Demans hastalıklarında değişik beslenme alışkanlıkları ortaya çıkabilir. Örneğin frontotemporal demans denilen türde aşırı yeme ve tıkınma davranışı vardır.
Oysa Alzheimer hastalığında yavaş yavaş yemek seçme alışkanlıkları görülmeye başlar. Daha çok tatlıya düşkünlük görülür. Hastalık ilerledikçe çiğnemede ve yutmada meydana gelen güçlükler nedeniyle hastalar tek çeşit ve yumuşak gıdaları tercih etmeye başlarlar.
Alzheimer’in erken evresinde henüz çatal bıçak kullanımı bozulmadığı için, hastalar besinleri çatal bıçak kullanarak yiyebilirler. Ama hastalığın orta evresinden itibaren bu beceri de bozulduğu için, beslenmeleri gitgide zorlaşır.
Yiyebilecekleri gıdalar
Hastalar orta evreden itibaren daha yumuşak, kaşıkla yenebilecek ve kolayca çiğnenebilecek gıdaları tercih etmeye başlarlar. Onların beslenmelerinde, sebzenin, karbonhidratın ve proteinin bulunacağı şekilde besinler hazırlamak önemlidir.
Örneğin çorbalar Alzheimer hastalarının severek yiyebildiği ve iyi beslenebildiği gıdalardır. Dolayısıyla çorbalar, süt ve yoğurt, ileri evrelerde iyi bir besin seçeneği olabilir.
Zor çiğnenebilecek
et ızgara gibi ya da boğaza kaçabilecek taneli besinler gibi besinlerden uzak durmakta fayda vardır.
Bu evrede hastaların kilo kaybı bir sorun olarak ortaya çıkabilir. Bu koşullarda yaşlılar için özel olarak planlanmış ek besinler ve ek mamalardan yararlanılabilir.
Alzheimer hastaları kendi işlerini görebilirler mi?