Hayattaki amaçlarınız nedir?

Hayatımızı her koşulda devam ettirmemizi sağlayan “yaşama amacını” sorunların çözümlerinde de kullanmak ve bir amaç tespiti yapmak üzere konuşmak niyetindeyim.

Düşünce ve duygu dünyasına biraz farklı baktığım doğrudur. Psikolojik yöntemlerden psikanalizin kaynak nedeni bulma yöntemlerini ve fakat logoterapinin “amaç” döngüsünü ve geleceğe bakışını kombine etmeyi doğru buluyorum. Gerçekten gündelik yaşamımızda her neyin kaosunda ya da ufak karışıklığında kalırsak kalalım, “amacımızı” sorduğumuz anda ne yapmamız ya da ne düşünmemiz gerektiğini daha kolay bulabiliriz. Elbetteki oradan sonra amaca göre hareket etme konusunda da çaba gerekecektir, o ayrı.

Haberin Devamı

Danışanlarıma her ne konuda karmaşa yaşıyorlarsa bugün ve yarın için o konuda “amacının ne olduğunu” sorarım. Basit bir soru gibi gelse de yaşadığımız şeylerin içindeyken tam olarak düşünmediğimiz bir soru ve aramadığımız bir cevaptır bu.

İşinden, evinden ya da şu anki hayatından memnuniyetsizliğin varsa yaşama amacın nedir, yani nasıl bir amaçla yaşamak seni mutlu eder?

En temel soru budur ve genelde memnun olmadığımız hayatlarımızdan çıkmak için yol aramadığımızı ve gerçeği görmediğimizi bize gösterir. Aile baskısı, toplum baskısı, ilişki çıkmazları, ahlaki yargılar ve önyargılarla dolu dünyamızda içimizdeki gerçeği ve yaşam amacımızı hiç göremeyiz. Oysaki amacı bulursak sonsuz mutluluğun sırrını çözebiliriz.

İlişkilerde karşılaştığımız en genel durumlardan bazılarını örneklendirelim. Bir ayrılık yaşayan çiftimizde taraflar birbirini sevmektedir ve bunu da birbirlerine söylemektedir. Ancak danışan diğer tarafın hem gelmesini ister hem de hareket etmemeyi seçer. Bir yandan karşısındaki insan ya da kendisi için bu ayrılığın hayırlı olduğunu düşünür ama bir yandan da onsuz olamamaktadır. Soru “Bu kişiyle ilgili bugünden itibaren amacın (olmasını istediğin) nedir?” İşte tüm bu kargaşayı ve yanlışı bu soru gösterir. Önce karmaşa sonra karmaşanın nedeni ve ardından amaç belirlenirse çözüm gözler önüne serilir. Bir kadın hoşlandığı erkeğe güvenmemektedir, iletişim çabalarına karşılık vermemekte ama ona olan duygusundan vazgeçmeyip kendi kendine acı çekmektedir, gelmesini beklemektedir. Evet erkeğin gelişini gerçek bir gelmek olarak saymamaktadır. Soru “Bu kişinin sana nasıl gelmesini istiyorsun, seçimin nedir ve amacın nedir?”

Haberin Devamı

Sorunlarımızda amacımızı belirlemeye çalıştığımızda karışıklığımızı ve kök nedeni görürüz. Hatta can sıkıcı da gelse çözümü de hemen oradadır.

Öncelikle hayatınızda kendinize dair amaçlarınız olmalıdır. En başta yaşama amacınız her zaman güçlü olmalı elbetteki. Fakat bunun dışında hayati kararları almanızda yardımcı olması için diğer şahsi amaçlarınızı bilmelisiniz. Mutlu olmak, üzülmemek, savaşmamak, kolay yaşamak, zengin olmak, konforlu olmak, iyi olmak, zayıf olmak ya da güzel olmak. Bir tane ya da on tane ama amaçlarınız sizi o sonuca varmak üzere harekete geçirir. Harekete geçmeseniz bile amaçlarınızı bilmeniz, hayatınızı yaşarken size kendisini hatırlatır. En güçlü amaçlarınız size her zaman güç desteği olur. Zayıf olmaksa amacınız, yemek yerken bunu hatırlarsınız. Amaç zengin olmaksa, bir işe girerken bu amacınızı duyarsınız içinizden ve en önemlisi ilişkilerde yaptığınız eziyetlerinize son verirsiniz. Bir ayrılık ya da yorucu bir beklentinin içinde mutlu olmak ve üzülmemek temel amacınız ise sorunu bir an evvel çözmek ve o durumun içinden çıkmak istersiniz. Amaçlarınız dopamin reseptörleri tarafından sizi her daim dürter ve duyarsınız onun sesini.

Haberin Devamı

Ama amaçlarınızı belirlemeli, inanmalı ve onu beyninize, kalbinize güçlü bir şekilde yazmalısınız. Bir ilişkide neyi beklediğinizi, neyi kabul etmeyeceğinizi, neden buradan gitmeniz ya da neden bu mevzuyu bitirmeniz gerektiğini bilirsiniz. Geçmişle ilgilenmezsiniz, şu an var olan siz ve beklentisini belirlediğiniz gelecek masadadır.

Kendinizle ve dünyevi konularla ilgili amaçlarınız nedir? Siz ne için yaşarsınız, nasıl yaşarsanız en iyisi olur, size ne yaşatılmalı ve ne olsun istersiniz? Her ne ise konu, çok basit bir soru: “Amaç ne?”

Betül Yergök

İnstagram: @betulyergok

Youtube: @mentalizasyon