PazarSony ile sadece ilk gün değil, her gün iyi yapım

Sony ile sadece ilk gün değil, her gün iyi yapım

02.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sony Channel Türkiye’deki yayınına 28 Mart’ta başladı. Sevin Ergun Sefada uzun zamandır Sony ile işbirliği yapmak istediğini, bunun sonunda nasıl gerçekleştiğini anlattı. Sefada kanalın her gün en iyi içerikleri Türk izleyiciyle buluşturacağının altını çiziyor.

Sony ile sadece ilk gün değil, her gün iyi yapım

Artık yeni bir kanalımız var: Sony Channel. Ödüllü filmlerin ve ilgiyle izlenen dizilerin şifresiz ve dublajlı olarak yayınlanacağı kanal hafta içinde faaliyete geçti. Sony Pictures Television Networks’ün (SPT) Türkiye’deki Planet kanallarının çoğunluk hissesini almasının ardından ilk dönüşüm yaşandı. Dönüşüm Planet kanallarının hepsinin Sony Channel olmasıyla bu ay devam edecek. İzleyiciler “Damages”, “Fargo”, “The Blacklist”, “Vikings”, “Outsiders”, “The Last Ship”, “The Mentalist”, “Gotham”, “Arrow” gibi dizileri yeni kanallardan takip edebilecek. 70’ten fazla ülkede yayın yapan Sony Channel’ı, Sony Channel Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Sevin Ergun Sefada ve Sony Pictures Television Networks CEEMA Kıdemli Başkan Yardımcısı Lyle Stewart anlattı.

- Sevin hanım, Sony Channel haberlerini okumaya sanırım dört-beş ay önce başladık. Süreç nasıl gelişti?

Haziran sonuydu...

- Neredeyse 9-10 aydır hazırlanıyorsunuz...

Aslında ilk imzaları geçen sene nisan ayında attık. Fakat o ilk temasların ardından birkaç talihsiz olay yaşandı. Sıkıntılı süreçlerden geçtik; Atatürk Havaalanı’ndaki patlama, darbe girişimi...

- Sony’nin ülkemiz hakkında görüşleri etkilendi mi?

Hayır. Çok sağlam durdular. Burada olmak istiyorlardı. Çünkü Türkiye çok değerli bir ülke. Hem jeopolitik hem de sağlamlık olarak. Bir de Sony dendiği zaman herkesin aklına Amerikan şirketi geliyor. Oysa bir Japon şirketi. Biliyorsunuz iki ülke arasında çok eskiye dayanan bir dostluk da var. Ben de uzun zamandır bir ortaklık istiyordum. Sony walkman’le olsun istedim, kanala kısmetmiş.

“Önemli olan içerik”

- Eminim Türkiye pazarına girmeden önce birçok araştırma yaptırmışsınızdır. İlginizi en çok ne çekti?

Türkiye’nin nüfusunun önemli bir bölümünü gençler oluşturuyor. Üstelik gençler iyi bir TV izleyicisi... Araştırmalara göre günde dört-beş saatlerini TV karşısında geçiriyorlar. Sadece bu bile önemli bir pazar olduğumuzun kanıtı. Fakat her yerde olduğu gibi ülkemizde de en önemli şey içerik. İçerik her zaman önemli oldu ve olmaya devam edecek. İçerik iyiyse sizin izleyiciyi bulmanıza gerek bile yok. İzleyici sizi bulacaktır. Türkler dramalara bayılır örneğin. Aksiyonları ondan da çok seviyorlar. Sony içerikleri de bu yüzden tam onlara göre.

- Türkiye’de birçok kanal var. Bunlara ek olarak streaming platformları da ülkemizde ilgi çekiyor. Sıkı bir rekabet var yani. Sizce Sony Channel’ın en büyük avantajı ne olacak?

Sony Pictures Television Networks’ün yapımcılığını üstlendiği birçok yapım var. Bunlara ek olarak Sony’nin yapımcılığında çekilen büyük bütçeli filmler var. “Spiderman” bunlardan biri. “007” serisinin de yapımcısı Sony. Bu kanallara da avantaj olarak yansıyacaktır. Söylediğim gibi avantajı sağlayan içerik oluyor.

“Beklemek yok”

- İzleyiciler nasıl karşıladı? Size ulaşan yorumlar var mı?

İlk gün “Muhteşem Gatsby” gösterildi mesela. Hemen “Bu ilk günlük bir şey mi?” diye sormuşlar. Çünkü hep öyle olur ya... İlk gün iyi bir şeyle başlanır ama devamı gelmez. Bizde devam edecek. Önemli filmleri göstermeye devam edeceğiz. Gündüz kuşağında da iddialıyız. Brezilya’da maçların saatlerinin değişmesini sağlayan “Brazil Aveneu” var mesela.

- Şimdilik tek bir kanal var. Diğerleri ne zaman yayına başlayacak?

En yakın zamanda. Özellikle çocuk kanalımızın ilgi çekeceğini düşünüyoruz çünkü sevilen birçok çizgi filmi göstereceğiz.

- Sizin en çok güvendiğiniz içerik hangisi? Aklınıza ilk ne geliyor?

Ben renkli içerikleri seviyorum. “Vikings” ve “Outsiders”ı yayınlayacağız. İkisi de ilgiyle izlenen yapımlar. Bunlarla birlikte “Damages” güzel, “Blacklist” çok güzel... “Crossing Lines” ilgi çekiyor. “The Mentalist” zaten herkesin bayılacağı bir iş. “Hangisini seyredeceğim?” izleyici için daha önemli bir soru olacak bence. Bir de tabii ki her şey ilk önce pay TV dediğimiz ücretli kanallara geliyor. Biz ücretsiz bir kanalız. Bu nedenle izleyiciler seyredip, beğendikleri bir dizinin yeni bölümünü bir hafta boyunca beklemeyecek.

- Sony Channel her platformda olacak mı?

Evet. Sadece Digiturk bazı yenilemelerden geçiyormuş. Biraz süre istediler. -

Stewart: “Türkiye’de olmaktan mutluyum”

- Türkiye’de olmak size nasıl hissettiriyor. Uzun bir çalışma sürecinin meyvelerini topluyorsunuz?

Türkiye’de olmaktan son derece heyecanlıyım. Aynı derecede de mutluyum. Gerçekten de sıkı çalışmamızın sonucunu görmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz artık.

- Ülkemiz hakkında öğrendikleriniz sizi şaşırttı mı?

Türkiye’nin gençlerinin yüzünün Batı’ya dönük olduğunu görmek ilginçti. İngilizce içerikleri ne kadar sıkı takip ettiklerini gördük. Bu sadece filmlerle sınırlı değildi. Diziler ve TV şovları için de geçerli. Büyük yıldızlar ve büyük yapımlar çok seviliyor burada. Bu bizi gerçekten şaşırttı. Bu da doğru bir karar verdiğimizin göstergesi oldu.

Sony ile sadece ilk gün değil, her gün iyi yapım

“Türk dizilerinin sırrını çözmeye çalışıyoruz”

- Sony, Türkiye’de kendi içeriğini üretmeye başlayacak mı? Yapımcılığını üstleneceğiniz yapımlar olacak mı yani?

Evet. Ama biraz zaman gerekiyor. Ülkelere özel Sony kanalları önünde sonunda kendi içeriğini de üretmeye başlıyor. İlerleyen zamanlarda canlı şovlar da üretebiliriz, bir saatlik diziler de çekebiliriz. Fakat bunun için biraz zamana ihtiyacımız var.

- Türk dizilerinin tüm dünyada ne kadar popüler olduğunu biliyorsunuz...

Her sene düzenlenen MIPCOM fuarını ziyaret ediyoruz ve her sene Türk dizilerinin insanların aklını başından almasına şahit oluyoruz. Bu son beş senedir hiç değişmedi. Bizim kanalımızın yapım ekibi de Türk dizilerinin şifrelerini çözmek için gerçekten sıkı çalışıyor. Güney Amerika’da, Arap coğrafyasında, Doğu Avrupa’da çok popüler diziler bunlar. Çok güzel para kazanıyorlar. Bunu sağlayan ilk dizi hangisiydi, hangi diziyle bu kadar popüler oldu Türk oyuncular, bilmiyorum. Tek bildiğim son dört-beş senedir MIPCOM’da Türk yapımları çok büyük bir ilgi çekiyor.

- Bildiğim kadarıyla Sony, uzun yıllardır farklı ülkelerde faaliyet gösteriyor. İspanya’da, Rusya’da... Türkiye için geç kaldığınızı düşünüyor musunuz?

Hayır. Zamanını beklediğimizi söyleyebilirim. Aslında uzun zamandır doğru anı kolluyorduk. Rusya’dan sonra en çok ziyaret ettiğim ülke Türkiye.