Sağlıklı Sandıklarımız Bizi Yanıltabilir

Sağlık bilinci giderek daha da artıyor. Beslenme de bu konunun olmazsa olmazı (ancak tek kriteri de değil – bkz bütünleşik sağlık). Lakin konuyla ilgili her kafadan bir ses çıkmaya da devam ediyor. Çok normal çünkü bir yandan araştırmalar devam ediyor, bilim ilerliyor; bir yandan da ilaç ve yemek sanayiinin lobileri çalışıyor.

Sosyal medyada sağlıklı diye pek çok tabak sunuluyor. Bunlardan 2 tanesini ele almak istiyorum: Salata ve kahvaltı kaseleri (oat meal ve smoothie bowl).

SALATA

Latince’de tuzlu demek. Gerçekten de sağlıklı bir salatanın içinde bol miktarda organik tuz, yani mineral bulunur (beslenmede “organic salt” bildiğimiz sofra tuzu demek değildir.). Bazıları salatayı ot yemek olarak nitelendirir ama içeriğindeki vitaminler, mineraller, enzimler ile gerçekten önemlidir. Tabi ki restaurantlarda yemek yanında gelen 1 yaprak marul üstüne konmuş daha olgunlaşmamış domates, 2 ince dilim salatalık, şeker, nişasta bazlı şeker, bolca tuz, sağlıksız yağ, sirke vs ile tatlandırılmış salatadan bahsetmiyorum. Evlerimizde yaptığımız, içinde hiçbir şeyin eksik olmadığı salatalardan da bahsetmiyorum. Gerçekten sağlıklı salatayı nasıl yaparız o zaman?

Haberin Devamı

Salata taze malzemeden yapılmalı. Alışveriş yaparken en tazelerini almaya özen gösterin. Buruşmuş yapraklar artık besin değerlerini kaybetmiştir. Ayrıca az miktarda alıp, çabuk tüketmeniz de önemli. Marul, kıvırcık, her ne kullanacaksanız, en çok dıştaki güneş görmüş yeşil yapraklarda vitamin ve mineral bulunduğunu unutmayın. Koyu renkli sebze her zaman daha makbul. Marul, kereviz sapı, domates, kırmızı dolmalık biber, salatalık en güzel salata malzemeleri.

Ispanak, pazı, pancar yaprakları gibi oksalik asidi yüksel sebzeleri salatada kullanmaktan kaçının. Oksalik asit kalsiyum emilimini engelleyebilir, böbrek taşı oluşumuna neden olabilir. Özellikle kalsiyum eksikliğiniz varsa ve daha önce böbrek taşınız olduysa buna dikkat edin.

Kullanılacak sebzeler ve meyveler temiz olmalı. Özellikle organik olmayan ürünlerin kabukları soyulmalı.

Haberin Devamı

Marul, kıvırcık vs nazikçe elle koparılmalı. Oksidasyonla ciddi vitamin kaybına uğrayabilir. Örneğin lahanada bulunan C vitaminin %10’u 6 dakika içinde rendelenirken, 10 dakika sonra da salata sosunu hazırlarken %4’ü daha kayboluyor.

Malzemeler suda bekletilmemeli.

Çok malzeme kullanılmamalı. 3 malzeme yeterli. Yoksa hazırlık aşamasında vitamin kaybı oluyor. Ayrıca birbiriyle uyumlu malzemeler bir arada olmalı. Bununla ilgili bir önceki paylaşıma bakmanızı rica ediyorum. Örneğin salataya peynir koyacaksanız yumurta koymayın.

Pişmiş malzeme kullanacaksınız en azından buharda pişmiş olsun. Sindirim sırasında çiğ besinlerin öncelikli olduğunu, ama araya pişmiş girerse çiğ olanların fermante olacağını ve şişkinlik yapacağını unutmayın.

Salata göze de hitap etmeli. Ama besin değerleri asla unutulmamalı.

Meyve salatası yapacağınız zaman meyveler oksitlenmeyi ve dolayısıyla tat değişimini ve vitamin kaybını engellemek için mümkün olduğunca büyük kesilmeli. İçine şeker eklenmemeli.

KAHVALTI KASELERİ

Haberin Devamı

Son zamanlarda, özellikle de instagramda çok meşhur oldu bu kaseler. Bir yandan yulaf lapası ve meyve karışımları, diğer yandan smoothieler ve üzerinde envai çeşit malzeme; çikolata, fıstık ezmesi, kekler, macaronlar. Evet gerçekten muhteşem fotoğraflar. Maalesef hepsi ama hepsi sağlıklı besin kombinasyonlarına aykırı. Sindirimi zorlayıcı olmalarının yanı sıra, ayrıca insülini de yükselten kaseler. Siz siz olun, arada sırada yiyecekleriniz listesine ekleyin bunları.

Instagram: @celinaylasaglikliyasam