19.06.2024 - 16:14 | Son Güncellenme:
Ünlü beslenme uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, sağlıklı ve lezzetli ciğer pişirmenin püf noktalarını açıkladı. Karatay, doğru tekniklerle pişirildiğinde ciğerin lokum gibi yumuşak olduğunu vurguladı. İşte Canan Karatay’ın tavsiyeleriyle ciğer pişirmenin incelikleri!
SUYU TAM ÇEKMELİ
Ciğer kavurma, pek çok kişinin favori yemeklerinden biri olsa da, doğru yapılmadığında kuru ve yavan bir tat alabilir. İşin püf noktası, ciğerin suyunu tam çekmesini sağlamaktır. Bu konuda Canan Karatay'ın da önerdiği eski bir yöntem büyük önem taşır. Bu yöntem sayesinde ciğer hem daha lezzetli olur hem de besin değerini korur.
KUYRUK YAĞI EKLEYİN
Karatay, ciğerin pişirilirken kuyruk yağı eklenmesini şiddetle tavsiye ediyor. Kuyruk yağı, ciğerin kurumasını önleyerek daha sulu ve lezzetli olmasını sağlar. Ayrıca, ciğere eklenen bazı malzemeler sağlığı iyileştirici etkiler de gösterir.
CİĞER KAVURMA TARİFİ
Malzemeler:
500 gram dana ciğeri
80 gram kuyruk yağı
1 adet kuru soğan
3 diş sarımsak
3 adet yeşil biber
2 adet domates
1 tatlı kaşığı domates salçası
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz karabiber
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı kimyon
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
Hazırlanışı:
Derin bir tavada kuyruk yağını eriyene kadar karıştırın.
İnce doğranmış soğan ve sarımsakları tavaya alarak pembeleşene kadar kavurun.
Kuşbaşı doğranmış ciğerleri tavaya ekleyin ve karıştırarak soteleyin.
Tavanın kapağını kapatıp, ciğerleri kısık ateşte 10 dakika pişirin.
Doğranmış domates ve biberleri tavaya ekleyin. Domates salçasını suda eritip ilave edin.
Tuz, karabiber, kekik, kimyon ve kırmızı biberi ekleyip, karıştırın.
Tavanın kapağını tekrar kapatıp, yemeği 20 dakika daha pişirin.
Pişen ciğeri sıcak servis edin. Yanına çeşitli yeşillikler, soğan ve patates ekleyerek sunumunuzu zenginleştirebilirsiniz.