Her yerde duyuyoruız “Su için, su için…”, “Günde en az 1,5 lt su için”, “Günde 8 bardak su için”… Yine akılları karıştırıcı bir konu. Önce şuna bakalım; Neden su içmeliyiz? Kadın, erkek, büyük, küçük herkesin su içmesi gerekli. Su, hücrelere vitamin, mineral ve glikoz taşıyarak hücre sağlığı için hayati rol oynar. Vücudumuzdaki kimyasal ve metabolik tepkimeler için suya ihtiyacımız var. Besinlerin vücutta kullanılması ve vücuttan atılması suyla gerçekleşir. Ayrıca su vücut sıcaklığını düzenlemede de rol oynar. Gelişen bir embriyonun % 90’ı, yeni doğan bir bebeğin %75-80’i, yetişkenlerin %60-70’i ve yaşlıların %50-60’ı sudur. Bu suyun 2/3’ü hücreler içerisinde, geriye kalan kısmı dokular arası sıvıda ve kanda bulunur.
Peki ne kadar su içmeliyiz? Bu sorunun mutlak bir yanıtı yok aslında. Kimisi 3 bardak içer, kimisi 3 litre. Burada belirleyici pek çok kriter var; örneğin kişinin yaşadığı yerin iklimi. Güney Doğu’da yaşayan birinin su ihtiyacı ile, İç Anadolu’da yaşayan birinin su ihtiyacı bir değildir. Bir diğer kriter günlük aktiviteler. Bütün gün masa başında çalışan biriyle, tarlada güneş altında çalışan birinin de su ihtiyacı bir değildir. Spor yapan birisiyle, sedanter yaşayan biri de aynı miktarda suya ihtiyaç duymaz. Ve çok önemli bir diğer kriter de beslenme biçimi. Bol meyve ve sebze yiyen birisi daha az su içme gereksinimi duyar. Tam tersi kuru beslenen biri de daha fazla su içmelidir. Protein açısından zengin bir beslenme, üre oluşumuna ve bu nedenle idrar miktarının çoğalmasıyla su kaybının artmasına neden olur. Bu durumda da daha fazla su içmek gerekir. Yeteri kadar su içtiğinizden emin değilseniz, belki şu 2 noktaya dikkat etmelisiniz; 1. İdrarınız koyu mu açık renk mi? 2. Abur cubur yemek, ya da sık sık yemek yeme isteğiniz var mı?
İdrarınız açık renk olmalı. Ve günde 8-10 defa idrar boşaltımınız olmalı.
Eğer sık sık yemek istiyorsanız, vücudunuz su ihtiyacını besinlerden almak istiyor, yeteri kadar su içmemişsiniz demektir.
Su miktarındansa, asıl şu sorular daha değerli;
1. Ne zaman su içmeliyim? Sabah uyanır uyanmaz içeceğiniz su, vücudun kendisini temizlemesi için gerekli çünkü bütün gece yemek yemeyen vücut detoks sürecine girmiştir. Yemeklerden en geç 15 dakika önce ve yemekten en erken 1 sa sonra su içmek ve yemek esnasında su içmemek yine sindirimin etkin bir şekilde tamamlanabilmesi için önemli zamanlamalar.
2. Suyu nerden içmeliyim? Maalesef Türkiye’de hemen hemen herkes plastik şişelerden, plastik damacanalardan içiyor suyunu. Bu şişelerde BPA başta olmak üzere, sağlığı tehdit eden pek çok kimyasal madde bulunur. Örneğin BPA’nın, büyüme bozuklukları, doğumsal sorunlar, kalp hastalıkları, diyabet riski artışı, kanser gibi pek çok soruna neden olduğu araştırmalarla kanıtlanmış durumda. Özellikle sıcakla temas halinde, plastik şişeler çok daha tehlike içeriyor. Musluk suyu deseniz pek çok kimyasal atık içerdiği için içmek mümkün değil. Bu durumda yapılması gereken, etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmış bir filtre kullanıp, musluk suyunu veya plastik şişe suyunu filtreleyip içmek. Yalnız burada filtrenin güvenirliği çok önemli.
Instagram: @celinaylasaglikliyasam