HIV virüsünün diğer virüsler gibi birkaç farklı alt türe sahip olduğu, zaman içinde değişime ve mutasyona uğrayabildiği belirtiliyor.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre dünyada yaklaşık 36,7 milyon kişi HIV ile yaşarken, Birleşmiş Milletler'in AIDS ile mücadele kuruluşu UNAIDS, 2016 yılında virüsün 1,8 milyon kişiye yeni bulaştığının tahmin edildiğini duyurmuştu.
Açılımı Human Immunodeficiency Virus olan HIV, insan bağışıklık sistemine saldırarak onu zayıflatan, enfeksiyon oluşumu riskini artıran, bedenin enfeksiyonla savaşma gücünü azaltan, enfeksiyonun ilerlemesi sonucunda ise AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) hastalığına neden olabilen bir virüstür.
HIV virüsü insan bedenini hastalıklara karşı koruyan akyuvarları hedef alır. Akyuvarlara saldırarak zamanla bu hücrelerin sayısını düşüren virüs, sonunda bedeni en ufak bir mikrobu bile ciddi ve ölümcül bir hastalığa çevirecek hale getirir.
HIV virüsü, enfekte olmuş bireyin vücut sıvılarına temas edilmesiyle bulaşır. Başka bir deyişle temel bulaşma prensibi vücut sıvılarının transferidir. Kan, meni, vajinal sıvılar, anal sıvılar ve anne sütü ile bulaşabilir. En sık enjektör ya da iğne paylaşımı ve korunmasız anal ya da vajinal ilişki yoluyla bulaşır.