Baklavanın içerisinde bulunan karbonhidrat, yüksek tüketime bağlı olarak kilo alımına sebep oluyor. Ancak baklavanın yanında ayran içmek, alınan karbonhidratın daha hızlı yakılmasını sağlar. Böylece baklavanın zararlı etkileri hafifletilmiş olabilir.
Baklava oldukça şekerli bir tatlıdır ve fazla tüketildiğinde dişlerde istenmeyen etkileri olabilir. Ayran, baklavanın şekerinin dişlerde kalmasını önlemesiyle dişleri koruma altına alabilir. Aynı zamanda ayranın içerisinde bulunan kalsiyum diş gelişimine de katkı sağlar.
Baklava ile ayran içmenin bir diğer faydası ise mideye oluyor. Şerbetli bir tatlı olan baklava, dozunda tüketilmezse her yiyecek gibi istenmeyen sindirim sorunları yaşatabiliyor. Bunun önüne geçmek ve mideyi rahatlatmak için baklavanın yanında ayran içmek fayda sağlayabilir.
Midedeki ekşimelerin önüne geçebilmek için en etkili yöntemlerden birisi, probiyotik içermesiyle bilimsel olarak da sindirim sistemine faydaları olduğu kanıtlanan ayran olabilir. Bu nedenle baklava gibi ağır tatlılarla ayran tüketmek faydalı olabilir.