EkonomiEmekliye zam için 4 farklı senaryo! İşte enflasyon beklentisine göre konuşulan oranlar

Emekliye zam için 4 farklı senaryo! İşte enflasyon beklentisine göre konuşulan oranlar

03.09.2024 - 07:13 | Son Güncellenme:

Yılın ikinci altı ayına ilişkin enflasyon verileri geldikçe yıl sonu beklentileri de şekilleniyor. Merkez Bankası son raporunda yıl sonu enflasyon beklentisini değiştirmemişti. Peki enflasyon tahminine göre emekliye zam oranı ne olacak? İşte 4 farklı senaryo...

Emekliye zam için 4 farklı senaryo İşte enflasyon beklentisine göre konuşulan oranlar

Milliyet.com.tr/ÖZEL Milyonlarca SSK ve Bağkur emeklisi yıl sonu zam oranına kilitlendi. Merkez Bankası son raporunda enflasyon beklentisini değiştirmeyerek yüzde 38 olarak açıklamıştı. Enflasyon tahmininin üst aralığı ise yüzde 42 seviyesinde.

Haberin Devamı

Ağustos ayında yapılan Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 43.31 olarak belirlendi. AA Finans’ın 2024 sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 42,84 olarak revize edildi.

Enflasyon tahminlerine göre 4 farklı zam senaryosu gündeme geldi. Peki en güçlü formül hangisi? En düşük emekli maaşı ne kadar olur? Refah payı gündeme gelir mi? Konuyla ilgili detayları milliyet.com.tr’ye açıklayan Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz şu ifadeleri kullandı: “Enflasyon verileri emeklilerimiz için önem teşkil etmektedir. Burada yıl sonu enflasyonu %38, 40, 42 aralığında beklenmekle birlikte Merkez Bankası’nın ağustos ayı Piyasa Katılımcıları Anketine göre ise %43,31 olarak tahmin edilmektedir. 2024 yılı ilk altı aylık dönemin enflasyon verisi %24,73 olarak açıklanmıştı.

Haberin Devamı

4 FARKLI ZAM SENARYOSU MASADA

İlk 6 aylık kısım olan %24,73 rakamını soyutladığımızda gelen enflasyon verileriyle birlikte yılın ikinci yarısına ilişkin hesaplamaları yapabiliyoruz.

Buna göre eğer yıl sonu enflasyonu %38 çıkarsa 2024 yılı ikinci dönem için emeklilerin alacağı enflasyon farkı %10,63 olur.

Yıl sonu enflasyonu %40 çıkarsa emeklilerin alacağı zam farkı %12,24 olur.

2024 yıl sonu enflasyonu %42 düzeyinde gelirse bu durumda emeklilerin alacağı enflasyon farkı %13,85 olarak gerçekleşir.

Piyasa Katılımcıları Anketi doğrultusunda yıl sonu enflasyonu %43,31 olarak gerçekleşirse bu durumda emeklilerin alacağı zam farkı %14,90 düzeyinde belirlenir.

EN GÜÇLÜ TAHMİN HANGİSİ?

Bana göre yıl sonu enflasyonu yüzde 40 civarında gerçekleşecektir. Okulların açılması ve bununla birlikte kış ayına girdiğimizden dolayı ısınma, enerji giderlerinin artmasıyla aylık enflasyon bir miktar daha yüksek gelebilir. Tabi ki burada baz etkisini de unutmamak lazım. Baz etkisinden dolayı yıllık enflasyonda bir düşüş olacağı için dengelenme olacaktır. Yılı yüzde 40 enflasyon ile tamamlayacağımızı düşünüyorum. Enflasyon yüzde 40 olarak gerçekleşirse emeklilerin yılın ikinci dönemi için alacağı zam farkı %12,24 olur.

Haberin Devamı

BU SON YÜKSEK ZAM ORANI MI OLACAK?

Ekonomi yönetiminin hedef enflasyona göre politika izlediğini görmekteyiz. Önümüzdeki yıl %14, sonraki yıl ise %9 oranında enflasyon hedefleri mevcut. Genelde bu hedeflerin tutturulduğunu görmekteyiz. Bu sebepten dolayı yıllar itibarıyla düşen enflasyon olacağı için emekli maaşları da bunun üzerinden değerlendirilecektir.

REFAH PAYI GÜNDEME GELİR Mİ?

Emeklilerimize refah payı yasalarımızda mevcut değildir. Fakat hükümet kanadının geçmiş yıllarda refah payı adı altında maaşlara bir yüzdelik rakam eklediğini görüyoruz. Enflasyon ile mücadele doğrultusunda 2024 yılı Temmuz ayı emekli maaş zammına refah payı verilmediğini, sadece 10 bin TL’lik taban aylığın 12.500 TL yükseltildiğini görmekteyiz.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLUR?

Tahminlerim doğrultusunda yıl sonu %40 enflasyon beklemekteyim. Bu doğrultuda emeklilere 2024’ün ikinci yarıyılında %12,24’lük bir fark oluşacaktır.

Bu veriler ışığında bazı emeklilerimizin aylıklarında sıfır zam riski doğacaktır. Ek ödeme dahil kök aylık rakamı 11.135 TL’nin altında olan emeklilerimize zam gelmeyeceğinden dolayı 12.500 TL olan taban aylığın minimum %12,24 artışla 1.530 TL artırılacağını düşünüyorum. Böyle bir durumda 12.500 TL taban aylığın 14.000 TL seviyesine yükseltilme ihtimali vardır.”