Yurt dışında bol bol tüketilern ghee yağında yüksek miktarda linoleik asitler bulunuyor. Bu asitler ise vücudu kanserojen maddelerden arındırabilir. Hindistan'da ortaya çıkan ve oda sıcaklığında saklanabilen ghee yağı Hint kültüründe kutsal bir öneme sahip.
Ghee, yağda çözünen A, D, E, ve K vitaminleri açısından zengin bir yağ türüdür. Bilona yöntemiyle üretilen ghee, besin maddelerinin bozulmadan tüketilmesine olanak sağlar. Son zamanlarda ghee yağı tüketiminin sağlığa olan faydaları ise popülerleşmiş durumda.
Süt ile karıştırılarak tüketilmesi önerilen ghee yağı kemikler ve dişler için gerekli mineralleri içinde barındırır. D vitamini içeriğiyle kalsiyum emiliminde ve kemik sağlığında etkili bir rol oynar. Vücudu güçlendirecek etkilere sahiptir.
Eklem iltihabını azaltma konusunda iyi bir besin kaynağı olan ghee, süt ile birlikte tüketildiğinde kemikleri çelik gibi güçlendirir. Bu kombinasyon, kalsiyum, protein, D vitamini ve B kompleksi vitaminlerinin özel bir kaynağıdır.
Ghee, özellikle doymuş ve tekli doymamış yağlar açısından zengindir. İkisini harmanlayarak tükettiğinizde temel besinleri vücuda taşıyacak iyi bir içecek elde etmiş olursunuz. Bu durum, genel sağlık için de koruyucu etkiler taşır.
Kirlilik ve stres sonucunda daha mat, kuru ve sivilceli bir cilde sahip olabilirsiniz. Ancak ghee yağı nemlendirici özellikleri sayesinde bu soruna çare olabilir. Cildi nemlendirmek ve parlaklık kazandırmak için zerdeçalı süt ve ghee yağını birleştirebilirsiniz. Bu karışım, ciltteki toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
Ghee yağının, 'yağ' içeriği nedeniyle kilo aldırmaya neden olacağı düşünülse de ölçülü bir şekilde tüketildiği zaman kilo kontrolüne yardım edebilir. Sağlıklı yağlar iştahı kontrol etmeye ve tokluk hissini artırmaya çalışır. Sütün içerisindeki proteinle birleştirildiğinde doyurucu ve besleyici bir öğün elde edebilirsiniz
Sindirim sistemine karşı faydaları olan ghee yağı, içerisindeki bütirik asit sayesinde sindirimi düzenleyebilir. Faydalı bağırsak bakterilerinin büyümesi için oksijenden yoksun bir ortamın korunmasına yardımcı olur. Bağırsak bakterileri ise iltihapları önleyebilir.
Ghee yağını sütle karıştırıp tüketmek için evinizde de pratik bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Aşağıdaki adımları takip ederek vücuda ve özellikle kemik gelişimine faydaları olan bu yağ çeşidinden faydalanabilirsiniz.
İlk olarak tereyağını kısık ateşte eritin. Tereyağı erimeye başladığında üzerinde oluşan köpükleri alıp atın. Ardından tamamen erimeye başladığında köpüklenme durana kadar ısıtmaya devam edin. Ocağı kapatıp yağı soğumaya bırakın.
Soğuyan yağın rengi sarıya dönmeye başlayacaktır. Soğumuş yağı bir tülbent yardımıyla süzüp kavanoza ilave edebilirsiniz. Son olarak kavanozdaki yağı dondurmanız gerekiyor. Ardından yağı oda sıcaklığında bekletebilirsiniz.