Gelişiminde problem olmayan hatta dikkati, algısı, taklit yeteneği son derece kuvvetli olan 3,5 yaşındaki Okan iş konuşmaya gelince sadece 3-4 kelime söylemektedir. Okan, en büyüğü on yedi yaşında olan dört çocuklu bir ailenin herkes tarafından çok sevilen en küçük çocuğudur. Kardeşleri ile zaman geçirmeyi seven, çok fazla televizyon ve çizgi film izlemeyen, sosyal bir çocuk olan Okan neden yaşıtları gibi konuşamaz ailesi bir türlü anlayamaz?
Aile önce beklemeyi tercih eder ne de olsa erkek çocuğudur ve geç konuşması normaldir. Fakat 3 yaş civarında konuşma terapisine başlama kararı verirler ama aile yakınlarından gelen yorumlar kafalarını karıştırır. Yakınları çocuğun elbet bir gün konuşacağını henüz erken olduğunu söylerler ve aile yine beklemeye başlar.
Aile bireylerinin yaşamı Okan’ın ihtiyaçlarını anlamak ve karşılamak üzerine kurulur. Ama bu durum hem çocuk hem de aile için işleri daha da karmaşık hale getirir. Çünkü Okan her istediği yapıldığı için daha fazla davranış problemi sergiler ve konuşamadığı için daha da sinirli, hırçın ve mutsuz olur.
Aile daha fazla beklemenin çözüm olmadığına karar verir ve böylece yollarımız kesişir.
Okan anlamasında problem olmayan, istenileni yerine getiren ama konuşma konusunda özgüveni azalmış, konuşması duraklamış, davranış problemleri artmış bir çocuk olarak karşımıza çıktı.
Bu kadar zor başlayan bir süreç nasıl aşıldı? Konuşması yaşına göre oldukça az olan, davranış problemleri oldukça artmış ve terapi odasında annesinin sürekli yanında kalmasını isteyen ve istediği olmadığı zaman ağlayan ve hırçınlaşan Okan’la nasıl çalıştık?
Öncelikle Okan’ın güvenini kazanmakla işe başladık. Önce annesi bizimle beraber oynadı, seanslara katıldı sonra Okan tek başına odada kalmaya alışınca annesi olmadan devam ettik. Hem davranış problemlerinin azaltılması hem de iletişim becerilerinin yaşına uygun hale getirilmesi üzerinde durulurken, sözel ifadenin arttırılmasının yanı sıra konuşmasının anlaşılır olması için çalışmalar yaptık. Yaklaşık 6 ay süren bu çalışma sonucunda üç kelime ve fazlasını kullandığı cümleler kuran, konuşması yabancı kişiler tarafından anlaşılan ve iletişim kurmakta zorlanmadığı için anaokuluna gitmeye hazır bir çocuk haline geldi. Davranış problemleri azaldı, sosyal becerileri ve uyumu arttı.
En önemlisi de konuşmaktan çekindiği için bir köşede tek başına oturan çocuğun yerine ve herkesin bak şu konuşana, ne güzel konuşuyorsun dediği mutlu bir Okan geldi. Okan mutlu oldukça aile bireyleri de mutlu oldu.
İletişim kurmakta zorlanan bir çocuk içine kapanır, davranış problemleri artar, özgüveni azalır, arkadaş edinmekte zorlanır ve mutsuz olur. Konuşma terapisine başlaması gecikirse problemler artar ve çözüm süresi uzar.
Çocuğunuzun konuşmasının akranlarına göre farklı olduğunu düşünüyorsanız, beklemek yerine harekete geçmenizi öneririz. Geç konuşan çocuklar erken yaşta terapiye başlarsa daha kısa sürede daha başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Problemler erken yaşta çözülürse, çocuğunuz mutlu ve başarılı şekilde iletişim problemleri olmadan yaşamına devam eder.