Yakın zamanda bir yazımda Mevlana’nın pergel betimlemesi ve reenkarnasyonun modellerin bütünü olma yansımasına değinip hayatımızda çok şeyi yapabileceğimiz, yapmak istememiz gerektiği ve hayatın da buna imkan tanıdığı konularını anlatmıştım.
Birkaç gündür üzerine düşündüğüm ve tam da üzerine bir seansta karşılaştığım daha yakın ve cazibeli versiyonu ise şu oldu: “Bu yaşına kadarki en iyilerini topla, en iyi seni yapıyoruz”.
Senelerdir zaman zaman “en iyi hal” tarifini yapmışımdır ve özümsemesi zor olan bu şeyin ne kadar tahrik edici bir kişisel çaba olduğunu savunmuşumdur. Yaşam hikayemizde olanlar ve olmayanlar bizi aslında en iyi halimize eriştirmek üzere oluyor ve olmuyor ise buna daha fazla nasıl katkı sunabiliriz?
Aynı cümlenin insandaki farklı yansımasıyla en iyi halimizi toplamanın cazibesini hissettirmek isterim size. “Ben 20’li yaşlarımda daha kaygısız ve özgüvenliydim” tespitini yapmış olalım kendimizde. Buna benzer bir tespiti yaparken beyin aslında “artık o kadar iyi değilim, hayat beni buna sürükledi, şimdi eskiye göre kaygılı ve biraz özgüvensizim” gibi negatif düşüncelere sürükleyebiliyor. Bense o cümleyi gelin bir ufak dokunuşla değiştirelim diyorum: “artık o kadar iyi değilim, hayat beni buna sürükledi, o halim şimdiki halimden daha iyi, o halimi şimdiki halimde güncelleyip canlandırayım” diyebiliriz. Bir tespitin duygusal negatifliğine değil, ona dair olan pozitif kararlılığına teslim olalım diyorum.
Bir insanın en iyi haline kavuşmak istemesinden daha iyi ve keyifli bir çabası olabilir mi? Tüm hayatına baksana bir, bir zamanlar neşeli, bir zamanlar şakacı, bir yaş evresinde aşırı özgüvenli, bir ilişkide daha emin, bir işte kendi mutluluğunu seçip karar verebilmiş, yıllar evvel daha hayalperestmiş, kaygı ya da sorgulamaları daha az halleri olan biri olmuşsun. Bunlar ve benzeri birçok halin var bu yaşına kadar hayat hikayende ve hepsi dönemleri itibariyle sönüp kalmış olabilir.
Belki de hepsinin bizde aktif olduğunu ya da olgunlaşıp büyürken onların zaten artık olmaması gerektiğini düşünerek yanılıyoruzdur. Bugün telefonumuzda sosyal medya uygulamaları bile her gün geçmiş hataları düzelten, yeni sürümler taşıyan ya da bazen kullanıcıların şikayetleri üzerine eski sürümüne dönen güncellemeler yapıyor. Biz neden kendimizi güncellemeyelim, hatalarımızı düzeltmeyelim, yeni sürümler yüklemeyelim veya kullanıcısı olduğumuz benliğimizden memnun olmayıp önceki sürümlerin güzel özelliklerinin tekrar aktive edilmesini istemeyelim ve oldurmayalım ki?
İşte bundan bahsediyorum, bir bak ve topla en iyi hallerini, hangisini tekrar istediğine karar ver. Buna bakarken eski ve yeni arasındaki farkın dramatik analizine düşersen yazıklar olsun:) Mesele o farkı görüp iyiyse eski hali yeni haline yeniden yüklemek olmalı.
Yeni bir niyet ve dua ya da mottom oldu bu diyebilirim, haydi gel birlikte düşünelim:
“Bu yaşıma kadar yaşadığım tüm hayat hikayelerinin her zerresinde olan en iyi hallerimi şuan ki halimde güncellemeyi ve aktive etmeyi, kaç kez geldiysem kaç zamandır yaşadıysam ya da hayat hikayemde kaç detayım varsa her birinin en iyi yeteneklerini, en iyi algılarını, en iyi davranış ve düşünce yapılarını, hayatıma hayrı olan tüm işlevlerini yeniden ya da yeni olarak şimdi yüklenmeye niyetliyim, istekliyim ve güdülüyüm”
Geçenlerde bir video izledim reenkarnasyonun anime edilmiş haliydi. Çokça detayını fikren aykırı bulsam da defalarca reenkarne edilmiş insan canlısına şunu diyorlardı: “beynini ve kendini yeterince genişletemedin ve bu yüzden tekrar bir hayat yaşaman gerekti.” İnanırız ya da inanmayız ama hayat bu açıdan doğru, beynimizi genişletmedikçe, kendimizi esnetmedikçe ve kendi kendimize en iyi halimiz olmaya çalışmadıkça yeniden negatiflerle oldurulmaya çalışıyoruz. Bu acı gerçeklik bir yanda dursun, ben yine dram detayına değil haz detayına bakan biri olarak “genişleyebilmemizin şahaneliğine bakalım” diyorum.
Önce beynini genişlet, kendini esnet, hatanın denklemleriyle ya da kabuklarınla uğraşma, sal kendini ve o salmışlığın içinde de geçmişinle de dans ederek en iyi hallerini topla ve üzerine giy şimdi. Sahi önceden hangi konularda nasıl iyiydin?
Betül Yergök
İnstagram: @betulyergok
Youtube: @mentalizasyon