Yeni nesil bebekler eskilere oranla kimi konularda çok şanslıyken, kimi konularda da çok şanssızlar. Şanslı oldukları konulardan belki de en gözdesi her anlarının ölümsüzleştirilebilir olmasıdır. 90'lar çocuğu olmama rağmen benim bile bebekliğime dair çok az sayıda fotoğrafım var. Yeni nesilde bebeklerin fotoğraf macerası daha anne karnından başlıyor. Tabi ki bizde bu furyadan eksik kalmadık. Abartmamak kaydıyla 5-6 poz hamilelik fotoğrafımız mevcut. Bebeğin doğum anı, yenidoğan çekimi, ilk ayı, ilk aşı oluşu, ilk anne deyişi, ilk... bla bla bla...
Sosyal medyanın özellikle de instagramın anneler üzerindeki etkisini gözardı etmek pek de mümkün değil. Hamileliğim zaten evde sürekli yatarak geçtiği için instagramda incik cincik ne varsa Beyza'nın odası ve doğumu için toplamışım. Bazılarını halen çok severek saklarken, bazılarını artık(!) saçma bulsam da atmaya kıyamıyorum. Mesela en gereksiz bulduğum ama alırken bir hevesle aldığım fotoğraf kartları vardı. İlk aşısı, ilk anne deyişi, ilk falancası... üç tane kartı (taş çatlasın dörttür) kullanıp fotoğraf çektim ve sonrasında "bu nedir Allah aşkına?" deyip hepsini Beyza'nın anı kutusuna kaldırdım. İlerde kendisi ne yapacağına karar versin topu tamamiyle O'na atıyorum. Beyza'nın anı kutusunun içeriğine başka bir yazımda yer vereceğim çünkü içerisinde benim için (bazı abartı ve gereksiz bulduğum şeyler dışında) hem çok özel hem de büyüdüğünde bakarken O'nunda gözlerini dolduracak güzel anılar biriktirdim.
Sosyal medyanın anneler üzerindeki etkilerinden bir diğeri ise yenidoğan bebeklerin özel günleri. Bu özel günlerin çoğu yeni neslin uydurması. Bebek daha doğmadan baby shower yapılarak partiler başlıyor. Hatta artık baby showerdan bir tık öncesi cinsiyet tahmini partileri moda oldu. Anneye mi sürpriz yapılıyor, babaya mı yoksa akrabalara mı orasını henüz çözebilmiş değilim. Hastane odalarının süslenmesine abartı olmamak koşuluyla karşı değilim. Abartıdan kastım koca koca panolar, pastalar, bezeden kuleler, her yere yağdırılmış karlar... Normal doğum yapan biri 1, sezeryan doğum yapan biri ise sadece 2 gece hastanede kalıyor. Bu kadar abartmanın, bu kadar fazladan para saçmanın gerçekten bir anlamı yok.
Doğum fotoğrafları çekildikten sonra yanılmıyorsam bebek 15-20 günlükken yeni doğan çekimi yapılıyor. Doğumda fotoğraf çektirdim fakat amatör halimle kendim çeksem gerçekten daha iyi kadrajlar çıkardı. Hastanenin fotoğrafçısı öyle kadrajlar almış ki albümde inanın onlara yer vermek doğum belgesi izlemek gibi bir şey olur. İkinci kez bir bebek sahibi olursam doğumhaneye galiba fotoğrafçı sokmayacağım. Yeni doğan çekimi yapmadım çünkü depresyona girmiş halimle aklıma bile gelmedi. Yapmadığım içinde hiç üzgün değilim. Bebek mevlidi eskilerde de yeni nesilde de mutlaka yapılan adetlerden. Allah herkesi gösteriş meraklısı akrabalardan uzak tutsun ki benim gibi zaten bebeğinin en güzel zamanlarını lohusalık depresyonuyla savaşırken kaçırmış bir anneyi hepten darlamasınlar. Olmazsa olmaz bebek kurabiyeleri, yeni nesil süslü lokumlar, mevlid hediyelikleri, poşetleri öyle kolay hazırlıklar değil. Çok az işin varmış gibi bir de bunların siparişleriyle uğraşırken kurabiye ve lokumlarda işi inada bindirip hazır da almadım ve hepsini videolardan öğrenerek kendim yaptım. Sen bu kadar uğraşırsın, paralar dökersin ama hediyelikleri alanların hiçbirinin evinde bunları göremezsin. Bazı yörelerde kız çocukları için eskiden de yapılan 6 ay kınaları varmış. Bunu da ilk kez duydum baya bebeğe bindallı giydirip kına yakılıyor. Diş buğdayı da yine bazı yörelerde eskilerden bu yana yapılan adetlerden. Bebeğin ilk dişini kim görürse hediye alıyor. Aşureye benzer buğdaylı karma bir ikram hazırlanıyor. Bebeğin başından buğdaylar saçılıyor. Bebeğe çeşitli meslek eşyaları uzatılıp hangisini seçerse büyüyünce o mesleği yapacağı söyleniyor. Ben bunlardan ikisini de yapmadım.
Atladığım bir parti kaldı mı bilemiyorum ama sıra en önemlilerinden birine geldi. Tabi ki 1 yaş partisi. Biz Beyza'nın ilk yaşını tatilde bir pasta üfleterek kutladık. Çok da bir şey anlamadı. Hatta pastaya boşboş baktı. İlk yaşından hatıra kalması için stüdyoda 1 yaş doğum günü çekimi ve pasta patlatmaca yaptırdım. Beyza pastadan tiksindi ve asla parçalamadı hatta baya da ağlayarak fotoğraflarda O'na eziyet ettiğimi hatırlatacak pozlar verdi. Büyüdüğünde bu durum hakkında ne yorumlar yapacak bakalım. Tabi ki her anne bu tarz süslü partileri görünce kendi çocuğu için de yapmak istiyor özeniyor. Ben açıkçası bu tarz süslü partilerin ille de yapılacaksa bebeklikten ziyade biraz daha anlayabileceği, tadını çıkarabileceği yaşlarında yapılmasından yanayım. Bu yüzden Beyza'ya 2 yaş doğum günü partisini oyunevinde arkadaşlarıyla yaptım. Hem O, hem biz, hem de arkadaşları doyasıya eğlendiler. Her sene böyle bir parti yapmayı asla düşünmüyorum. Tabi ki her doğum gününde ona özel aile arasında bir kutlama yaparım fakat bu kadar büyük meblalar harcamak yerine O'nun geleceği için bir şeyler yapmak bana daha mantıklı geliyor. Böylelikle bizde Beyza'ya her partiyi yapmasak da birer kuple birer kuple anı biriktirmişiz.
Sosyal medyada meme bırakma partisindeki meme emojili ve "falanca tuvaletini tuvalete yapıyor" konseptli kaka emojili pastaları da gördü bu gözler. Yapmayın etmeyin canım anneler, güzel anneler, bazen fazla abartmıyor muyuz, sevinmenin de partilemeninde bir sınırı olmasın mı?
Sevgiyle kalın
İnstagram: beyzosunannesi