YaÅŸamDenize düÅŸtü 'piton'a sarıldı! Felaketten burnu bile kanamadan çıktı, 'Merhametle bakıyordu'

Denize düÅŸtü 'piton'a sarıldı! Felaketten burnu bile kanamadan çıktı, 'Merhametle bakıyordu'

03.09.2024 - 09:07 | Son Güncellenme:

Bahçesini temizlemek ve çiçekleri sulamak için sabahın erken saatlerinde kalktığı sırada toprağın sallandığını fark etti. 600 saniye süren depremin oluşturduğu tsunami, son 100 yılın en büyük doğal felaketinlerinden biri oldu. Ailesinden 30, toplamda 300 bin kişinin hayatını kaybettiği korkunç olaydan bir piton yılanı sayesinde burnu bile kanamadan kurtulan Umi Kalsum'un kurtuluş hikayesi filmlere konu olacak türden.

Denize düştü pitona sarıldı Felaketten burnu bile kanamadan çıktı, Merhametle bakıyordu

Derleyen: Betül Topaklı / Milliyet.com.tr - Tarihler 26 Aralık 2004 yılını gösterirken Endonezya'nın Sumatra adası açıklarında 600 saniye süren 9.1 şiddetinde bir deprem oldu. Hemen sonrasında ise tsunami meydana geldi. Yaşanan olay 100 binlerce insanın ölmesine neden olmuştu ancak son 100 yılın en büyük doğal felaketinden bir yılan sayesinde kurtulmaya başaran bir kadın vardı. Söz konusu yıllarda 50 yaşında olan Umi Kalsum, akıl almaz hızla ilerleyen tsunamiden bir yılan sayesinde hayatta kalmayı nasıl başarmıştı?

Haberin Devamı

Denize düştü pitona sarıldı Felaketten burnu bile kanamadan çıktı, Merhametle bakıyordu

HERKES SÃœRÃœKLENÄ°RKEN O YERÄ°NDE DURUYORDU

Endonezya'nın Sumatra adasındaki Aceh eyaleti halkı, en karanlık pazarını yaşayacağından habersiz olarak güne başladı. Çocukları ve torunlarıyla birlikte yaşayan ebe Umi Kalsum da bahçesini temizlemek ve çiçeklerini sulamak için sabahın erken saatlerinde kalktı. Bahçesine giriş yaptığı anda toprağın sallandığını fark etti. Depremin şiddetini giderek artırması üzerine Umi, evin yıkılması ihtimaline karşı 5 yaşındaki torununu da alarak binadan uzakta boş bir tarlaya gitmeye karar verdi. O sırada yanına çocuğu geldi ve annesine, "Hemen kaçalım! Deniz suyu karaya çıktı, her yeri kaplıyor" dedi. Evi sahilden 400 metre içeride kalan Umi, "Ne çabuk?" diye düşündü ancak tsunami ne yazık ki akıl almaz bir hızla ilerliyordu. Öyle ki sular aynı hızla kucağında torunu olan Umi'ye hücum etti ve Umi'nin torunu ellerinden kayıp gitti. 

Haberin Devamı

Umi, torununu tekrar yakalamaya çalışsa da o yaştaki bir kadının elinin gücüyle tsunaminin gücü kıyaslanamazdı. Kısa bir süre sonra bilinci kapanan talihsiz kadının en son gördüğü şey, tsunami dalgaları arasında sürüklenen torununun kısa bir görüntüsü oldu. Umi, kendisine geldiğinde evinden yaklaşık 800 metre uzaklıkta olan Krueng cut köprüsü civarında olduğunu anladı. Bu sırada suda sürüklenen insanları görüyor, onların yardım çığlıklarını duyuyordu. Ancak bu durumda bir tuhaflık vardı. Tsunaminin hız verdiği dalgalar büyük bir süratle ilerlerken ve önüne gelen her şeyi kuvvetle içine alırken Umi, enteresan bir şekilde suyun içinde sürüklenmeden durabiliyordu.

Denize düştü pitona sarıldı Felaketten burnu bile kanamadan çıktı, Merhametle bakıyordu

KENDÄ°SÄ°NÄ° SIKAN BÄ°R ÅžEY OLDUÄžUNU FARK ETTÄ°Â

Yaşlı kadın tam o sırada, vücudunu suda sürüklenmiş çöplerle beraber sıkan başka bir şey olduğunu fark etti. Bu oldukça büyük bir piton yılanıydı. Hem çöplere, hem de Umi'ye sarılmış, onu üzerinde bulundukları köprünün demirlerine neredeyse bağlamıştı. Bu durum çaresiz kadının azgın tsunami dalgalarının içinde sürüklenmesini önlemişti. Piton yılanı ve talihsiz Umi, bayağı uzun bir süre bulundukları yerde bekledi. Herkes piton yılanının Umi'e zarar verebileceğini düşünerek endişelendi ancak durum hiç de öyle olmadı. Yılan Umi'ye sarılıp onu köprünün demirlerine sabitlemesi ve sürüklenmesini önlemesi dışında herhangi başka bir vahşi tavırda bulunmadı.

Yaşanan felaketin üzerinden saatler geçmiş, şiddetini yitiren sular çekilmeye başlamıştı. Üzerindeki kıyafetleri tamamen yırtılmış olan Umi, çöplerin arasında vücuduna yılan sarılı bir şekilde sesli olarak Allah'a, "Ne olur beni selamete çıkar" diye yalvarmaya başladı. Tam bu esnada 3 Endonezya Kızıl Haçı (PMI) gönüllüsünün "Dayan İbu, (ibu- yetişkin hanımlara saygı ifadesiyle seslenme şekli) kurtaracağız seni" diye seslendiğini duydu. Kendisine yardıma gelenleri gören çaresiz kadın, hemen "Vücuduma sarılı bir yılan var" diye bağırdı. Gönüllülerden biri Umi'ye, "Meraklanma! Yılan bizi ısırmadı" dedi. Umi'yi kavrayan gönüllüler, kadını çöp yığınlarının içinden almak istedikleri anda yılanın kendisini saldığını ve suda kaybolduğunu gördü.

Denize düştü pitona sarıldı Felaketten burnu bile kanamadan çıktı, Merhametle bakıyordu

'DAKÄ°KALARCA BENÄ° SARDI VE MERHAMETLE BAKIP DURDU'

Tarifi mümkün olmayan acılarla yüzleşen Endonezya, yaşanan tsunamiyle de son 100 yılın en büyük doğal felaketlerinden birini yaşadı. Tsunami, sadece Umi'nin yaşadığı bölgeden 126 bin 761 kişinin canını alırken, 93 bin 285 kişinin kaybolmasına neden oldu. Deprem ve tsunaminin etkilediği tüm ülkedeki bilanço ne yazık ki 300 bin kişinin ölümüyle sonuçlandı. Torunları ve çocukları dâhil ailesinden 30 kişinin hayatını kaybettiği felaketten Umi, bir yılan sayesinde hayatta kalmayı başardı. Depreme dair hatırladığı en kuvvetli görüntünün, kendisine dakikalarca bakan yılanın suratı olduğunu söyleyen Umi, "Belki de ben öyle hissetmek istiyorum ama bu koca yılan, gönüllüler bana ulaşana kadar dakikalarca beni sardı ve bana sanki merhametle bakıp durdu" dedi.

Yazarlar