27.10.2021 - 13:37 | Son Güncellenme:
D vitamini, vücudun kalsiyum emilimi, kemik gelişimi, bağışıklık fonksiyonu ve iltihabın hafifletilmesi için ihtiyaç duyduğu temel bir vitamindir.
D Vitamini Nelerde Vardır?
D vitamini hem yediğimiz bir besin hem de vücudumuzun ürettiği bir hormondur. Vücudun kalsiyum ve fosforu emmesine ve tutmasına yardımcı olduğu uzun zamandır bilinen yağda çözünen bir vitamindir; her ikisi de kemik oluşturmak için kritik öneme sahiptir. Ayrıca laboratuvar çalışmaları, D vitamininin kanser hücresi büyümesini azaltabileceğini, enfeksiyonların kontrolüne yardımcı olabileceğini ve iltihabı azaltabileceğini göstermektedir.
Vücudun organ ve dokularının çoğunda, kemik sağlığının ötesinde önemli roller öneren D vitamini reseptörleri vardır ve bilim adamları aktif olarak diğer olası işlevleri araştırmaktadır. Bazı gıdalar vitaminle güçlendirilmiş olsa da, az sayıda gıda doğal olarak D vitamini içerir. Çoğu insan için, yeterli D vitamini almanın en iyi yolu, yiyeceklerle yeterince yemek zor olduğu için takviye almaktır. D vitamini takviyeleri iki şekilde mevcuttur: D2 vitamini (“ergokalsiferol” veya D vitamini öncesi) ve D3 vitamini (“kolekalsiferol”)dür. Her ikisi de güneşin ultraviyole-B (UVB) ışınlarının mevcudiyetinde üretilen doğal olarak oluşan formlardır.
Hangi Besinlerde D Vitamini Bulunur?
Çok az gıda D3 vitamini açısından doğal olarak zengindir. En iyi kaynaklar yağlı balıketi ve balık karaciğeri yağlarıdır. Yumurta sarısı, peynir ve sığır karaciğerinde daha küçük miktarlar bulunur. Bazı mantarlar bir miktar D2 vitamini içerir; ek olarak, ticari olarak satılan bazı mantarlar, kasıtlı olarak yüksek miktarda ultraviyole ışığına maruz bırakıldıkları için daha yüksek miktarlarda D2 içerir.
D Vitamini İçeren Besinler
D vitamini yağda çözünür, yani onu emmek için yağ yemeniz gerekir. D Vitamini Yüksek Gıdalar;
Balıklar
3 oz konserve somonda %91 DV
Fincan füme beyaz balık başına %87 DV
3 oz kılıç balığı filetosu başına %71 DV
3 oz gökkuşağı alabalığı filetosunda %67 DV
Bir fincan konserve sardalya için %36 DV
6 oz tilapia filetoda %31 DV
3 oz pisi balığı filetosu başına %25 DV
Mantarlar
Bir fincan portabella mantarı başına 2 DV
Fincan maitake başına %98 DV
Bir fincan beyaz düğme mantarı başına %92 DV
Bir fincan morel başına DV
Bir fincan chantarelles başına DV
Fincan shiitake başına %5 DV
Mantarlar tıpkı vücudumuz gibi güneş ışığından D vitamini üretirler. Herhangi bir mantarı 20 dakika güneş altında tutmak D vitamini seviyesini artıracaktır.
Süt ve Süt Ürünleri
Bir fincan az yağlı süt için %29 DV
Susuz süt bardağı başına DV
Bir fincan ayran başına DV
1/4 fincan taze peynir başına %4 DV
16 oz bardak badem sütü başına %26 DV
16 oz bardak pirinç sütü başına %24 DV
16 oz bardak hindistan cevizi sütü başına %24 DV
Güçlendirilmiş yoğurt DV
Yoğurt da kalsiyum oranı yüksektir. Bazı süt ürünleri D vitamini ile güçlendirilmiştir. Ancak doğal olarak önemli miktarda D vitamini içermez.
Yumurta
1 bardak doğranmış katı haşlanmış yumurtada DV
1 su bardağı çırpılmış yumurtada %20 DV
D vitamini yüksek sebzeler, güneş ışığına maruz kalmış mantarları içerir. D vitamini yüksek diğer vegan gıdalar arasında tofu, soya sütü ve soya yoğurdu gibi güçlendirilmiş soya ürünleri, güçlendirilmiş tahıllar ve güçlendirilmiş meyve suları bulunur.