TatilBeyşehir Gölü Konya İlinde Nerede? Gölün Özellikleri, Oluşumu Ve Tarihçesi

Beyşehir Gölü Konya İlinde Nerede? Gölün Özellikleri, Oluşumu Ve Tarihçesi

24.09.2020 - 12:42 | Son Güncellenme:

Beyşehir Gölü Konya ilinde nerede, gölün özellikleri nelerden oluşmaktadır, oluşumu ve tarihçesi nedir, Beyşehir Gölü, Türkiye'nin hangi bölgesinde yer almaktadır, gölün uzunluğu ve genişliği kaç kilometredir, Beyşehir Gölü üzerinde bulunan adalar hangileridir, gölün konumu tam olarak nerededir ve gölün ekosistemi nasıldır, gibi sorulara yanıt veren bilgileri detaylıca sizler için derledik.

Beyşehir Gölü Konya İlinde Nerede Gölün Özellikleri, Oluşumu Ve Tarihçesi

 Türkiye'nin ikinci büyük gölü olarak bilinen Beyşehir Gölü, İç Anadolu bölgesi sınırlarında ve Konya ile Isparta arasında bulunan bir konumda bulunan en büyük tatlı su gölü olma özelliğindedir. 

Haberin Devamı

 Beyşehir Gölü Konya ilinde nerede? 

 Beyşehir Gölü, İç Anadolu bölgesinde bulunan Konya ili sınırları içerisinde yer alan adını da buradan alan, Beyşehir ilçesinde bulunmaktadır. Beyşehir Gölü üzerinde toplamda 33 farklı ada yapısı bulunmaktadır. Gölün ekolojik yapısı ise çeşitli canlılardan meydana gelmektedir. Göl içinde yaşayan turna, levrek, sazan, aynalı sazan ve de kadife balıkları göl altında oldukça çeşitlilik göstermektedir. Tatlı su kaynakların en büyüğü olan Beyşehir Gölü, birçok göçmen kuş türünün beslenmesine ve üremesi için kuluçkaya yatmasına da olanak tanıyan bir durumdadır. 

 Beyşehir Gölün'ün Özellikleri Nelerdir?

 Beyşehir Gölü, birden çok farklı boyutlarda ada türüne sahiptir. Gölün üzerinde; İğdeli, Akburun, Yılanlı, Kızkulesi, Uzunada ve daha birçok adacık bulunmaktadır. Gölün genel yüz ölçümü miktarı 650 kilometrekaredir olarak ifade edilmektedir. Ortalama 10 metreden fazla bir derinliğe sahip olan Beyşehir Gölü, genişlik bakımından da yaklaşık 28 kilometre dolaylarındadır. Buna karşın Beyşehir Gölü, kuzeyden güneye doğru gidildikçe derinleşen bir yapıya sahiptir.

Haberin Devamı

 Deniz seviyesine oranla 1120 metre daha yükseklikte bulunan gölün kıyı uzunluğu da 120 kilometredir. Beyşehir gölünün batı ve güney kısmına bakan bölümünde Toros Dağları bulunurken; doğusunda ise Erenler Dağı yer almaktadır. Gölün batı kıyılarında kalan kısımları daha derin ve dik bir konumdadır. Bu durumun aksine gölün güneyinde ve doğusunda bulunan kıyıları ise daha sığ bir yapıdadır. Beyşehir Gölü'nün konumunun büyük bir çoğunluğu Konya topraklarında, belli bir bölümü ise Isparta dolaylarında yer almaktadır. 

 Beyşehir Gölü'nün Oluşumu ve Tarihçesi

 Konya'nın Beyşehir ve Seydişehir ilçeleri arasında bulunan bu göl, oluşum bakımından; etrafında yer alan dağların yükselmesi sonucu, havza tabanının çökmesi sebebiyle oluşmuştur. Tektonik hareketler sonucu meydana gelen Beyşehir Gölü, efsanevi anlatımlar üzerinden 'yürüyen kervan' olarak da bilinmektedir. Karstik göl çeşitlerinden biri olan Beyşehir Gölü, kuzey ve güney yönlerinde var olan birinci derece etken faylanma sonucu oluşum göstermiştir.