24.03.2024 - 02:00 | Son Güncellenme:
Didem Seymen - Ne yazık ki bazı hastalıklar, ilaç tedavileri, yanlış makyaj ürünleri ve estetik amaçlı uygulamalar kaşların seyrelmesine ve şekil bozukluğuna yol açabilir. Fakat artık bu durum için de bir yöntem var: Kaş ekimi. Kaş ekiminin tüm detaylarını Smile Hair Clinic doktorlarından Dr. Gökay Bilgin’den aldık...
Kaş ekimi operasyonu yaygınlaşmaya başladı. Sizce ana sebep nedir?
Kaş ekimi kişinin saçından alınan kökler kullanıldığı için bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca son yıllarda, gür ve şekilli kaşlar moda oldu ve bu da kaş ekimine olan talebi artırdı. İnsanlar, doğal ve belirgin kaşlara sahip olmanın güzellik standartları içinde önemli olduğunu fark ettiler.
Kulak arkasından saç alınıyor
Operasyon nasıl gerçekleşiyor?
Kaş ekiminde kullanılacak saç kökleri kişinin kulak arkası bölgesinden alınır. Lokal anestezi altında saç kökleri mikrocerrahi yöntemlerle tek tek çıkarılır. 2 farklı teknik var: FUe ve DHI. Fue yönteminde ekim yapılacak olan alana kanallar açılır ve alınan saç kökleri hazırlanan kanallara tek tek yerleştirilir. DHI tekniğinde kökler direkt olarak ekim yapılacak alana nakledilir. Kaşların doğal şekline uygun olarak yerleştirilmesi önemlidir.
Kaş ekimi operasyonu kimlere uygulanır?
Kaş ekimi, bu operasyona ihtiyaç duyabilecek herkese uygulanabilir. Kaşlarının görünümünden memnun olmayan, kaşlarında seyreklik olanlar, kaş dökülmesi sorunu yaşayan ve kaza ya da yaralanmalar sebebiyle kaşlarını kaybeden kişiler için tercih edilebilir.
Erkekler kalın, kadınlar kavisli kaş seviyor
Günümüzde erkekler de kaş ekimi tercih ediyor. Operasyonun uygulanmasında kadın ve erkek arasında farklar var mı?
Operasyonla ilgili teknik açıdan hiçbir fark yok. Fakat tabi ki planlamada dikkat edilecek unsurlar var. Kadınlar ve erkeklerin yüz şekilleri farklı olduğu için, kaşların yüz hatlarına uygun olarak yeniden oluşturulması önemlidir. Erkekler genellikle daha belirgin, kalın ve düz kaşlara sahip olmayı tercih ederken, kadınlar genellikle daha kavisli ve zarif kaşlara yöneliyorlar.
Operasyonun başarısını etkileyen faktörler neler? Doğal görünüm nasıl elde ediliyor?
Doğru planlama tatmin edici sonuçlar almanın ilk aşamasıdır. Kişinin yüz yapısına uygun kaş şekli belirlenmeli, saç yapısına bağlı olarak elde edilecek yoğunluk hesaplanmalı. Kaş ekimi operasyonunda kullanılan teknikler ve malzemeler, sonucu etkileyebilir. Doğru tekniklerin kullanılması ve kaliteli malzemelerin tercih edilmesi, daha başarılı sonuçlar elde edilmesine yardımcı olabilir. Greftlerin (saç kökleri) kalitesi ve yoğunluğu sonucu etkileyen önemli bir faktördür. Ayrıca doğal görünüm için ekimin kaşın çıkış yönü göz önünde bulundurularak yapılması gerekir. Sağlıklı ve doğal görünümlü kaşlar elde etmek için greftlerin uygun şekilde seçilmesi ve yerleştirilmesi önemlidir.
Sonuçlar 6-12 aydan sonra görülmeye başlanır
Sonuçlar ne zaman görülür?
İlk 2 ay içinde, nakledilen saç kökleri genellikle dökülebilir. Bu normal bir süreçtir ve "şok dökülmesi" olarak bilinir. Bu süreçten sonra, yeni saç kökleri yeniden büyümeye başlar. Bu süreçten sonra kaşlar kalıcı olarak uzamaya başlar. 3-6 ay arasında sonuçlar belirginleşmeye başlar fakat nihai sonuçlar 12 ay tamamlanınca görülür.
Kaş ekimi yaptırmayı düşünen kişilere tavsiyeleriniz neler?
Her operasyonda olduğu gibi en önemlisi detaylı araştırma yapmak ve doğru kliniği tercih etmek. Kaş ekimi yapmayı düşündüğünüz klinikten bir konsültasyon randevusu alın. Bu randevuda beklentileriniz, istekleriniz ve işlem süreci hakkında detaylı şekilde konuşun. Ömür boyu dış görünüşünüzü etkileyecek bir operasyona kafanızda herhangi bir soru işareti olmadan girmelisiniz.
Operasyon sonrası bakım süreci
Operasyon sonrası yapılacak bakım iyileşme sürecinin hızlanmasına ve olası komplikasyonların gelişmesini önlemeye yardımcı olur. Operasyondan sonra doktorunuz tarafından verilen bakım ve yıkama talimatlarına uymalısınız. Alanın temiz tutulması gerektiği için ilk 15 gün boyunca yıkama yapılması önerilir. Bunu yaparken sert hareketlerden kaçınmalı, cerrahınızın önerdiği şekilde hafif hareketlerle temizlemelisiniz. İyileşme süreci tamamlanana kadar verilen ilaçlar ve destekleyici malzemeler dışında herhangi bir cilt bakım ürünü kullanılmamalı, makyaj ürünlerinden kesinlikle kaçınılmalıdır. Direkt güneş ışınlarına ve önerilen süre boyunca deniz veya havuz suyuna maruz bırakılmamalıdır. Ayrıca İyileşme sürecinde, başınızı yükseltilmiş bir pozisyonda tutmak, özellikle uyurken, şişlik ve rahatsızlık hissini azaltabilir.