin de büyümesini engelleyebilir. Bunlarla birlikte tarçının antimikrobiyal etkileri diş çürümesini önlemeye ve ağız kokusunu da azaltmaya yardımcı olabilir.
Tarçının da dahil olduğu bazı baharatlar, yararlı bakterilerin büyümesini destekleyen ve patojenik bakterilerin büyümesini engellemeye yardımcı olan prebiyotik özelliklere sahiptir. Tarçın aynı zamanda yararlı bir manganez kaynağıdır ve az miktarda kalsiyum ve lif de içerir.